Marokko gravel tour

Het landschap van Marokko varieert sterk, van de bergachtige regio’s in het noorden tot de vlakke woestijngebieden in het zuiden. Midden door het land loopt het Atlas gebergte, zich uitstrekkend van de kust bij Agadir tot aan de uitlopers richten de Algerijnse grens. Met een fiets waarmee je ook over onverharde paden kunt rijden ervaar je de schoonheid van het landschap hier het beste. Vandaar de keuze voor de gravelbike. Wij beginnen onze tocht in bij het stuwmeer van Ait Adel om de drukke exit vanuit Marrakesh te vermijden. Vervolgens fietsen we over de zuidelijke flanken van de Atlas door de Rozenvalllei, de Dades kloof en het vulkanische Saghro gebergte. Onderweg valt veel te beleven: van oude nederzettingen en rondtrekkende nomaden tot de bijzondere bergvormen van Bab-n-Ali en de Apenvinger rotsen, tot de Marokkaanse keuken en het overnachten in authentieke auberges en kasbah’s.

De route voert over gravelpaden, singletracks en asfalt.

dag tot dag

Dag 1 Amsterdam – Marrakech
De Transavia vluchttijden worden eind maart bekend.
Na aankomst en ontvangst op het vliegveld worden we naar het hotel gebracht. Vandaag zet je je fiets in elkaar en heb je, afhankelijk van de vluchttijden, nog tijd om Marrakech in te gaan. Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro’s wilt betalen voor een foto. ’s Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Je kunt ook de hectiek van het centrum verlaten en gaan dwalen door de kleine straatjes.

Dag 2 Barrage Ait Adel – Ait Tamlil
blauw 63km/1750hm
Na een transfer van plm anderhalf uur beginnen we vandaag met een mooie rit met aardig wat klimwerk die ons naar Ait Tamlil brengt. We overnachten in een traditioneel Berbergasthuis aan het begin van de Tessaout kloof.

Dag 3 Atlas crossing: Ait Tamlil – Skoura
blauw 104km/1440hm
rood 120km/2000hm
Onzeker welke route we gaan volgen vandaag. Idealiter gaan we door de Tessaout kloof, langs geïsoleerde berberdorpjes en over de Tizi n Oulaoun. In deze route moeten we deels door een kloof wat alleen kan als de rivier niet te hoog staat. Genoeg mooie alternatieven om uiteindelijk in Skoura terecht te komen waar we verblijven in het zeer gezellige Kasbah Datte Dor.

Dag 4 Langs troglodyten: Skoura – Boutharar
blauw 80km/1300hm
De route loopt over een desolaat bergplateau met troglodieten, rotswoningen waar rondtrekkende nomaden in wonen of gewoond hebben. 15 kilometer voor het einde gaan we een door een smalle gorge. Mogelijk moet je hier een paar keer afstappen vanwege de stenige ondergrond en het riviertje wat ook door de kloof loopt. We overnachten in het Berbergasthuis Tamaloute in Boutharar. Het gasthuis ligt in het hart van de Rozenvallei. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over de groene vallei die mooi contrasteert met de rode bergen. De gîte heeft schitterend uitzicht op de oase.

Dag 5 Rozenvallei & Dades gorge: Boutharar naar M’Semrir
blauw 78km/1900hm
Na wat klimmen en dalen over voornamelijk gravelwegen bereiken we na 27 kilometer het asfalt van de Dades kloof. Even later kom je langs de Apenvinger rotsen. Deze trekken nogal wat toeristen maar als je van de weg afgaat en de rivier oversteekt krijg je een mooier en exclusiever beeld van deze ook wel “hersenen van de Atlas” genaamde rotspartijen. De route gaat tot aan onze accommodatie Maison d’hôtes des Nomades wat op plm 1900 meter hoogte ligt vlak voor het dorp M’Semrir. De fotogenieke haarspeldbochten die door de gorges omhoog lopen heb je dan al achter de rug.

