Pisa – Napels

Fietsen over de rustieke wegen van Toscane, door het karakteristieke geelbruine landschap ten zuiden van Siena, door de hoge bergen van de Abruzzen. Korte beklimmingen en serieuze lange passen zoals de Sella di Leonessa en de Campo Imperatore. Verblijven in middeleeuwse stadjes, agriturismos, lokale B & B’s. Genieten van al het lekkers dat de Italiaanse keuken te bieden heeft. En de mogelijkheid de Strade Bianche te fietsen. Dat is wat deze Pisa-Napels voor je in petto heeft.

Je fietst deze reis met je eigen fiets. HiRoads neemt deze mee naar Italië. Zelf reis je comfortabel met het vliegtuig. Meer details hieronder.

dag tot dag

DAG 1 – Pisa – Agriturismo Montemari
groen 34km/210hm
blauw 56km/920hm
De bus van HiRoads staat op je te wachten en je kunt vrijwel direct op je fiets stappen. Indien de vlucht op tijd is, kun je de blauwe route nemen, langs de Toren van Pisa en vervolgens via de prachtige Monte Serra naar de eerste accommodatie, Agriturismo Montemari. Hier wordt door de gastvrouw een heerlijke Italiaanse maaltijd voor ons bereid!
Beklimmingen: Monte Serra

DAG 2 – Montemari – Toiano (Siena)
groen 87km/1510hm
blauw 110km/1960hm
rood 127km/2140hm
Toscane op zijn mooist vandaag! Over rustig smalle wegen genieten we van het landschap en de talrijke mooie dorpjes. We zien de contouren van San Gimignano in de verte. Onze bestemming is een klein kasteeldorp in de buurt van Siena.

DAG 3 – Rustdag of Strade Bianche
groen 84km/1430hm asfalt
blauw 94km/1460hm strade bianche
rood 120km/1980hm strade bianche
Voor de liefhebber staat er een HiRoads versie van de Strade Bianche op het programma. De lange versie heeft 30 km gravelstroken waaronder de befaamde Cancellara strook. Je volgt deels de route van de profs en fiets ook de laatste kilometers naar het grote plein in Siena. Hou je niet van gravel dan is er ook een ronde over asfalt te fietsen, deels door de Chianti streek.

DAG 4 – Toiano – Abbadia San Salvatore
blauw 118km/2290hm
Als je een beeld hebt van typisch Toscaans landschap dan zul je dat tijdens deze rit wellicht herkennen. We fietsen door de Crete Senesi. Ronde heuvels met wijngaarden, cipressenlaantjes en mooie boerderijen. Het landschap is zeer weids en lijkt af en toe op een maanlandschap. De heuvels hebben lichtgele en lichtbruine kleuren. Prachtig!

DAG 5 – Abbadia San Salvatore – Narni
blauw 133km/1800hm
rood 152km/2620hm
De dag begint met een klein stukje klimmen maar gelijk gevolgd door een prachtige afdaling. Waarschijnlijk extra mooi door het vroege zonlicht. Ander hoogtepunt vandaag zijn de 2 middeleeuwse stadjes Orvieto en Amelia waar je langs komt. Leuk om binnen de stadsmuren een kop koffie te drinken.

DAG 6 – Narni – Posta
groen 87km/1450hm
rood 110km/2750hm
We hebben al de nodige hoogtemeters voor de kiezen gehad maar de eerste grote beklimming is er vandaag. Je komt op de spectaculaire Sella die Leonessa tot een hoogte van 1901 meter. Daarna volgt een heerlijke afdaling tot het gezellige Il Casale Pica.
Beklimmingen: Sella di Leonessa

