Mont Ventoux voorjaarsweek

Lachau is een slaperig plaatsje gelegen in het uiterste zuidoosten van de Drôme. Deze regio is bij uitstek geschikt om in het voorjaar te fietsen. Heerlijke stille wegen, een veelheid aan onbekende colletjes en een gemiddeld aantal dagen zon van 300 per jaar maken dit gebied tot een waar paradijs voor de fietsliefhebber! Kers op de taart is natuurlijk de Mont Ventoux, die we als afsluiting van de week op vrijdag zullen beklimmen.

Fietsvakantie Mont Ventoux

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Lachau
Wij hebben het huis tot onze beschikking vanaf 17.00 uur. Rond een uur of 19.00 gaan we aan tafel voor het eerste gezamenlijk diner. Indien je vroeg aankomt kun je wel alvast parkeren, eventueel je wielertenue aandoen en een rondje gaan rijden.

DAG 2 – rondrit Col St Jean
Route sport: 67km/1000hm
Route top: 104km/2200hm
De eerste rit is typerend voor deze omgeving. We fietsen over 2 of 5 cols, door een prachtig gebied, over heerlijke wegen met zeer weinig ander verkeer. Auto’s zijn hier een exotische verschijning. Pittigste beklimmingen van vandaag: Col du Reychasset (top) en Col de Perty (sport). Beste plek voor een terrasje: voor de laatste beklimming in het dorpje Laborel.
Beklimmingen: Col de Peyruergue (top), Col de Soubeyrand (top), Col du Reychasset (top), Col de Pierre Vesce (top), Col de Perty (sport), Col St Jean

DAG 3 – rondrit Montagne de Lure
Route sport: 92km/750hm
Route top 1: 139km/1900hm
Route top 2: 147km/2300hm
Het kleine broertje van de Mont Ventoux is de veel minder bekende Montagne de Lure, een traktatie voor de doorgewinterde klimmer. Na een relatief vlakke aanloop gaan we vanuit Valbelle omhoog. De klim is 23 kilometer lang waarbij 1150 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Vanaf de top zijn er verschillende opties. Afdalen aan de andere kant en terug via de Col du Négron (top 2), of afdalen aan dezelfde kant en terug door de Gorges de Méouge (top 1). De sport route volgt dezelfde route, maar dan zonder de klim. Heen door de prachtige Vallée du Jabron en terug door de Gorges de la Méouge.
Beklimmingen: Signal de Lure, Col du Négron (top)

DAG 4 – rondrit Méouge of rustdag
Route sport & top: 71km/1000hm
Vandaag een dag om de benen wat te laten rusten. Lekker aan het zwembad liggen, of iets verderop in het riviertje de Méouge zwemmen. Daar zijn hele mooie plekjes te vinden. Wat ook kan is een korte rondrit maken. Er ligt in de achtertuin van het vakantiehuis een kleine col genaamd Araud. De afdaling leidt naar de Gorges de Méouge en dan verder terug via Orpierre en de Col St Jean.
Beklimmingen: Col d’Araud, Col St Jean

DAG 5 – rondrit Col de Perty
Route sport: 68km/1200hm
Route top: 86km/1600hm
Drie van de 4 cols vandaag zijn serieuze beklimmingen. Alleen de Col d’Aulan is een relatief eenvoudige col. Dat komt goed uit want zo kun je optimaal genieten van de Gorges de Toulourenc. Voor een leuke koffie- of lunchstop raden wij Saint Auban-sur-l’Ouvèze aan. We zijn daar nog niet halverwege, hoewel dat alleen geldt voor de kilometers, niet voor de hoogtemeters. De sport route gaat vanaf Saint Auban-sur-l’Ouvèze terug over de Col de Mévouillon.
Beklimmingen: Col St Jean, Col de Perty, Col d’Aulan (top), Col de Macuègne (top), Col de Mévouillon (sport)

DAG 6 – rondrit Montbrun
Route sport: 60km/900hm
Route top: 107km/1700hm
We gaan vandaag weer richting de Mont Ventoux, maar wagen we ons nog niet aan de beklimming ervan. Beide routes gaan over de Col de Macuègne richting Montbrun-les-Bains. Vanaf daar gaat de route top via het hele mooie weggetje dat loopt over de Col des Aires en de Col de Fontaube naar de Col d’Ey en de daaropvolgende Col de Peyruergue. De route sport neemt vanaf Montbrun de smalle weg over de Col d’Aulan.
Beklimmingen: Col de Macuègne, Col des Aires (top), Col d’Ey (top), Col de Peyruergue (top), Col d’Aulan (sport), Col de Mévouillon

DAG 7 – rondrit Mont Ventoux
Route sport: 50km/1300hm (Sault-Mont Ventoux-Sault)
Route top 1: 129km/2200hm (Sault-Gorges de la Nesque-Bédoin-Mont Ventoux-Sault)
Route top 2: 125km/2300hm (Lachau-Sault-Mont Ventoux-Sault-Lachau)
Route top 3: 156km/2900hm (Lachau-Sault-Gorges de la Nesque-Bédoin-Mont Ventoux-Sault-Lachau)
Bij mooi weer hebben we ‘m hier of daar wellicht al zien liggen. Vandaag mogen we naar boven toe. Een tot de verbeelding sprekende berg met wielerhistorie die vele wielrenners eens in hun leven beklommen willen hebben. De afstand vanaf Lachau is aanzienlijk. Er is de optie om de auto in Sault te parkeren en vanaf daar de rondrit te beginnen. De top route 1 begint in Sault met de Gorges de la Nesque. Een heerlijke opwarmer om daarna vanaf Bédoin de klassieke kant te beklimmen. Top routes 2 & 3 beginnen in Lachau en vermijden het ritje (36km) per auto naar Sault.
Beklimmingen: Mont Ventoux, Col de l’Homme Mort (top 2 & 3), Col de Macuègne (top 2 & 3)

DAG 8 – vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verblijf

Vakantiehuis Le Reve, Lachau
Het vakantiehuis heeft de beschikking over 16 slaapplaatsen, 4 badkamers, 3 keukens en 3 grote woonkamers. Op de begane grond bevindt zich een grote keuken, en een eetgedeelte dat grenst aan het buitenterras.

Je deelt een kamer met 1 of meer fietsers. Indien je voorkeur hebt voor een kamerindeling, dat graag aangeven op het inschrijfformulier.

Voor wie wil, kan zijn tentje opzetten in de tuin en gebruik maken van één van de badkamers.

Fietsen kunnen worden gestald in de schuur/garage.

Fietsniveau

  • Sport. Voor geoefende racefietsers en toerfietsers met een bergverzet. We rijden etappes tussen de 50 en 120 kilometer.
  • Top. Voor zeer geoefende racefietser. Je kunt dagelijks etappes rijden van boven de honderd kilometer met daarin één of meer zware beklimmingen.

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst zal er een snack geserveerd worden en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas, en het aanvegen/netjes houden van de algemene ruimtes.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleider

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Notabene: De paswegen naar de Mont Ventoux en Montagne de Lure zijn in de regel vanaf half mei geopend. Onverwachte weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op een latere of eerdere opening, dan wel tijdelijke sluiting.

Copyright © 2020 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.