Settimana Strade Bianche

De beelden bekijkende van de Strade Bianche was het onvermijdelijk dat de witte Toscaanse wegen een keer op het programma zouden komen. Tijdens deze reis fiets je de klassieker als rondrit op dag 4. Daarnaast fietsen we ook over de vele andere gravelwegen tussen grofweg Pisa en Siena. Een prachtig, landelijk gebied, bezaaid met heuveltopdorpen zoals San Gimignano, Volterra, Peccioli en Lajatico. Om het af te maken slingerende wegen omzoomd door ranke cipressen met voornamelijk kortere beklimmingen waarmee je dagelijks behoorlijk wat hoogtemeters verzamelt.

We maken tijdens deze rondreis gebruik van de kleinschalige accommodaties Agriturismo Montemari, Relais Borgo Toiano en Albergo Villa Rioddi.

Voor deze reis heb je een idealiter gravelbike nodig. Met een racefiets kan het ook indien je richting de 32mm banden kunt gaan. Kies je banden uit op basis van maximale lekbestendigheid en grip.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Agriturismo Montemari
Agriturismo Montemari is onze uitvalsbasis. We laten hier de auto’s achter als we overmorgen vertrekken voor een rondreis over de witte wegen van dit deel van Toscane.

DAG 2 – Openingsrondrit
groen 88km/950hm
blauw 132km/1780hm
We zitten in de buurt van Pisa dus een rondrit langs dé Toren is leuk om deze week mee te beginnen. Bovendien is er onderweg naar Pisa een mooie klim te doen, de Monte Serra. Vooral de afdaling richting Pisa is prachtig! Relatief weinig gravel vandaag maar als je de lange route doet pak je een paar mooie stroken mee. Je kunt ook rondrit met meer gravel doen zonder Pisa in de route. Je fietst dan onder andere over de kasseienstrook die je hierboven op de foto ziet.
Beklimmingen: Monte Serra

DAG 3 – Montemari – Toiano (Siena)
blauw 105km/2150hm
rood 131km/2650hm
Toscane op zijn mooist vandaag! Beide routes hebben een percentage van ~40 % gravelwegen. Het andere deel zijn voornamelijk rustig smalle wegen langs talrijke mooie dorpjes. We zien de contouren van San Gimignano in de verte. Onze bestemming is het kleine kasteeldorp Toiano onder de rook van Siena. Ons verblijf voor de komende 3 nachten is Relais Borgo Toiano

DAG 4 – Dé Strade Bianche
blauw 94km/1460hm
rood 120km/1980hm of 185km/3100hm (route profs)
Vandaag staat er een HiRoads versie van de Strade Bianche op het programma. De lange versie heeft 30 km gravelstroken waaronder de befaamde Cancellara strook. Je volgt grotendeels de route van de profs en fiets ook de laatste kilometers naar het grote plein in Siena, de Piazza del Campo. Kippenvel! Wil je in 1 x de volledige route van de profs rijden, dat kan ook.

DAG 5 – Rustdag of rondrit
groen 83km/800hm
rood 121km/1560hm
Als je een beeld hebt van typisch Toscaans landschap dan zul je dat vandaag en gisteren wellicht herkennen. We fietsen door de Crete Senesi. Ronde heuvels met wijngaarden, cipressenlaantjes en mooie boerderijen. Het landschap is zeer weids en lijkt af en toe op een maanlandschap. De heuvels hebben lichtgele en lichtbruine kleuren. Prachtig! De route volgt het zuidelijke deel van de Strade Bianche.

DAG 6 – Toiano – Volterra
blauw 98km/2050hm
Met een omtrekkende beweging fietsen we van Toiano naar het op een heuvel gelegen dorp Volterra. Door de Chianti streek, via Poggibonsi en San Gimignano bestaat de route vandaag bijna voor de helft uit gravelstroken. Wederom een heerlijke rit met veel Italiaanse koffiestops onderweg.

DAG 7 – Volterra – Montemari
groen 87km/1150hm
blauw 99km/1300hm
De terugweg naar onze uitvalsbasis is een etappe van veel korte beklimmingen, deels over één van de vele gravelstroken (rond de 50% vandaag). Koffie of lunch kan onderweg in Lajatico (geboorteplaats Andrea Bocelli) of Peccioli. Beide wederom van die mooie dorpen gebouwd op een heuveltop. Maria van Agriturismo Montemari maakt wederom onze avondmaaltijd, Italiaanse pasta met tiramisu als toetje.

DAG 8 – Vertrek

Verblijf

We maken tijdens deze rondreis o.a. gebruik van kleinschalige accommodaties Agriturismo Montemari, Relais Borgo Toiano en Albergo Villa Rioddi. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €250.

Vervoer

Je kunt je voor deze reis inschrijven, ook zonder eigen vervoer. HiRoads bemiddelt in carpoolen. Onder voorbehoud van beschikbare plaatsen.
Vliegen op Pisa en een taxi delen om bij Agriturismo Montemari te komen is ook een optie (35 km). Je kunt dan je fiets meegeven aan HiRoads. Terug moet je fiets dan mee in het vliegtuig.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 3 (extra fietsdag bij vroege aankomst op dag 1)
Rondritdagen: 3

Fietsniveau

Voor deze reis heb je een idealiter gravelbike nodig. Maar met een racefiets kan het ook. Kies je banden uit op basis van maximale lekbestendigheid. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen en wordt waar nodig door HiRoads aangevuld, onder andere met havermoutpap. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie of bij restaurants in de buurt. Tijdens de verplaatsingen verzorgt de volgbus een lunchstop met afwisselend broodjes of pannenkoeken.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de beklimmingen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.