DAG 7 – Posta – Assergi
groen 55km/1070hm
rood 111km/2470hm
We fietsen de Abruzzen in en zullen een aantal dagen in de hogere delen van de Apennijnen zijn. Als je de lange route neemt rij je de accommodatie voorbij en beklim je de Gran Sasso/Campo Imperatore. In 1943 werd Benito Mussolini hier in een hotel gevangen gehouden tot hij er bevrijd werd door Duitse soldaten. Geniet van het prachtige lege landschap waar af en toe de weg wordt versperd door schapen, koeien of paarden.
Beklimmingen: Válico di San Franco, Válico di Monte Cristo, Campo Imperatore

DAG 8 – Rustdag of rondrit Abruzzen / Gran Sasso / Campo Imperatore
groen 67km/1100hm
blauw 60km/1500hm
rood 87km/1900hm
Als je het gisteren niet al hebt gedaan, dan kan het vandaag. Het beklimmen van Campo Imperatore. Of neem een welverdiende rustdag.
Beklimmingen: Válico di Monte Cristo, Campo Imperatore

DAG 9 – Assergi – Roccacarmanico
blauw 119km/2550hm
De mooiste rit van de reis? We gaan onderlangs het Gran Sasso massief over een hoogvlakte, fietsen door het dorp Castel del Monte waar Anton Corbijn zijn film ‘The American’ opnam en eindigen in Roccacarmanico, zo’n typisch heuveltopdorp met gezellig plein en taverna waar we toevallig ook dineren.
Beklimmingen: Válico di Monte Cristo, Passo San Leonardo

DAG 10 – Roccacarmanico – Castel del Guidici
groen 67km/1270hm
blauw 95km/1880hm
We rijden het laatste deel van de Passo San Leonardo en gaan via de Válico di Forchetta op weg naar Castel del Guidici. Een deel van dit dorp is opgeknapt en tot relatief luxe hotel verbouwd. Hier verblijven we en je mag gebruik maken van het bijbehorende wellnes centrum.
Beklimmingen: Passo San Leonardo, Válico di Forchetta

DAG 11 – Castel del Guidici – Piedimonte Matese
blauw 127km/2230hm
We verlaten de Abruzzen om over te steken naar het Parco Regionale del Matese. Via een heerlijke en lange afdaling komen we aan in Piedimonte Matese, waar ons hotel zich aan het oergezellige dorpsplein bevindt. We sluiten af met pizza’s en het lekkerste Italiaanse ijs dat je ooit hebt gegeten.

DAG 12 – Rondrit Sella del Perrone & vertrek
blauw 90km/1400hm
In de ochtend kun je nog een mooie afsluitende bergetappe fietsen. Een lekkere klim naar de Sella del Perrone met vooral in de afdaling terug waanzinnige panorama’s. Dan snel douchen en met de taxi naar Napoli airport.

Transport van je racefiets

Het vervoer van je racefiets van en naar Italië is bij de reissom inbegrepen. Tussen 5 en 8 juni kun je je fiets in Utrecht komen brengen. HiRoads zorgt ervoor dat je fiets in Pisa terecht komt en dat je na aankomst op het vliegveld gelijk op je fiets kunt stappen voor de eerste etappe. Na afloop, in Napels, stap je op het vliegtuig terug naar Amsterdam. HiRoads rijdt met de bestelbus terug en levert je fiets thuis af.
Wil je ook dat je fiets voor vertrek thuis wordt opgehaald? Dat kan voor een toeslag van €50.

Vluchten

Amsterdam-Pisa | 12 juni | 13.10-15.05 | HV5423
Napels – Amsterdam | 23 juni | 16.15-18.55 | HV6412

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, en agriturismos. Zo veel mogelijk op basis van 2 en 3-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €300. Er is 1 accommodatie onderweg waarbij een 1-persoonskamer niet mogelijk is.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 9
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen en wordt waar nodig door HiRoads aangevuld, onder andere met havermoutpap. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie of bij restaurants in de buurt. Onderweg verzorgt de volgbus af en toe een lunchstop met afwisselend broodjes, pannenkoeken en soep.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen cols en passen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2021 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.