Pasen Ruhrpott gravel vierdaagse

Het Ruhrgebied is wellicht niet de eerste bestemming waaraan je denkt bij een fietsvakantie. Dit voormalig industrieel bolwerk heeft in de afgelopen decennia een metamorfose ondergaan. Oude fabrieken en mijnen zijn bewaard gebleven en hebben het predikaat industrieel erfgoed gekregen. Grote stukken in onbruik geraakt land zijn door planten- en diersoorten langzamerhand weer in bezit genomen. Er is veel te zien en te beleven, van roestige restanten tot bijzonder fraai gerestaureerde industriele complexen. Het is er verrassend groen. Én je kunt er fietsen met hoogteverschil over de voormalige afvalhopen van steenkoolfabrieken, halden genaamd, die inmiddels begroeid zijn met gras, struiken en bomen. Vaak tref je bovenop een interessant kunstwerk aan en de uitzichten zijn fantastisch.

Op Goede vrijdag gaan we ten zuiden van Nijmegen van start. We fietsen door het Reichswald, volgen het riviertje de Niers en rijden zo langzaam maar zeker richting het Ruhrgebied. Op dag 2 fietsen we een rondrit die een stuk of 7 van deze ‘halden’ aandoet. De terugreis naar Nijmegen doen we in 2-en met onder andere nog een deel van het Montferland in de route.

dag tot dag

DAG 1 – Nijmegen-Oberhausen
116km/600hm
We doorkruizen het Reichswald en volgen deels de loop van het riviertje de Niers. Naarmate we dichterbij het Ruhrgied komen zien we de eerste tekenen van voormalige industrie. We komen over het terrein van ‘Zeche Friedrich Heinrich’, over Halde Norddeutschland en fietsen door het havengebied. We overnachten in het Parkhotel Oberhausen.

DAG 2 – rondrit Ruhrpott
86km/680hm
74km/550hm
Vandaag heuveltje op heuveltje af, van halde naar halde. De eerste dient zich aan na 4 kilometer: Halde Haniel. Eén van de hoogste met bovenop prachtig uitzicht dat laat zien dat deze omgeving groener is dan je wellicht zou verwachten. Andere haldes waar je nog overheen fietst: Rungenberg, Mottbruch, Mathias Stinnes, Eickwinkel, Tetraeder. Een dag waar je je fietsend én fotografisch kunt uitleven.
Er is ook een korte route. Je houdt dan tijd over om bijvoorbeeld nog wat andere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein

DAG 3 – Oberhausen-Zeddam
90km/350hm
We verlaten de ‘Ruhrpott’ via de groene zone ten noorden van Oberhausen. Over mooie gravelpaden komen we via een klein stukje Achterhoek in Zeddam uit waar we overnachten in Hotel Het Montferland.

DAG 4 – Zeddam-Nijmegen
67km/410hm
De laatste dag alweer met een relatief korte route door het Montferland en het Rijk van Nijmegen. Na het bedwingen van de Hulzenberg, de Duivelsberg en de Wolfsberg ben je redelijk op tijd weer terug bij het startpunt.

Start

Parkeerplaats Muldershofweg, Plasmolen
We verzamelen daar op 07 april om 09.00 uur zodat we na het inladen van de bagage om 09.30 uur van start kunnen gaan. Bagage gaat in de bus.

Route & fietsen met GPS

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen.

Maaltijden

De prijs van dit weekend is inclusief 3 overnachtingen, 3 x ontbijt en 2 x een pannenkoekenlunch onderweg. Diner is niet bij de prijs inbegrepen. Het is wel het idee gezamenlijk te gaan eten en HiRoads regelt dagelijks een reservering in een goed en betaalbaar restaurant.

Onderweg

Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. Zodat je zelfvoorzienend bent. Uiteraard word je in geval van pech of nood zo snel mogelijk geholpen. De bus volgt de route en maakt af en toe een fotostop.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 20

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.