Groningen-Noorwegen

Spectaculaire bergwegen, uitzicht op diepe fjorden, een ruige natuur en historische staafkerken, dat is wat je tegenkomt tijdens deze fietsvakantie Noorwegen. Voor je deze te zien krijgt ben je al even onderweg want geen lange autorit dit keer, maar slechts een paar uurtjes in de trein zitten om bij het beginpunt van deze uitdagende fietstocht naar Noorwegen te komen. We starten in Winschoten om na een 3tal etappes en een ferryovertocht Kiel-Oslo 12 dagen door het boeiende Noorse landschap te fietsen. Eindpunt Trollstigen, met zijn tegen de steile fjordenwand aangeplakte haarspeldbochten volgens velen de mooiste beklimming van een fietsvakantie Noorwegen.

fietsvakantie Noorwegen

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Winschoten
We verzamelen rond 20.00 uur in hotel Victoria op loopafstand van het station. ‘s Avonds nemen we de komende reis door en wordt de GPS instructie gegeven.

DAG 2 – Winschoten-Nordenham
groen 100km
rood 140km
We gaan op weg, de eerste etappe! We rijden door het mooie Ost-Friesland richting Nordenham. We hebben ons beste gedaan een zo schilderachtig mogelijke route uit te zetten om het ontbreken van cols op deze eerste dag wat te compenseren. Noord-Duitsland is prachtig!

DAG 3 – Nordenham – Itzehoe
groen 105km
rood 130km
We nemen vandaag voor het eerst (en niet voor het laatst) een ferry. We steken de Wezer over en fietsen oostwaarts, richting de Elbe, door het Cuxland, nemen voor de 2e keer de ferry en vervolgen onze weg naar Itzehoe.

DAG 4 – Itzehoe – Kiel (Ferry)
groen 70km
De laatste etappe zonder al te veel hoogteverschil. We ontbijten en vertrekken vroeg om ruim op tijd aanwezig te zijn in de haven van Kiel. Komende nacht slapen we op de ferry.

DAG 5 – Oslo – Hokksund
groen 65km/635hm
blauw 100km/1160hm
De Color Line heeft ons per ferry in Noorwegen gebracht. We gaan van boord en fietsen door Oslo. De blauwe route klimt en daalt richting het Tyrifjord, en voert langs dit op 4 na grootste meer van Noorwegen om uit te komen op de camping van Hokksund, gelegen aan de Drammen rivier.
Beklimmingen: Sollihogda

DAG 6 – Hokksund – Rodberg
blauw 111km/1400hm
We volgen vandaag de fraaie Numedal historische route. Zonder een echte beklimming te doen winnen we langzaam toch behoorlijk wat hoogtemeters. Onderweg komen we door het zilvermijnstadje Kongsberg en vergeet ook zeker niet te stoppen bij de oudste staafkerk van Noorwegen in Uvdal. Mooie route door dit stille landbouwdal.
Beklimmingen: Numedal

DAG 7 – Rodberg – Geilo
groen 71km/1480hm
blauw 72km/1570hm
De eerste passen staan vandaag op het programma! Lekker ouderwets klimmen met alleszins acceptabele stijgingspercentages. Dit laatste stuk van de Numedal route kent ook een mooie variant over een glooiende weg langs het langgerekte stuwmeer Tunhovdfjord. We overnachten in Geilolia Hyttetun.
Beklimmingen: Vasstulan, Hogasen, Kikut

DAG 8 – Geilo – Hemsedal
groen 81km/1100hm
De eerste 40 kilometer van vandaag gaan voornamelijk omlaag! Daarna slaan we linksaf het Hemsedal in en gaan we klimmen naar het gelijknamige wintersportstadje. We bevinden ons middenin wat ook wel de Scandinavische Alpen genoemd worden. Een schitterend gebied met veel bergtoppen van de Hardangervidda en Jotunheimen.
Beklimmingen: FV224

DAG 9 – Hemsedal – Laerdal / Vindedalen
groen 102km/1000hm
Fjorden mogen uiteraard niet ontbreken in deze trip. Nadat we de Hemsedalfjellet hebben beklommen dalen we af naar Lærdal, gelegen aan het Sognefjord. Quote van Visitnorway: “Lærdal biedt dramatische bergtoppen in een weelderige, groene omgeving. In de dalen wordt landbouw bedreven, en de rivier Lærdalselva die uit de bergen komt, zit vol met zalm. Dit alles geeft de vallei een bijzonder karakter.” Wij overnachten vlakbij, op een camping aan de Sognefjord. Onderweg komen we de best bewaarde staafkerk van Noorwegen tegen, die van Borgund.
Beklimmingen: Hemsedalsfjellet

DAG 10 – Rustdag of Aurlandvegen
groen 50km/1400hm
blauw 75km/2000hm
rood 100km/2800hm
Noorwegen kent vele prachtige wegen. Een daarvan is het doel van vandaag: de wondermooie Aurlandsvegen. De weg wordt ook wel “Snøvegen” (sneeuwweg) genoemd, omdat zelfs in het midden van de zomer er nog veel sneeuw kan liggen langs de weg. De blauwe route daalt aan de zuidwestzijde af tot aan het uitzichtpunt Stegastein.
Beklimmingen: Aurlandsvegen

DAG 11 – Laerdal-Skjolden
blauw 99km/1600hm
Weer een uitzonderlijk mooie dag waarin we over de Tindevegen fietsen met aan onze rechterzijde het nationale park Jotunheimen. We eindigen met een afdaling richting het Lustrafjorden waar we overnachten aan de fjord op een huttencamping in Skjolden.
Beklimmingen: Tindevegen

DAG 12 – Rustdag of rondrit Lustrafjorden
groen 78km/500hm
Een heerlijke rondrit met weinig hoogtemeters langs de oevers van het fjord. Genieten geblazen! Op het keerpunt brengt een pontje je naar de overkant. Daar bevindt zich de Unesco-Werelderfgoed Staafkerk van Urnes.

