cyclo mercantour

 

Over de Izoard, Agnel en Bonette

Deze 3 cols vormen de letterlijke hoogtepunten van deze rondreis. De Col de la Bonette claimt zelfs de hoogste pas van Europa te zijn. Ze hebben om die status te bereiken een extra lusje om de top gelegd. Zonder dat lusje is de Col d’Iseran de hoogste pas van Europa. Hoe het ook zij, de Bonette is een indrukwekkende klim hetgeen van de Izoard en Agnel ook zeker gezegd kan worden. Naast deze grote cols beklimmen we ook een aantal onbekende pareltjes. Wat te zeggen van de Col de la Sinne, een verbindingspas tussen het dal van de Tineé en de Cian. En, de Mont Dauphin, boven Guillestre, inclusief passage door het fort. Een mooie fietsvakantie Frankrijk in de Alpen!

Fietsvakantie Frankrijk in de Alpen

 

Dag tot dag

DAG 1 – aankomst Guillestre
We verzamelen ons op camping La Fontaine, gelegen iets buiten Guillestre, aan de rand van het nationale Park Ecrins en met uitzicht op het aan het overkant van het dal gelegen fort Vauban van Mont Dauphin. De gehele inrichting van de camping is ontworpen om de harmonie van het prachtige omliggende landschap te respecteren. Een prima plek om de eerste 2 nachten te verblijven.

DAG 2 – rondrit Izoard
Route sport: 70km/1550hm
Route top: 99km/2200hm
Op deze eerste dag moeten we gelijk flink aan de bak. Route top fietst door het dal, langs de bergwand richting Briançon om vanaf daar de Izoard te beklimmen. In het begin is het een lekker lopende klim. Vanaf 7 kilometer onder de top wordt de weg steiler, het stijgingspercentage schommelt tussen de 8 en 10 procent. Na de afdaling volgt de Ardennen-achtige klim naar Mont Dauphin, het fort dat boven Guillestre uittorent: 2 kilometer pittig klimmen, passage door het fort en dan weer terug naar beneden. De route sport doet de beklimming van de Izoard van de andere kant en daalt langs dezelfde kant weer af.
Beklimmingen: Col d’Izoard, Mont Dauphin (top)

DAG 3 – Guillestre – Sampeyre
Route sport & top: 60km/2000hm
We verlaten vandaag Guillestre en gaan op weg naar Italië. We fietsen door het dal van de Guil, passeren het prachtige Chateau Queyras, en slaan daarna rechtsaf richting de Col d’Agnel. Of Colle di Agnello, want de pas is precies gelegen op de grens. Nog nooit een marmot gezien, dit is je kans, maar pas ook op. Marmotten gebruiken het asfalt als zonnebank en je wil er niet één voor je wielen hebben. Wij beklimmen de Agnel van de zogenaamd makkelijke Franse zijde. Na de klim volgt een aanvankelijk zeer steile afdaling.
Beklimmingen: Col d’Agnel

DAG 4 – Sampeyre – Marmora
Route sport & top: 60km/1600hm
Vanaf Sampeyre beklimmen we de gelijknamige col. Genieten met een grote G. Wel oppassen in de afdaling, het asfalt is soms erg slecht. Na de afdaling is het nog 200 hoogtemeters klimmen (begin van de Colle delle Fauniera) om bij de camping te komen. Dat scheelt dan weer de volgende dag…
Beklimmingen: Colle di Sampeyre

DAG 5 – Marmora – Isola
Route sport & top: 95km/2900hm
Vandaag een pittige dag met ongeveer 3000 hoogtemeters, verdeeld over 2 cols. De eerste is de Fauniera, ook bekend als de Colle dei Morti, verwijzend naar een bloedige veldslag tussen de Fransen en Spanjaarden in de 18e eeuw. Er is op deze weg nauwelijks tot geen verkeer. Wel weer veel marmotten. De weg is smal en kronkelt zich door frisgroene alpenweides. Bovenop de top vind je een monument gewijd aan Marco Pantani, ter nagedachtenis aan zijn epische klim tijdens de Giro van 1999. De 2e col van vandaag is de Lombarde. Geen kleine jongen met pittig steile stukken erin. Vanaf kilometer 5 krijgen we 5 kilometer gemiddeld 9 procent voor de kiezen. Eenmaal boven is ons korte Italiaanse avontuur ten einde en fietsen we weer Frankrijk binnen. Afdalen tot aan Isola waar onze camping zich bevindt.
Beklimmingen: Colle della Fauniera, Col de la Lombarde

