Ronde van Piemonte

We beginnen deze reis vlakbij Turijn en zetten vervolgens koers richting het zuiden. We rijden alle passen van de mooiste Italiaanse cyclosportieve, de Grand Fondo Fausto Coppi. In het Barolo wijngebied fietsen we de ‘Salite dei Campioni’, een prachtige rit over 6 passen vernoemd naar 6 wielerhelden. Dit is een reis zoals HiRoads graag organiseert, met zowel de mogelijkheid om veel kilometers en hoogtemeters te maken, maar ook met voldoende rustmomenten en een beperkt aantal verplaatsingen. Zo kunnen we optimaal genieten van de regio’s die we aandoen!

cyclosportieve

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Cumiana (bij Turijn)
In geval van een vroege aankomst kun je alvast een ronde in de omgeving fietsen. Dat is dan wel verplicht hoogtemeters maken want de camping ligt bovenaan een klim. In ieder geval kun je vast trek opdoen voor het eerste gezamenlijke diner. We geven aansluitend een instructie over de werking en gebruik van het GPS apparaat.

DAG 2 – rondrit Cumiana
blauw 60km/1800hm
rood 140km/2500hm
rood 135km/2800hm
Je kunt deze dag kiezen uit een mooie rit in de omgeving of de beklimming van de Colle delle Finestre, de beroemde, deels onverharde klim uit onder andere de Giro van 2015, 2011 en 2005. Hou je niet van onverhard dan kun je ook een heen en weertje doen over de wel geasfalteerde kant.
Beklimmingen: Colletta di Cumiana, Colle Braida, Colle delle Finestre

DAG 3 – Cumiana-Dronero
groen 100km/1000hm
blauw 103km/1300hm
rood 122km/2100hm
Op de eerste verplaatsingsdag staat o.a. één van de beklimmingen uit de Gran Fondo Fausto Coppi op het programma, de klim naar Santuario di Valmala. Een pittige klim van ongeveer 9 kilometer. De afdaling was tot voor kort een onverharde weg, maar is enkele jaren geleden geasfalteerd. Handig!
Beklimmingen: Colletta di Paesana, Colletta d’Isasca

DAG 4 – rondrit Gran Fondo Fausto Coppi
groen 52km/1000hm
rood 107km/2500hm
Mooi, mooier, mooist, deze klim over een uiteindelijk zeer smalle bergweg naar de top van de Fauniera. Steil ook, de laatste 15 kilometer zijn een ware beproeving. Voor wie dat iets te veel van het goede is, is er een heerlijke rondrit met daarin de Montemale di Cuneo.
Beklimmingen: Colle della Fauniera, Montemale di Cuneo

DAG 5 – Dronero-Marmora
groen 36km/900hm
blauw 88km/3000hm
rood 141km/4200hm
De Sampeyre is de andere grote beklimming in dit deel van de Alpen. We beklimmen deze reus aan de noordzijde waar het asfalt af en toe slecht is maar voor een beklimming zeker goed te doen. De prachtige en goed begaanbare zuidzijde afdaling leidt ons tot in Val Maira. We moeten dan alvast een stuk van de Fauniera op om bij de prachtig gelegen camping Lou Dahu te geraken. De echte kilometervreter kan ook nog de Agnel meepakken….
Beklimmingen: Santuario di Valmala, Colle di Sampeyre, Col Agnel

DAG 6 – Rondrit doodlopende beklimmingen
groen 25km/500hm
blauw 56km/1500hm
rood 69km/2100hm
Vandaag een dag met 1, 2 of 3 beklimmingen die alle doodlopen in die zin dat in ieder geval het asfalt ophoudt. De Colle del Preit wordt door sommige wel omschreven als één van de mooiste hooggelegen asfaltweggetjes van de Alpen. Aan het einde van elke klim een gezellige rifugio om onder het genot van een espresso of cappuccino of wat anders te genieten van het Alpiene uitzicht.
Beklimmingen: Colle del Preit, Valle Maira, Viviere

DAG 7 – rustdag
Een ideale plek voor een wandeling of verkenning van de dorpjes in de omgeving. Of toch een fietstocht.

DAG 8 – Marmora-Entracque
blauw 64km/2000hm
Vanaf de camping zitten we gelijk op de klim, dezelfde Fauniera als een paar dagen terug maar dan vanaf de noordkant. Bovenop de klim, ook wel Colle dei Morti genoemd (heeft overigens niets van doen met de stijgingspercentages) staat een standbeeld van Marco Pantani. Voor de 2e keer deze week mogen we de eindeloze afdaling naar Demonte doen. Voor we op de camping zijn gaan we nog over Madonna del Colletto, de bekende slotklim van de cyclosportieve Gran Fondo Fausto Coppi
Beklimmingen: Colle della Fauniera, Madonna del Colletto

DAG 9 – rondrit Entracque
blauw 86km/1500hm
rood 110km/2300hm
Centraal vandaag staat de Colle di Tenda. Prachtig mooie, tot de Franse grens geasfalteerde haarspeldbochten. Toegegeven, de Franse kant is spectaculairder, heeft oneindig veel haarspeldbochten, is echter onverhard.
Beklimmingen: Colle di Tenda, Lago della Rovina

DAG 10 – rustdag of rondrit Colle della Lombarda
rood 129km/2400hm
De Giro van 2016 werd uiteindelijk door Nibali beslist op deze col. Het peloton kwam vanuit Frankrijk, over de Lombarda met finish in Santa Ana di Vinadio. Als je wilt kun je vandaag deze prachtige klim doen en eventueel zelfs nog Santa Ana di Vinadio meepakken.
Beklimmingen: Colle della Lombarda

DAG 11 – Entracque-Bastia Mondovi
groen 84km/1000hm
blauw 106km/1575hm
rood 130km/2200hm
Een echte overgangsetappe, vanuit het hooggebergte, door de Ligurische Alpen, naar het platteland van Italië op zijn mooist.
Beklimmingen: Frabosa Soprano, San Giacomo di Roburent, San Grée

DAG 12 – rondrit Salite dei Campioni
groen 81km/1700hm
blauw 121km/2400hm
rood 163km/3470hm
Vandaag fietsen we de ‘6 heuvels van de kampioenen’, genoemd naar 6 wielerhelden uit het verleden, te weten Jacques Anquetil, Fausto Coppi, Marco Pantani, Charly Gaul, Gino Bartali en Louison Bobet. In Italië ook als cyclosportieve bekend onder de naam ‘La Granfondo della Nocciola Alta Langa’.
Beklimmingen: Salite dei Campioni

DAG 13 – rondrit Bastia Mondovi
groen 66km/1450hm
blauw 81km/1800hm
blauw 81km/1800hm (kust)
rood 108km/2350
Een rondrit in de omgeving of ‘klimmend afzakken’ naar de kust en in anderhalfuur met de trein terug. Best verleidelijk, lunchen op een terrasje met uitzicht op zee.
Beklimmingen: Battifollo, Colle dei Giovetti, Colle di Melogno

DAG 14 – Bastia Mondovi-Cumiana
groen  60km/800hm
rood 135km/1860hm
De laatste rit alweer. Inkorten is heel goed mogelijk door een deel per trein af te leggen. Fiets dan naar Mondovi, neem vanaf daar de trein naar Carmagnola en fiets het laatste deel naar de camping.
Beklimmingen: Bruni, La Morra, Monticello d’Alba

DAG 15 – vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen / vliegen op Turijn + HiRoads transfer (vraag naar de mogelijkheden)

Verzamelplaats

Camping Verna (bij Turijn)

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
6 rondritdagen
2 rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Rémon Hofstee

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2022 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.