Fietsvakantie Auvergne

Het Centraal Massief is het groene hart van Frankrijk. Een veelzijdig gebied met in het noorden de vulkanen van de Auvergne, middenin het department de Aveyron en meer naar het zuiden de kalksteenplateaus en diep uitgesleten rivierdalen van de Cevennen: een ruige streek gekenmerkt door overmatig veel relief, scherpe diepe dalen en dito bergkammen, vrijwel zonder vlakke stukken.
In deze 10 daagse fietsvakantie zijn de hoogste en mooiste toppen van de Auvergne en de Cevennen aan elkaar gelust. Daarnaast beklim je vele onbekende pareltjes met weinig verkeer en indrukwekkende vergezichten.

We beginnen in de Cantal vlakbij de Puy Marie. Vervolgens fietsen we zuidwaarts richting de Cevennen. Daar ontkomen we er niet aan om de Mont Aigoual te beklimmen, zoals beschreven in het boek ‘De Renner’ van Tim Krabbé. Via de Mont Mézenc en Puy de Sancy, de hoogste top van het Centraal Massief, keren we uiteindelijk weer terug bij onze startplek.

Deze reis is samengesteld in samenwerking met Michiel van Lonkhuyzen van Cyclingcols die ook de reis zal begeleiden.

Fietsvakantie Auvergne

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Saint-Jacques-des-Blats
Als je vroeg aankomt kun je vandaag alvast een ronde fietsen. Vanaf 15.00 uur kun je terecht in je kamer. We verblijven in Hotel des Chazes

DAG 2 – Rondrit Puy Marie
groen 64km/1500hm
blauw 103km/2300hm
rood 147km/3100hm
We beginnen vandaag met een Rondrit over de Pas de Peyrol. Met 1589 meter is dit de hoogste pas van de Auvergne en je hebt hier een prachtig uitzicht op de omgeving en de vele valleien die als een ster rond de Puy Mary liggen.
Beklimmingen: Pas de Peyrol, Col de Perthus, Col de Legal

DAG 3 – Saint-Jacques-des-Blats – Saint-Chély-d’Aubrac: Plateau van Aubrac
blauw 106km/1900hm
rood 129km/2400hm
De eerste verplaatsing. We zetten koers richting het zuiden. We verlaten de Cantal en fietsen de Aveyron in. De Aveyron is een departement voor liefhebbers van ruig en uniek natuurschoon. In het noorden ervan treffen we kalkplateaus en vulkanisch gesteente aan, die samen een onherbergzaam landschap vormen, dat diep wordt ingesneden door de rivieren de Truyère en de Lot. We overnachten in hotel Les Coudercous gelegen in de bedevaartplaats Saint-Chély-d’Aubrac met Unesco brug Pont des Pèlerins.
Beklimmingen: Col de Prat de Bouc, Col de la Grifoul

DAG 4 – Saint-Chély-d’Aubrac – Les Vignes: Gorges du Tarn
groen 84km/1400hm
rood 120km/2100hm
Indien je de benen wat rust wilt geven heb je vandaag de optie om een relatief korte etappe te rijden. Misschien om je te sparen voor de koninginnenrit van morgen. Via de Col de Verlac daal je af naar het dal van de Lot. Over de pittoreske D509 rijden we richting de hoogvlakte Causse de Sauveterre waar de Gorges du Tarn in uitgeslepen zijn. Ons hotel in Les Vignes, Le Parisien, ligt aan de oever van de Tarn. Voordat je bij het hotel bent kom je nog langs ‘Le Point Sublime’. Voor een subliem uitzicht over de Gorges du Tarn.
Beklimmingen: Col du Verlac

DAG 5 – Les Vignes – Florac: Mont Aigoual
blauw 103km/1900hm
rood 120km/2200hm
De Ronde van de Mont Aigoual is een wedstrijd waaraan Tim Krabbé deelnam in 1977. Hij schrijft hierover in zijn boek ‘De Renner’. Wij fietsen vandaag vanaf ons hotel een deel van de route met uiteraard de Mt. Aigoual daarin. Eenmaal boven bevind je je op 1558 meter en mag je afdalen naar Florac 1000 meter lager. Je bent weer terug in het dal van de Tarn.
Beklimmingen: Mont Aigoual

