Coast to coast Pyreneeën

In het 5e HiRoads jaar staat er voor het eerst een Pyreneeën reis op het programma. Het gebruikelijke recept wordt daarbij gevolgd: meerdere routes per dag en niet elke dag verplaatsen. Je ziet het aan het kaartje wellicht niet af, maar in feite fietsen we een ronde met begin en eindpunt in de plaats Oust in de Ariège. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid coast-to-coast te fietsen zonder dat er een lange transfer nodig is: op dag 3 beginnen we met een taxirit naar de Middellandse Zee en fiets je terug, op dag 11 fiets je naar de Atlantische Oceaan en gaan we met een taxirit terug. De HiRoads bus rijdt mee om de fietsen te vervoeren.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Oust
We verzamelen middenin de Ariège op camping Les 4 Saisons. Als je vroeg bent kun je alvast een ronde doen over één van de vele beklimmingen in dit gebied. Om 19.00 uur schuif je aan voor het eerste diner.

DAG 2 – Oust – Ax les Thermes
blauw 85km/1940hm
rood 94km/2330hm
Vandaag fietsen we naar de meest oostelijk gelegen camping van deze reis. Bekendste col onderweg is de Col de Port. Een fijne, mooie beklimming die nooit heel steil wordt. De Tour de France is er vaak gepasseerd, maar nooit was deze col het decor van een beslissende ontsnapping. We slaan ons kamp op vlak voorbij Barrage de Goulours, op 1000 meter hoogte, vlak voor het steilere gedeelte van de Col de Pailhères. We verblijven 2 nachten op camping Ascou La Forge.
Beklimmingen: Col de Saraillé, Col de Port, Pas de Souloumbrie

DAG 3 – Oostkust – Ax les Thermes of rondrit
blauw 78km/2250hm
blauw 122km/2500hm (c2c)
rood 133km/2960hm (c2c)
De coast-to-coast fietsers moeten vandaag flink aan de bak. Eerst verplaatsen we ons naar de kust. We maken een foto met de fiets boven het hoofd en de voeten in de zee. En daarna fietsen we terug. Slotklim: de verschrikkelijk mooie Col de Pailhères. Kijk de beelden van de Tour van 2018 maar terug.
In geval je de coast-to-coast laat schieten, is er een mooie ronde over de Col du Pradel en dezelfde Pailhères.
Beklimmingen: Port de Pailhères, Col du Pradel

DAG 4 – Ax les Thermes – Oust
blauw 92km/1540hm
We fietsen weer terug naar Les 4 Saisons, onze aangename begincamping. Uiteraard over een andere route. Belangrijkste hobbel die vandaag genomen moet worden is de dubbelklim Port de Lers, Col d’Agnès. Begin en einde van de etappe zijn afdalingen.
Beklimmingen: Port de Lers, Col d’Agnès

DAG 5 – Rustdag of rondrit Oust
groen 65km/1360hm
blauw 92km/2250hm
Een rustdag op deze camping is geen straf. Er is een terras en zwembad. De groene route vandaag betekent flink aan de bak omdat je de steile kant van de Col d’Agnès gaat beklimmen. De blauwe route gaat over een aantal extra beklimmingen met als hoogste daarvan de Col de Portel. Heerlijk fietsen over smalle, rustige wegen.
Beklimmingen: Col de la Crouzette, Col de Portel, Col d’Agnès

DAG 6 – Oust – Bagnères de Luchon
blauw 96km/1850hm
rood 99km/2460hm
De blauwe route gaat over de Portet d’Aspet (monument van Fabio Casartelli in de afdaling) en de Col de Menté naar Bagnères de Luchon. Dit kuuroord is door zijn ligging vaak etappeplaats van de Tour de France. De rode route heeft in het begin van de etappe 2 extra beklimmingen. We blijven 2 nachten in Bagnères de Luchon, op camping Chantecler.
Beklimmingen: Col de la Catchaudegue, Col de Portech, Portet d’Aspet, Col de Menté

DAG 7 – Rustdag of Rondrit Port de Balès
blauw 72km/1620hm
De mooiste col? Smal, onregelmatig, en oppassen voor koeien en geiten. Het verhaal van de Port de Balès is als volgt: in 2010 wil Andy Schleck aanvallen, krijgt problemen met zijn ketting, Alberto Contador profiteert en wint de Tour. Later moet hij deze overwinning inleveren vanwege vermeend dopinggebruik.
Beklimmingen: Port de Balès

DAG 8 – Bagnères de Luchon – Pierrefitte Nestalas
blauw 113km/2250hm
rood 115km/2570hm
Vandaag staan er wederom 2 beroemde Pyreneeën Cols op het programma, de Peyresourde en de Aspin. Na deze laatste col volgt er een heerlijke afdaling van bijna 20 kilometer. Opfrissen kan na afloop in het zwembad van camping de Larbey waar we 2 nachten zullen verblijven.
Beklimmingen: Col de Peyresourde, Col d’Aspin

