Franse en Spaanse Pyreneeën 2: Spandelles, Aubisque & Cañón de Añisclo

Leuke wetenswaardigheid over de Pyreneeën, de bergen zijn asymmetrisch, zowel in noord-zuid- als in oost-westrichting: steiler aan de noordzijde en de hoogte loopt geleidelijk op richting de Middelandse Zeekust.
Tijdens deze reis fietsen we een ronde door het centrale deel van de Pyreneeën. Onderweg een aantal bekende Tour de France beklimmingen zoals de Tourmalet en de Aubisque. In 2022 werd voor het eerst de Col de Spandelles opgenomen in het programma. Deze smalle pas kun je tijdens een rondrit vanuit Argelès-Gazost beklimmen: mooie combi met de Soulor. We steken via de Col du Pourtalet over naar de Spaanse kant. Onderlangs het Nationale Park Ordesa fietsen we oostwaarts over onder andere de Alto de Fano en door de Cañón de Añisclo. Op de laatste fietsdag keren we weer terug naar onze Franse uitvalsbasis Arreau aan de voet van de Aspin, Hourqette d’Ancizan en Peyresourde passen.

HiRoads heeft tot doel deze reis voor velen bereikbaar te maken. Enerzijds door voldoende rustdagen in te bouwen, anderzijds door de verplaatsingsetappes niet te zwaar te maken: ~ maximaal 100km/2000hm.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Arreau
We verzamelen bij camping Le Ruisseau. Om 19.00 uur is het eerste diner van deze reis. Als je vroeg bent of wellicht al een dag eerder, in de omgeving zijn voldoende mogelijkheden tot een leuk en uitdagend rondje infietsen.

DAG 2 – Rondrit Balès / Azet
groen 48km/1400hm
rood 119km/2600hm
Uit de vele mogelijkheden zijn 2 rondritten uit de bus gekomen. De rode route gaat over de Port de Balès en Peyresourde. De Port de Balès is smal, onregelmatig, en je moet oppassen voor koeien en geiten. In 2010 wilde Andy Schleck hier aanvallen, krijgt problemen met zijn ketting, Alberto Contador profiteert vervolgens en wint de Tour. Later moet hij deze overwinning inleveren vanwege vermeend dopinggebruik. De blauwe route gaat over de Azet. Aangezien we morgen verkassen naar richting Argelès-Gazost houden we de Aspin nog tegoed.
Beklimmingen: Port de Balès, Col de Peyresourde, Col d’Azet

DAG 3 – Arreau – Pierrefitte-Nestalas
rood 80km/2160hm
groen 84km/1250hm
We gaan op weg naar camping de Larbey waar we 4 jaar geleden ook gekampeerd hebben. We doen dat via de Aspin en optioneel de Tourmalet. Wil je het bij 1 col houden kun je na de 20 kilometer lange afdaling van de Aspin via de lagere delen naar de camping fietsen. Een bezoekje aan Lourdes behoort dan tot de mogelijkheden.
Beklimmingen: Col d’Aspin, Col du Tourmalet

DAG 4 – Rustdag of Rondrit Spandelles
blauw 71km/2000hm
rood 108km/3250hm
In 2022 werd de Col de Spandelles voor het eerst in het Tourprogramma opgenomen. Wout van Aert, wie anders, was als eerste boven. Deze voormalige onverharde bergpas heeft sinds 2020 de status Route Departementale en is toen -met het oog op de aanstaande Tour de France passage- geasfalteerd. De rode is de blauwe plus de Hautacam.
Beklimmingen: Col de Spandelles, Col du Soulor, Hautacam

DAG 5 – Rustdag of Rondrit Troumouse
blauw 82km/1850hm
Vandaag kun je fietsen naar Cirque de Troumouse: een keteldal dat is ontstaan als gevolg van een miljoenen jaren durend proces van erosie, waarbij het water van gletsjers en besneeuwde bergtoppen zich door het landschap heen heeft gesleten. De laatste 2 kilometer zijn de steilste met gemiddeld 10 %. Eenmaal boven kijk je uit over een 11km brede kom bergtoppen waarvan de hoogste zo’n 3100 meter is.
Beklimmingen: Cirque de Troumouse

