Marokko gravel tour

Het landschap van Marokko varieert sterk, van de bergachtige regio’s in het noorden tot de vlakke woestijngebieden in het zuiden. Midden door het land loopt het Atlas gebergte, zich uitstrekkend van de kust bij Agadir tot aan de uitlopers richten de Algerijnse grens. Met een fiets waarmee je ook over onverharde paden kunt rijden ervaar je de schoonheid van het landschap hier het beste. Vandaar de keuze voor de gravelbike. Wij beginnen onze tocht in Telouet om de drukke exit vanuit Marrakesh te vermijden. Vervolgens fietsen we over de zuidelijke flanken van de Atlas via de Dades kloof, het vulkanische Saghro gebergte en de Draa vallei in 7 etappes naar de waterval van Tizgui. Onderweg valt veel te beleven: van oude nederzettingen en rondtrekkende nomaden tot de bijzondere bergvormen van Bab-n-Ali en de Apenvinger rotsen, tot de Marokkaanse keuken en het overnachten in authentieke auberges en kasbah’s.

De route voert over gravelpaden, singletracks en asfalt.

dag tot dag

Dag 1 Amsterdam – Marrakech en transfer naar Telouet
De vluchttijden van Transavia zijn: HV5755 / Amsterdam – Marrakech / 07.10 – 10.55 uur
Na aankomst en ontvangst op het vliegveld brengen we eerst onze fietskoffers in het hotel waar we de reis zullen afsluiten. Na het in elkaar zetten van de fietsen volgt de transfer naar Telouet. We verblijven hier in een auberge. Mogelijkheid om de Kasbah van El Glaoui te bezoeken, een prachtig voorbeeld van Moorse architectuur. Als er tijd over is kun je eerder uitstappen en alvast een stuk fietsen. Of vanuit Telouet een rondje maken.
Overnachting in Auberge Telouet.

Dag 2 Route van de Atlas Mountain Race: Telouet – Skoura
blauw 99km/1480hm
rood 116km/1780hm
Telouet ligt op 1800 meter en vandaag eindigen we op 1200 meter. In de ochtend zal het zeker nog fris zijn. Lange beklimmingen zijn er vandaag niet, wel veel, waarbij je telkens niet meer dan maximaal 200 hoogtemeters stijgt. De rit begint over asfalt. Na 10 kilometer verlaten we hoofdweg en rijden we de volgende 40 kilometer over een prachtige piste, zoals hier de onverharde wegen genoemd worden. We overnachten in Kasbah Datte d’Or, een auberge in typerende Marrokaanse stijl, met een kleurrijke inrichting, een dakterras en aangename sfeer.

Dag 3 Langs troglodyten: Skoura – Boutharar
blauw 80km/1300hm
De route loopt over een desolaat bergplateau met troglodieten, rotswoningen waar rondtrekkende nomaden in wonen of gewoond hebben. 15 kilometer voor het einde gaan we een door een smalle gorge. Mogelijk moet je hier een paar keer afstappen vanwege de stenige ondergrond en het riviertje wat ook door de kloof loopt. We overnachten in het Berbergasthuis Tamaloute in Boutharar. Het gasthuis ligt in het hart van de Rozenvallei. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over de groene vallei die mooi contrasteert met de rode bergen. De gîte heeft schitterend uitzicht op de oase.

Dag 4 Rozenvallei & Dades gorge: Boutharar naar M’Semrir
blauw 78km/1900hm
Na wat klimmen en dalen over voornamelijk gravelwegen bereiken we na 27 kilometer het asfalt van de Dades kloof. Even later kom je langs de Apenvinger rotsen. Deze trekken nogal wat toeristen maar als je van de weg afgaat en de rivier oversteekt krijg je een mooier en exclusiever beeld van deze ook wel “hersenen van de Atlas” genaamde rotspartijen. De route gaat tot aan onze accommodatie Maison d’hôtes des Nomades wat op plm 1900 meter hoogte ligt vlak voor het dorp M’Semrir. De fotogenieke haarspeldbochten die door de gorges omhoog lopen heb je dan al achter de rug.

Dag 5 Oversteek naar de Todra gorge: M’Semrir – Tinghir
groen 77km/1160hm
Even voorbij M’Semrir maken we een doorsteek van de Dades kloof naar de eveneens prachtige Todra kloof. De doorsteek is deels gravel, deels geasfalteerd. De eerste 18 km van de route stijgen. We komen vandaag zelfs boven de 2500 meter. Daarna is het voor namelijk afdalen tot we bij Tinghir komen en alleen nog door de stad moeten rijden om bij Hotel Kasbah Taborihte te komen.

Dag 6 Het Jebl Sahgro gebergte in: Tinghir-N’kob
blauw 100km/1800hm
Vandaag doorkruizen we het prachtige Jebl Sahgro gebergte. Grillige, door wind en zand geërodeerde rotsformaties, geven het landschap steeds weer een ander uiterlijk. Onderweg heb je mooi uitzicht op de rotsen van Bab-n-Ali, zeg maar de Marokkaanse evenknie van Monumental Valley.
We overnachting in de authentieke Kasbah Baha Baha, een “juweel van adobe constructie daterend uit het begin van de vorige eeuw geërfd van een stamhoofd van de Ait Atta”. (bron: booking.com)

Dag 7 N’Kob – Tagmout
groen 43km/1200hm
We steken terug de Jebl Sahgro in en rijden een relatief korte etappe naar Tagmout waar we verblijven in een eenvoudige Gîte d’etappe.

Dag 8 Tagmout – Agdz + transfer naar Marrakech
groen 60km/800hm
rood 110km/1600hm
Nog 1 x genieten we van het adembenemende landschap, het rode gesteente, aparte bergvormen, als we afdalen naar de grotere weg die ons in de namiddag naar Marrakech zal brengen. We overnachten in Hotel Palais Al Bahja in Marrakech.

Dag 9 Dag vrij in Marrakech
Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro’s wilt betalen voor een foto. ’s Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Je kunt ook de hectiek van het centrum verlaten en gaan dwalen door de kleine straatjes.

Dag 10 Vertrek naar Amsterdam
HV5760 / Marrakech – Amsterdam / 11:30 – 15:25

Vluchten

03 nov: HV5755 / Amsterdam – Marrakech / 07.10 – 10.55
12 nov: HV5760 / Marrakech – Amsterdam / 11:30 – 15:25

Transport van je racefiets

Je fietst deze reis op je eigen gravelbike die meegaat op de vlucht. De fietskoffer leen je van HiRoads. Je kunt deze komen halen in Veenendaal.

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, auberges en gîtes. We proberen zo veel mogelijk 2 persoonskamers te regelen maar hou ook rekening met af en toe een overnachting op een meerpersoonskamer.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 7
Rondritdagen/rustdagen: 1 (Marrakech)

Assistentie onderweg

Het is belangrijk om in grote mate zelfvoorzienend te zijn. Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. We hebben onderweg ondersteuning van een Marrokaans team bestaande uit een chauffeur en een engels sprekende gids. Zij rijden met een 4wheeldrive.

Maaltijden

Halfpension is bij de reissom inbegrepen tijdens de fietstocht. Tijdens ons verblijf in Marrakech is ontbijt inbegrepen.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.