Giro del Piemonte

Piemonte is een provincie in het noordwesten van Italië. Het is een wonderschoon gebied dat in het westen grenst aan Frankrijk, met hoge alpenpassen als de Agnello, Finestre, Sampeyre en Fauniera. Iets oostelijker kom je in de Langhe streek, bekend van o.a. de Barolo wijn en de truffels. Wederom een heel mooi gebied met mooie smalle wegen en strak asfalt waar je als klimmer je hart kunt ophalen. Dit wijngaardlandschap van Langhe-Roero en Monferrato is Unesco werelderfgoed.


Pauze op de Sampeyre

HiRoads heeft een ronde uitgezet waarbij we verblijven in traditionele Italiaanse hotels en pensions. We beginnen in het hooggebergte, fietsen vervolgens naar en door de Langhe streek, en sluiten af met een rondrit over de berg waar helaas Tom Dumoulin een tijdje terug Chris Froome moest laten gaan, de fameuze en deels onverharde Colle delle Finestre. Overigens kun je er ook voor kiezen de zuidelijke verharde kant van de Finestre te beklimmen.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Pinerolo
Indien je vroeg bent kun je alvast een ronde fietsen in de omgeving. Je kunt zelfs al overwegen de verharde zuidzijde van de Finestre te doen.
Verblijf: Tenuta La Cascinetta

DAG 2 – Pinerolo-Marmora
blauw 106km/1700hm
rood 116km/2800hm
Het is een vrij lange maar allerminst saaie aanloop naar de voet van de Sampeyre. De route voert ons door een landelijke streek. Aan de horizon doemen de Alpen op. Nadat je bent opgewarmd op de Colletta d’Isasca, rijden we westwaarts richting Frankrijk. Voordat de weg gaat stijgen richting de Agnel, slaan we linksaf naar de Sampeyre, een pittige klim van 16 kilometer met fenomenale uitzichten op de top. Het asfalt op deze klim is deels van bedenkelijke kwaliteit. Na de afdaling volgt een korte klim naar ons hotel.
Verblijf: Pensione Ceaglio
Beklimmingen: Sampeyre, Colletta d’Isasca

DAG 3 – Rondrit Fauniera
blauw 1 43km/1000hm
blauw 2 22km/900hm
rood 85km/2310hm
Mooi, mooier, mooist, deze klim over een zeer smalle bergweg naar de top van de Fauniera. We beklimmen vandaag de oostkant die ook is opgenomen in de mooiste cyclo van Italië, de Gran Fondo Fausto Coppi. Er is nauwelijks tot geen verkeer op deze pas. Wel veel marmotten. Bovenop een standbeeld van Marco Pantani. De laatste 15 kilometer van de Fauniera zijn steil. Er is ook een korte route naar het prachtige einde van het Valle Maira.
Beklimmingen: Fauniera, Valle Maira, Colle del Preit, Montemale di Cuneo

DAG 4 – Marmora-Mondovi
blauw 113km/1990hm
We beklimmen vandaag de Fauniera vanaf de noordzijde, om vervolgens eindeloos te mogen afdalen naar Demonte. Via Borgo San Dalmazzo (prima koffie/lunchstop) en landelijke binnendoorweggetjes komen we dan uiteindelijk op onze bestemming, het op een heuveltop gelegen Mondovi, aan.
Beklimmingen: Fauniera

DAG 5 – Mondovi-Spigno
blauw 93km/2000hm
rood 133km/2940hm
Vanuit Mondovi rijd je zo de Langhe streek in. Kronkelige wegen door een heuvellandschap van wijngaarden, hazelnootplantages, eikenbossen en diepe valleien brengen ons bij Cascina Bertolotto. Het landgoed ligt te midden van zijn eigen afmi-theater-vormige wijngaarden.
Verblijf: Cascina Bertolotto
Beklimmingen: Battifollo

DAG 6 – Spigno-Pinerolo
blauw 125km/1600hm
rood 138km/2200hm
Vandaag een mooi begin waarbij we het Langhe gebied uitzwaaien, en een tweede deel dat de Po vlakte doorkuist.
Verblijf: Tenuta La Cascinetta
Beklimmingen:

DAG 7 – Rondrit Finestre
blauw 107km/1300hm
rood 134km/1600hm
Last but not least, de verharde dan wel onverharde klim van de Colle delle Finestre. Of je maakt de rondrit en beklimt de Finestre van de noordkant, zoals in de Giro een aantal keer is gedaan. Afdalen is dan langs de zuidelijke verharde zijde. Je kunt er ook voor kiezen deze zuidkant op te fietsen en weer af te dalen.
Beklimmingen: Colle delle Finestre

DAG 8 – vertrek

Verblijf

We verblijven onderweg in htraditionele Italiaanse hotels en pensions. Overnachtingen zijn op basis van 2-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €200.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 4
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Lunch en diner zijn niet inbegrepen.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien. Dit roadbook krijg je overigens ook al vooraf toegestuurd in PDF formaat. Handig om op je mobiele telefoon te zetten.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2019 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.