Rondom de Stelvio

De Stelvio is de op 1 of 2 na hoogste verharde pas van Europa. De kant vanaf Prato is tevens één van de meest fotogenieke beklimmingen. Wij zorgen dat je mooi op de foto komt te staan, inclusief de 48 haarspeldbochten op de achtergrond. Verder in deze week de Gavia, Mortirolo, Umbrail en nog een aantal wat onbekendere pareltjes zoals het kleine broertje van de Stelvio: Torre di Fraele. Snel elkaar opvolgende haarspeldbochten leiden naar de torens van Fraele, ooit een belangrijk strategisch punt. Adembenemend panorama!
Deze reis sluit aan op de Dolomietenronde. Beide reizen doen? Dolomietenronde XL

stelvio

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Prato
Indien je vandaag vroeg aanwezig bent kun je alvast een kleine ronde fietsen. Aan de andere kant van het dal ligt tegen de bergwand een smal weggetje met prachtige uitzichten op het Ortler massief. Een rondje van 36 kilometer.
groen 36km/805hm
blauw 64km/2030hm
Beklimmingen: Vinschgauer Höhenstrasse

DAG 2 – Rondrit Umbrail
Het beklimmen van de Stelvio stellen we nog een dagje uit. Althans, je komt er wel, maar dan via de Umbrail. Paspoort mee want het is een Zwitserse pas. Tijdens de afdaling terug naar de camping kun je de klim van morgen vast verkennen.
blauw 65km/1940hm
Beklimmingen: Umbrail, Stelvio

DAG 3 – Prato – Temú
De koninginnenrit. We beklimmen de Stelvio. 48 haarspeldbochten liggen op ons te wachten tussen Prato en de top. Ook al ben je er nog nooit geweest, het kan je toch bekend voorkomen van de vele foto’s die van deze kant gemaakt zijn. Na de afdaling begint vanaf Bormio de beklimming van de Gavia. Een berg waar Nederlandse wielerhistorie geschreven werd. In de Giro van 1988 won Erik Breukink deze door sneeuw geteisterde, ijskoude etappe. Johan van der Velde staat sindsdien bekend als ‘Uomo di Gavia’. Hij kwam als eerste boven (in korte broek en met korte mouwtjes) maar was zodanig verkleumd dat ie de etappe niet meer fietsend kon afmaken. Je kunt het etappeverslag hier zien. Overigens gaan wij de andere kant naar boven vandaag.
rood 95km/3350hm
Beklimmingen: Stelvio, Gavia

DAG 4 – Rustdag of Rondrit
Na de pittige etappe van gisteren is het vandaag wellicht prettig om de benen even tot rust te laten komen. Je kunt ook een korte rit maken naar het mooi gelegen bergdorpje Case di Viso. Een schilderachtig dorpje in oude stijl bewaard. Wie na deze week de Gavia en Mortirolo van beide kanten op zijn palmares wil hebben, moet vandaag wederom flink aan de bak.
groen 25km/700hm
rood 107km/3050hm
Beklimmingen: Case di Viso, Gavia, Mortirolo

DAG 5 – Temú – Livigno
We gaan op weg naar belastingparadijs Livigno. Het is maar de vraag of er echt voordeel te behalen valt, wat in ieder geval wel kan is je verlekkeren aan mooie fietsen en fietsspullen in één van de vele fietswinkels.
blauw 98km/2900hm
rood 99km/3060hm
Beklimmingen: Mortirolo, Passo di Santa Cristina, Forcola di Livigno

DAG 6 – Livigno – Prato
De laatste etappe alweer. Met daarin de Bormio kant van de Stelvio en als je wil, een prachtig mooi klimmetje genaamd ‘Torre di Fraele‘.
blauw 83km/2140hm
rood 97km/2780hm
Beklimmingen: Passo d’Eira, Passo di Foscagno, Torre Di Fraele, Stelvio, Ofenpass

DAG 7 – vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping Kieferhain

Etappedagen & rondritdagen

3 etappedagen
2 rondritdagen
1 rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Sander Vloedgraven

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2022 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.