Standplaats Hautes-Pyrénées

Aan de voet van de Pyreneeën met uitzicht op het charmante dorpje Asque ligt La Source Loubetas. Deze 200 jaar oude, gerenoveerde boerderij is onze uitvalsbasis deze week voor het beklimmen van nabijgelegen
Pyreneeën cols. Tourmalet, Aspin, Hourqette d’Ancizan en een aantal minder bekende beklimmingen zijn opgenomen in het programma komende week. De slotetappe en koninginnenrit op vrijdag is een prachtige maar ook uitdagende met achtereenvolgens de Tourmalet, Soulor en Aubisque.

HiRoads verzorgt uiteraard elke ochtend een gevarieerd en uitgebreid ontbijt met de mogelijkheid een klein lunchpakket te maken voor onderweg.

Elke avond wordt er tevens een 3-gangendiner bereid. Dit keer is dat in samenwerking met de gastheer die heerlijk kan koken en dat bovendien doet met producten uit eigen tuin.

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Asque
Wij hebben het huis tot onze beschikking vanaf 17.00 uur. Rond een uur of 19.00 gaan we aan tafel voor het eerste gezamenlijk diner. Indien je vroeg aankomt kun je wel alvast parkeren, eventueel je wielertenue aandoen en een ronde gaan rijden.

DAG 2 – rondrit Chateau de Mauvezin
groen 55km/1300hm
We beginnen de week met een rondrit in de directe omgeving van het huis over de mooiste wegen in dit gebied. We bevinden ons in de uitlopers van de hoge Pyreneeën. Onderweg zijn er verschillende beklimmingen. Vanaf het Chateau de Mauvezin heb je bij mooi weer uitzicht op de Pyreneeëntoppen.
Beklimmingen: Route des Baronnies, Chateau de Mauvezin, Cot de Hôo

DAG 3 – rondrit Aspin
blauw 90km/2100hm
Komende dagen gaan we één voor één de belangrijkste Pyreneeën cols van dit gebied afvinken. We beginnen met de col d’Aspin. Een mooi lopende klim die in de Tour vaak in combinatie met de Tourmalet in 1 etappe zit. Ook de afdaling naar Sainte Marie de Campan is heerlijk en gaat over prima asfalt.
Beklimmingen: Col d’Aspin, Col des Palomières

DAG 4 – rondrit Tourmalet
blauw 89km/2100hm
rood 130km/3300hm
Vanaf Asque gaan we op weg naar misschien wel de bekendste Col van de Pyreneeën, de Tourmalet. In de Ronde van Frankrijk is de Tourmalet ruim 80 keer opgenomen. Vanaf Luz-Saint-Saveur is het 19 kilometer klimmen naar deze hoogste geasfalteerde pas van de Pyreneeën. Leuk weetje: Tourmalet betekent letterlijk ‘slechte omweg’. Later in de week beklimmen we ook nog de andere kant van de Tourmalet. De blauwe route beklimt de Tourmalet vanaf Sainte Marie de Campan en volgt dezelfde weg weer terug.
Beklimmingen: Tourmalet, Col des Palomières

DAG 5 – korte rondrit Saoucède of rustdag
groen 77km/2100hm
Een boekje lezen in de tuin, uitslapen, een wandeling maken in omgeving, Lourdes bezoeken, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Voor wie het niet kan laten is er een rondrit over de col de Saoucède. Zie Google Streetview voor plaatjes uit de omgeving.
Beklimmingen: col de Saoucède

DAG 6 – rondrit Hourquette d’Ancizan
blauw 97km/2200hm
rood 126km/3100hm
Rustiger en landschappelijk mooier, dat vinden de meeste van deze paralel aan de Aspin gelegen Hourquette de Ancizan. Tijdens de klim wordt je getrakteerd op watervalletjes, groene weides en weidse uitzichten. De etappe is uit te breiden met de col d’Azet. Wij beklimmen deze vanuit Génos over de steilste kant, 8.4 % gemiddeld over ruim 7 kilometer. Eenmaal boven zie je aan de oostkant Pla d’Adet en in het westen de Peyresourde liggen.
Beklimmingen: Col de Coupe, Hourquette d’Ancizan, col d’Azet

DAG 7 – koninginnerit Tourmalet, Soulor, Aubisque
blauw 101km/2300hm
rood 156km/3500hm
rood 175km/4200hm
Een heerlijke doch uitdagende afsluiter van de week. Om deze rit te kunnen maken rijden we met de auto naar Bagnères de Bigorre (rode routes) of Lourdes (blauw). De rode route doet achtereen volgens Tourmalet, Soulor en eventueel Aubisque. De blauwe route slaat de Tourmalet over en gaat gelijk de Soulor en Aubisque op. Vanaf de Aubisque en Soulor dalen we af naar Lourdes en keren we terug naar Asque waar wij aanschuiven voor het laatste diner, bereid door de gastheer van La Source Loubetas.
Beklimmingen: Tourmalet, Soulor, Aubisque

DAG 8 – vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verblijf

La Source Loubetas
Het vakantiehuis heeft de beschikking over 20 slaapplaatsen en 5 badkamers. Op de begane grond bevindt zich een grote keuken, een eetgedeelte, een gezellige huiskamer en tuin.

Je deelt een kamer met 1 of meer fietsers. Indien je voorkeur hebt voor een kamerindeling, dat graag aangeven op het inschrijfformulier.

Toeslag 1-persoonskamer €175. (niet meer mogelijk)

Fietsen kunnen worden gestald in de schuur/garage.

Het huis ligt onderaan een korte steile weg. Heel mooi, maar dat betekent dat de fietsrit elke dag begint met een steile klim (0,3 km en 50 hoogtemeters). Wij kunnen ons voorstellen dat dat met koude spieren niet prettig is en verzorgen daarom indien gewenst elke ochtend een lift naar boven.

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Het dagelijkse 3-gangerdiner wordt dit keer afwisselend door de HiRoads kok en de gastheer bereid. Daarbij zal veel gebruik gemaakt worden van producten uit eigen tuin.

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas, en het aanvegen/netjes houden van de algemene ruimtes.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Diana Eling

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 20

Copyright © 2022 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.