DAG 6 – rondrit Col de la Sinne
Route sport & top: 100km/2400hm
Je moet er even voor gaan zitten want deze onbekende klim is niet makkelijk te vinden. Voor het dorpje Bolinette gaan we rechtsaf omhoog en begint er een spectaculair traject met smalle weggetjes, steile afgronden, prachtige haarspeldbochten en nauwelijks ander verkeer. We dalen af en komen dan in de Gorges du Cians uit. Via de Col de la Couillole rijden we weer terug naar Isola.
Beklimmingen: Col de la Sinne, Col de la Couillole

DAG 7 – Isola-Barcelonnette
Route sport & top: 72km/1800hm
Vanuit Isola fietsen we door het dal richting Saint-Etienne-de-Tinée. Daar beginnen we aan de zuidelijke beklimming van de Col de la Bonette. Het steilste stuk is voor het laatst bewaard. Vanaf de ‘oude’ col is er een extra lus om de bergtop gemaakt. Zo kom je dan op het hoogste punt van deze reis, 2802 meter. Je moet daarvoor wel plusminus een kilometer a 10 procent overwinnen. De afdaling naar Jausiers gaat over een heerlijke goed geasfalteerde en redelijk brede weg.
Beklimmingen: Col de la Bonette

DAG 8 – rondrit Barcelonnette
Route sport: 45km/1200hm
Route top: 117km/3400hm
De mooiste ronde die je vanuit Barcelonnette kunt fietsen is de klassieke ronde Col d’Allos, Champs & Cayolle. Over de rijrichting valt te twisten, wij doen ‘m in principe tegen de klok in omdat de Col des Champs op deze manier aan de kant wordt afgedaald waar het asfalt het beste is. Het landschap van het nationale park Mercantour is ruig en mooi. Als we de laatste pas beklimmen rijden we er dwars doorheen. De mooiste afdaling van deze reis is misschien wel de afdaling van deze Col de la Cayolle, over een prachtige weg door een nauwe kloof. De route sport beklimt de Col d’Allos en gaat vanaf de top weer terug naar Barcelonnette.
Beklimmingen: Col d’Allos, Col des Champs (top), Col de la Cayolle (top)

DAG 9 – Barcelonnette – Guillestre
Route sport & top: 82km/1500hm
De laatste etappe alweer. We laten de Bonette achter ons. Vandaag geen hoge bergen, maar wel een korte steile klim: de Col de Pontis. Gemiddeld 9.5 procent klimmen over 5 kilometer! Na de afdaling fietsen we langs het Lac de Serre-Ponçon. In de buurt van Embrum klimmen we weer een stuk omhoog om vervolgens langs de bergwand over een mooi klein weggetje terug te fietsen naar Guillestre. Is deze etappe te kort voor je, rij dan vanuit Guillestre nog even naar Risoul.
Beklimmingen: Col de Pontis

DAG 10 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping La Fontaine, Guillestre

Fietsniveau

  • Sport. Voor geoefende racefietsers en toerfietsers met een bergverzet. We rijden etappes tussen de 50 en 120 kilometer.
  • Top. Voor zeer geoefende racefietser. Je kunt dagelijks etappes rijden van boven de honderd kilometer met daarin één of meer zware beklimmingen.

Je kunt per dag bepalen welke route je rijdt.

Etappedagen & rondritdagen

Deze reis heeft 4 etappedagen, 3 rondritdagen.
Etappedag: we verplaatsen ons naar de volgende camping.
Rondritdag: we rijden een ronde en komen terug op dezelfde camping.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Een tussenstop onderweg
  • Bij aankomst op de camping zal er een snack geserveerd worden en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Rémon Hofstee

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16