DAG 6 – Florac – Les Estables: Mont Lozère
rood 132km/2800hm
Vanuit Florac volgen we nog even de Tarn tot aan het dorp le Pont de Montvert. Daarna slaan we linksaf de D20 op richting de Col de Finiels, die oostelijk langs de hoogste berg van de Cevennen, de Mont Lozère, loopt. De pas ligt op de Europese waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ten noorden van de pas wateren de rivieren af naar de Rhône, ten zuiden van de pas naar de Garonne. Kijk tijdens de beklimming regelmatig achterom want deze zuidkant verwent de fietser met fenomenale uitzichten. Het vervolg van de rit brengt ons uiteindelijk op de flanken van de Mont Mézenc. Deze tweekoppige oude vulkaan is op het hoogste punt 1753 meter. We zijn heel blij dat we hier 2 nachten verblijven bij de vriendelijke uitbaters van het prachtig gelegen Le Francillon.
Beklimmingen: Col de Finiels

DAG 7 – Rutstdag of Rondrit Ardèche & Mont Mézenc
groen 57km/1400hm
blauw 111km/2800hm
rood 147km/3100hm
We bevinden ons net buiten de Ardèche. De cyclosportieve de Ardèchoise komt op haar meest oostelijke punt zo ongeveer door de achtertuin van Le Francillon. De rondrit van vandaag gaat daarom deels over de route van de Ardèchoise. De rondrit van vandaag mag je daarom eigenlijk niet missen. Landschappelijk zeer fraai.
Beklimmingen: Mont Mézenc, Mont Gerbier de Jonc

DAG 8 – Les Estables – Boudes: Dwars door de Haute-Loire
rood rood 145km/1900hm
Je verwacht het wellicht niet maar we bevinden ons bij vertrek nog aan de oostkant van de Loire. Vanaf de bron in de buurt van Mont Gerbier de Jonc stroomt de Loire eerst noordwaarts en vervolgens westwaarts om onder andere via Orléans uiteindelijk bij Saint Nazaire in zee uit te monden. M.a.w., wij moeten de Loire over en doen dat waarschijnlijk in de buurt van het Chateau Lavoute Polignac. Deze etappe laat zich omschrijven als een Ardennen-achtige rit: groen, landelijk en heuvelachtig.
Beklimmingen: Col du Pertuis

DAG 9 – Boudes – Saint-Jacques-des-Blats: Puy de Sancy
rood rood 150km/2800hm
blauw blauw 105km/1700hm
De Puy de Sancy is de hoogste berg van de Auvergne. Je kunt van deze rit een lekkere lange maken en om de Puy de Sancy heen fietsen over onder andere de Col de la Croix-Saint-Robert. Wil je minder kilometers maken, dan kruis je voorlangs. Tijdens deze laatste etappe krijg je het mooiste van wat de Auvergne te bieden heeft: de flanken van zowel Puy de Sancy als Puy Marie.
Beklimmingen: Col de la Croix-Saint-Robert, Col de Cère

DAG 10 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Hotel des Chazes, Saint-Jacques-des-Blats, Auvergne (Cantal)
Je auto blijft hier staan tijdens de reis.

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels & herbergen. Wij vinden het leuk in authentieke accommodaties te overnachten waar je in de avond van een lekker Frans diner mag genieten met lokale specialiteiten. Overnachtingen gaan deels op basis van 2-persoonskamers, deels slaap je met meer mensen op 1 kamer. Altijd met gescheiden bedden. Wil je graag een 1-persoonskamer, dan vragen wij dat voor je aan in de verschillende accommodaties. De toeslag bedraagt €40 per nacht.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 6
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt en diner zijn bij de reissom inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie, of in een nabijgelegen restaurant. Ontbijt wordt waar nodig aangevuld. Havermout in de ochtend kan op verzoek.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien. Dit roadbook krijg je overigens ook al vooraf toegestuurd in PDF formaat. Handig om op je mobiele telefoon te zetten.

Reisbegeleiders

Michiel van Lonkhuyzen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14