DAG 13 – Skjolden – Garmo
blauw 96km/1700hm
De hoogste pas van Noord Europa vandaag met spectaculaire uitzichten. Elke bocht verzorgt weer een verrassend panorama. We eindigen in Garmo waar we te gast zijn op het Kvila Turistheim. Tevens is dit de rustdag voor de kok maar het treft want er worden hier prima maaltijden bereid.
Beklimmingen: Sognefjellet

DAG 14 – Garmo – Geiranger
blauw 114km/1400hm
rood 124km/1900hm
Voordat je afdaalt naar de Geirangerfjord kom je het Flydalsjuvet uitzichtpunt tegen. Het uitzicht hier is misschien wel het meest bekende plaatje dat je kent van Noorwegen. Nog spectaculairder wordt het als je naar het uitzichtpunt Dalsnibba klimt, 5 steile kilometers waarvan een groot gedeelte à 10%.
Beklimmingen: Dalsnibba

DAG 15 – Geiranger – Andalsnes
blauw 88km/1750hm
‘s Ochtends wakker worden, de deur van je hut opendoen en voor je neus een enorm cruiseschip ontwaren. Dat kan in Noorwegens beroemdste fjord, de Geirangerfjord. Geen enkel cruiseschip slaat deze over. Wij gaan op pad naar de laatste halte: Åndalsnes.
Beklimmingen: Ornevegen, Trollstigen (zuid)

DAG 16 – Rondrit Trollstigen
groen 30km/900hm
Trollstigen is de bekendste klim van Noorwegen, te vergelijken met Alpe d’Huez in Frankrijk. Vandaag krijg je de kans de mooie kant te beklimmen, waar we gisteren zijn afgedaald: 11 haardspelden, 10 kilometer lang en een hellingsgraad van 8 à 9 %.
Beklimmingen: Trollstigen (noord)

DAG 17 – Vertrek naar Amsterdam
Transfer Andalsnes-Molde airport in de vroege ochtend. Vertrek naar Nederland om 11.35 uur


Weersomstandigheden en klimaat

Belangrijk om te weten is dat net als in de Alpen we in dit deel van Noorwegen te maken kunnen krijgen met extremere weersomstandigheden.

Enerzijds zorgt de oceaan voor de aanvoer van veel regendepressies, waardoor vooral het zuidwesten van Noorwegen redelijk veel neerslag te verwerken krijgt. In de bergen kan de temperatuur dan flink dalen.

Anderzijds kan onder invloed van hogedrukgebieden boven Scandinavië het in de maanden juni, juli en augustus warm worden. Bij 25 tot 28 graden houdt het meestal wel op. De zomermaanden worden in Noorwegen gekenmerkt door lange dagen. In het zuiden duurt de nacht slechts 5 tot 6 uur in juni.

Meer info over het klimaat tijdens deze fietsvakantie Noorwegen op klimaatinfo.nl

Een warme slaapzak, regenkleding en warmere fietskleding behoren op deze reis tot de standaard uitrusting.

Vervoer

Beginpunt
Winschoten. Winschoten is goed bereikbaar per trein.

Eindpunt
Andalsnes. Transfer Andalsnes-Molde airport is inbegrepen.

Terugvlucht
SK4519 02JUL Molde-Oslo 1135-1225
SK827 02JUL Oslo-Amsterdam 1635-1825

Fietsvervoer terug naar Nederland
Je fiets wordt na afloop van de reis in onze bus meegenomen naar Nederland en uiterlijk 5 juli weer bij je thuisgebracht. De fietsen worden door ons met extreme zorg behandeld, deels in plastic verpakt, om beschadigingen te voorkomen.

Wil je geen terugvlucht?
Indien je geen gebruik wilt maken van de terugreis per vliegtuig, brengen wij €125 in mindering op de reissom.

Verblijf

Nederland & Duitsland: hotels
Ferry: hut
Noorwegen: hutten op campings

Toeslag voor een 1-persoonskamer / hut: €600

Etappedagen & rondritdagen

12 etappedagen
3 rondritdagen/rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

De eerste 3 dagen zijn ontbijt en avondeten inbegrepen in de prijs. We eten 2 x in het hotel of een restaurant, en 1 x op de boot van Kiel naar Oslo.

Na aankomst in Noorwegen verzorgt de HiRoads kok het ontbijt en diner, uitgezonderd 1 rustdag.

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Bouillon bij aankomst op de camping
  • Per dag één sport/mueslireep
  • In de avond krijgen we een 3 gangendiner bestaande uit voorgerecht (verse soep of salade), hoofdgerecht en een eenvoudig dessert.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 12