**Per 06 mei 2019: Inschrijving onder voorbehoud van beschikbaarheid DFDS Ferries**

Hemelvaart Tour of the Pennines

De Pennines en de Yorkshire Dales hebben ons hart gestolen. Wat is het heerlijk fietsen in Engeland! Nadat je vanaf de nachtboot komt en het stedelijke gebied van Newcastle hebt verlaten, zit je al vrij snel midden op het platteland: smalle wegen, moorland, schapen, famous grouse. Een rondrit door de Pennines is goed te vergelijken met Luik-Bastenaken-Luik: veel klimmen, relatief kort en soms aan de steile kant. Overnachten doen we in het Langdon Beck Youth Hostel, een kenmerkend Noord-Engels landhuis, dat we voor deze gelegenheid volledig hebben afgehuurd. Ligging: “In the middle of nowhere but an hour from everywhere”. Gelukkig nog wel een pub op 1 kilometer afstand. Vlakbij gelegen en zeker een wandeling waard, de hoogste ononderbroken waterval van Engeland: High Force.

Zo was het in 2017 (Coast2Coast):

dag tot dag

DAG 1 – vertrek IJmuiden
We verzamelen ons op 29 mei om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. De ferry vertrekt om 17.30 uur. We dineren gezamenlijk aan boord.

DAG 2 – Aankomst Newcastle & etappe 1
blauw 94km/1800hm
Nadat we Newcastle hebben verlaten fietsen we door landelijk gebied de Pennines in, leeg moorland met overal schapen en hier en daar een (famous) grouse. Een indrukwekkend, relatief onbekend deel van Engeland met een aantal zeer fraaie beklimmingen over goede, smalle en verlaten asfaltweggetjes.
Beklimmingen: Cuthbert’s Hill, Allenheads, Black Hill

DAG 3 – Rondrit Yorkshire Dales
blauw 104km/1550hm
rood 140km/2380hm
De Tour de France begon in 2014 vanuit Leeds met een etappe door de Yorkshire Dales. Passen met mooie namen als Buttertubs en Griton Moor werden door de profs bedwongen. Wij kunnen, omdat we met veel minder zijn, over nog smallere paswegen fietsen.
Beklimmingen: Shot Moss, Tan Hill, Cross Top, The Stang

DAG 4 – Rondrit hoogste beklimming Engeland (847m)
groen 60km/1440hm
blauw 115km/1500hm
rood 131hm/2130hm
Great Dun Fell, met een beetje fantasie de Mont Ventoux van Engeland, daar komen we vandaag langs. Het is vanaf het plaatsje Knock een heen en weertje. Bekijk het profiel op Cyclingcols en besluit daarna of je deze klim met een hoogteverschil van 635 meter en aanzienlijke stijgingspercentages wilt bedwingen. Aan het einde van de rondrit het hoogste café van Engeland met heerlijke homemade taartjes. Kun je gerust nemen want daarna voornamelijk afdalen.
Beklimmingen: Great Dun Fell, Hartside Pass

DAG 5 – Langdon Beck – Newcastle port
blauw 90km/1300hm
We gaan vroeg op pad want we willen een mooie route rijden maar de ferry niet missen. Landelijke weggetjes tot aan Newcastle. Onderweg nog een pittige beklimming waarvan op internet de volgende beschrijving gevonden: “Out of Stanhope is a vicious 2.5 mile climb “Crawleyside Bank” which will make you want to weep and wonder why in hell you do this sort of thing.” Gelukkig volgt daarna dit opbeurende bericht: “Once at the top you get to Parkhead Cafe and the bestest ever bacon sarnies before your almost 40 mile downhill & flat to the finish at Tynemouth.”
Beklimmingen: Crawleyside Bank

DAG 6 – Aankomst Ijmuiden

vervoer & verzamelplaats

We verzamelen ons op 29 mei om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden.

Ferrytijden
IJmuiden-Newcastle | 29 mei | 17.30 – 09.00 uur +1
Newcastle – IJmuiden | 02 juni | 17.00 – 09.30 uur +1

verblijf

De eerste en laatste nacht overnachten we op de DFDS Seaways Ferry Ijmuiden-Newcastle v.v. Je verblijft in een 4 persoonshut.
De tussenliggende 3 nachten hebben we het volledige Langdon Beck Youth Hostel afgehuurd. Je verblijft hier met maximaal 3 personen op 1 kamer. Meer info over het hostel is te vinden op hun website.

Toeslag 1-persoonskamer + 1-persoonshut: €250
Toeslag 2-persoonskamer + 2-persoonshut: €200 pp
(Indien je met z’n 2-en reist en graag samen op 1 kamer / hut slaapt)

Maaltijden

Halfpension is bij de prijs inbegrepen.
Op de ferry maken we gebruik van het diner en ontbijtbuffet.
In het Langdon Beck hostel bereidt de HiRoads kok elke ochtend het ontbijt, en elke avond een 3-gangen-diner. Bij het voorbereiden van het diner, de avondafwas en ochtendafwas wordt assistentie zeer op prijs gesteld.

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, op een groot beeldscherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Sander Vloedgraven

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 20

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.