DAG 6 – Pierrefitte-Nestalas – Escot
blauw 77km/2100hm
Via de Soulor en Aubisque fietsen we naar Laruns. Vooral het deel tussen deze 2 passen is van grote schoonheid. Vanaf Laruns gaan we richting de laatste beklimming van de dag, de Marie Blanque. Ons verblijf ligt net aan de andere kant van de col: camping Moulin de Barescou.
Beklimmingen: Col du Soulor, Col d’Aubisque, Col de Marie Blanque

DAG 7 – Escot – Ansó
blauw 91km/1870hm
We beginnen vandaag met het resterende deel van de afdaling van de Col de Marie Blanque. Daarna een kilometer of 10 vals plat om vervolgens te gaan klimmen naar de Col de la Pierre Saint Martin die ons in Spanje zal brengen. De afdaling is super, over een brede weg, nergens steil en meer dan 20 kilometer lang. De slotklim luistert naar de naam Collado de Argibiela dus dat kan alleen maar mooi zijn.
Beklimmingen: Col de la Pierre Saint Martin, Col de Bouessou, Col de Houraraté, Collado de Argibiela

DAG 8 – Rustdag of Rondrit
groen 56km/1000hm
rood 129km/2050hm
Voor een ontspannen rondrit met niet al te veel hoogtemeters neem je vandaag de groene route. Het is een stille route met passage door de Foz de Biniés. Het Aragonese woord ‘foz’ betekent vernauwing en smal is het: muren van meer dan 200 meter hoog op een stuk van 3 kilometer. Wil je langer fietsen dan neem je de rode route over de Alto de Bigüezal en de Puerto de Matamachos. En, voor of na je rit, maak ook een wandeling door Ansó, dat op de lijst van mooiste dorpen van Spanje staat.
Beklimmingen: Puerto de Matamachos, Alto de Bigüezal

DAG 9 – Anso – Oto
blauw 113km/1650hm
rood 123km/2290hm
Jaca heeft een klein en sfeervol centrum en ligt zo’n beetje op de helft van de route van vandaag. Leuk om even te stoppen en bijvoorbeeld te lunchen op één van de vele terrassen. Je hebt dan net een paar klimmetjes achter de rug. Hierna fiets je eerst redelijk vlak door de vallei naar Sabiñánigo en vervolgens over de Puerto de Cotefablo naar Oto.
Beklimmingen: Puerto de Cotefablo, Alto del Fedao

DAG 10 – Rondrit Cañón de Añisclo
groen 91km/1450hm
blauw 104km/2160hm
rood 159km/3600hm
We bevinden ons aan de voet van Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, de parel van de Aragonese Pyreneeën. De rondrit van vandaag heeft als doel door de Cañón de Añisclo te fietsen: een smalle weg door een diepe kloof. Vandaag zou ook een wandeling niet misstaan, de enige manier om de vallei van Ordesa te kunnen bewonderen. Je wandelt dan naar de Cola de Caballo, door de lezers van ’the Guardian’ verkozen tot ‘beste waterval ter wereld’…
Beklimmingen: Cañón de Añisclo, Alto de Fanlo

DAG 11 – Oto – Arreau
rood 107km/2000hm
De laatste etappe brengt ons terug naar Frankrijk, naar onze begincamping nabij Arreau. Het begin van de rit, over de Alto de Fanlo heeft prachtige vergezichten op de Añisclo kloof. We zullen ook nog een stukje met de bus moeten, door de Bielsa tunnel waar fietsen niet is toegestaan.
Beklimmingen: Alto de Fanlo, Tunnel de Bielsa

DAG 12 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen
Voor wie wil carpoolen, we brengen je in contact met andere deelnemers om samen te kunnen rijden.

Verzamelplaats

Camping Le Ruisseau, Gouaux

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
5 rondritdagen / rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €17 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Ondersteuning onderweg

De HiRoads bus rijdt de verplaatsingen mee. Op rondritdagen is de bus beschikbaar in geval dat er assistentie verleend moet worden. Waar mogelijk fietsen wij zelf ook graag een rondje mee.

Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. Zodat je zelfvoorzienend bent. Uiteraard word je in geval van pech of nood zo snel mogelijk geholpen.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Jos van den Heuvel

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.