DAG 9 – Rustdag of Rondrit Tourmalet
blauw 64km/1700hm
rood 102km/2350hm
Vanaf de camping gaan we op weg naar misschien wel de bekendste Col van de Pyreneeën, de Tourmalet. In de Ronde van Frankrijk is de Tourmalet ruim 80 keer opgenomen. Vanaf Luz-Saint-Saveur is het 19 kilometer klimmen naar deze hoogste geasfalteerde pas van de Pyreneeën. Leuk weetje: Tourmalet betekent letterlijk ‘slechte omweg’. Deze rit gaat tegen de klok in. Na de afdaling rij je zoveel mogelijk over kleine binnendoorwegen terug. Je kunt er ook voor kiezen na de beklimming terug af te dalen.
Beklimmingen: Tourmalet

DAG 10 – Pierrefitte Nestalas – Arette
groen 103km/1950hm
blauw 104km/2500hm
rood 110km/2870hm
Op weg naar de meest westelijk gelegen camping van deze reis via het trio Soulor, Aubisque, Marie-Blanque. Je kunt na de afdaling van de Aubisque nog beslissen of je de Marie-Blanque wilt doen. Het is de relatief eenvoudige kant van deze col, na de Soulor en de Aubisque zul je ‘m gaan voelen in de benen. De alternatieve route is 1 kilometer korter, maar heeft veel minder hoogtemeters. Uiteindelijk komen we allemaal aan in Aramits. We blijven 2 nachten op camping Baretous.
Beklimmingen: Col du Soulor, Col d’Aubisque, Col de Marie-Blanque, Col de Ichere, Col de Lie

DAG 11 – Arette – westkust of rondrit
groen 60km/1540hm
blauw 114km/1550hm (C2C)
Een belangrijke dag vandaag voor de coast-to-coast fietsers. Na 114 kilometer kom je aan bij de Atlantische Oceaan. Ergens tussen Saint Jean de Luz en Biarritz zoeken we een mooi strand. Hoe je in stijl de etappe afsluit is te zien aan het einde van deze video.
Beklimmingen: Oratoire à Barcus

DAG 12 – Arette – Bagnères de Bigorre
blauw 110km/1800hm
Door de uitlopers van de Pyreneeën fietsen we weer oostwaarts. Uitlopers betekent niet dat er niet geklommen moet worden vandaag. We verzamelen nog steeds zo’n 1800 hoogtemeters. Voordat je bij de camping La Pommeraie bent kom je door het kuuroord Bagnères de Bigorre. Ideale plek om bij lekker weer op het terras te zitten.
Beklimmingen: Cap des Germs, Col de la Saoucede

DAG 13 – Bagnères de Bigorre – Aspet
groen 85km/1560hm
Vrij veel relatief kort klimwerk vandaag. Alles telt nog aardig op, en de slotklim, de vriendelijke Col des Ares, komt toch weer tot een hoogte van bijna 800 meter. We eindigen tussen de Col de Ares en de Portet d’Aspet in op de rustige en eenvoudige camping La Chasse aux Papillons in het dorpje Aspet.
Beklimmingen: Col des Palomières, Col de Coup, Col des Ares

DAG 14 – Aspet – Oust
groen 62km/1620hm
De laatste dag sluiten we af met 2 ‘echte’ Pyreneeën cols. De Portet d’Aspet beklimmen we dit keer vanaf de westkant. Ben je er op de heenreis langsgereden, nu heb je wellicht tijd om stil te staan bij het monument van Fabio Casartelli. Last-but-not-least, de Col de la Core: fantastische uitzichten en een lekkere smalle weg.
Beklimmingen: Portet d’Aspet, Col de la Core

DAG 15 – vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping 4 Saisons, Oust

Etappedagen & rondritdagen

8 etappedagen
5 rondritdagen / rustdagen

Coast-to-coast info

Wanneer je C2C wilt fietsen regelt HiRoads op dag 3 een taxi van de camping NAAR de Middellandse Zeekust en op dag 11 een taxi VAN de Atlantische kust terug naar de camping. De kosten voor dit taxivervoer zijn exclusief omdat wellicht niet iedereen deze 2 etappes wil fietsen. De kosten bedragen maximaal €50 per persoon. Een en ander hangt van het aantal C2C fietsers. De HiRoads bus rijdt mee om de fietsen te vervoeren zodat de kosten voor de taxi beperkt blijven. En natuurlijk om de heroische beelden te filmen.

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt op een groot beeldscherm een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Dirk van Barneveld
Michiel van Lonkhuyzen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2022 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.