Dag 6 Oversteek naar de Todra gorge: M’Semrir – Tinghir
groen 77km/1160hm
Even voorbij M’Semrir maken we een doorsteek van de Dades kloof naar de eveneens prachtige Todra kloof. De doorsteek is deels gravel, deels geasfalteerd. De eerste 18 km van de route stijgen. We komen vandaag zelfs boven de 2500 meter. Daarna is het voor namelijk afdalen tot we bij Tinghir komen en alleen nog door de stad moeten rijden om bij Hotel Kasbah Taborihte te komen.

Dag 7 Het Jebl Sahgro gebergte in: Tinghir-N’kob
blauw 118km/1700hm
rood 130km/1840hm
Vandaag doorkruizen we het prachtige Jebl Sahgro gebergte. Grillige, door wind en zand geërodeerde rotsformaties, geven het landschap steeds weer een ander uiterlijk. Onderweg heb je mooi uitzicht op de rotsen van Bab-n-Ali, zeg maar de Marokkaanse evenknie van Monumental Valley.
We overnachting in de authentieke Kasbah Baha Baha, een “juweel van adobe constructie daterend uit het begin van de vorige eeuw geërfd van een stamhoofd van de Ait Atta”. (bron: booking.com)

Dag 8 Marokkaanse Monument Valley: N’Kob – Tagmout
groen 43km/1200hm
We steken terug de Jebl Sahgro in en rijden een relatief korte etappe naar Tagmout waar we verblijven in een eenvoudige Gîte d’etappe. Heerlijk gravel, sublieme uitzichten en bij onbewolkt weer ’s nachts zicht op de Melkweg.

Dag 9 Uitbollen: Tagmout – Kalaat Mgouna + transfer naar Marrakech
groen 45km/800hm
Nog 1 x genieten we van het adembenemende landschap, het rode gesteente, aparte bergvormen, als we afdalen naar de grotere weg die ons in de namiddag naar Marrakech zal brengen. We overnachten in Hotel Palais Al Bahja in Marrakech.

Dag 10 Vertrek naar Amsterdam
De Transavia vluchttijden worden eind maart bekend. Mogelijk heb je in de ochtend nog de kans Marrakech te bekijken.
Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro’s wilt betalen voor een foto. ’s Avonds veranderd het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Je kunt ook de hectiek van het centrum verlaten en gaan dwalen door de kleine straatjes.

Vluchten

31 okt of 01 nov: Amsterdam – Marrakech
10 of 11 nov: Marrakech – Amsterdam
De Transavia vluchttijden worden eind maart bekend. Per Transavia vlucht kunnen er 9 deelnemers mee omdat er per vlucht 9 fietskoffers mee kunnen. Na boeking overleg over welke vluchten. Een extra nacht in Marrakech kost €30.
Vanwege veranderde regels van Transavia (fietskoffer max 23 ipv 32 kg), zul je waarschijnlijk ook nog een tas bagage mee willen nemen. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

Transport van je racefiets

Je fietst deze reis op je eigen gravelbike die meegaat op de vlucht. De fietskoffer leen je van HiRoads. Je kunt deze komen halen in Veenendaal.

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, auberges en gîtes. We proberen zo veel mogelijk 2 persoonskamers te regelen maar hou ook rekening met af en toe een overnachting op een meerpersoonskamer. De accommodatie in Tagmout is prachtig gelegen en zeer eenvoudig.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 8

Assistentie onderweg

Het is belangrijk om in grote mate zelfvoorzienend te zijn. Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. We hebben onderweg ondersteuning van een Marrokaans team bestaande uit een chauffeur en een engels sprekende gids. Zij rijden met een 4wheeldrive.

Maaltijden

Volpension is bij de reissom inbegrepen tijdens de fietstocht. Elke dag wordt er onderweg een weldadige lunch bereid door onze kok en begeleidingsteam. Tijdens ons verblijf in Marrakech is ontbijt inbegrepen.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 15

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.