Standplaats Mont Aigoual

De Mont Aigoual, de kalkstenen hoogplateaus doorsneden door diepe valleien, het dal van de Tarn en de bergen van de Cevennen vormen het decor voor deze fietsweek: mooie beklimmingen, rustige wegen, typisch Franse dorpjes en de oergezellige uitvalsbasis ‘Domaine des Pradines’.

De Mont Aigoual ligt in Nationaal Park de Cevennen en is de hoogste top van het departement de Gard. De berg is onder fietsers vooral bekend van het boek ‘De Renner’ van Tim Krabbé. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur.

‘Zijn minutieuze beschrijving van 137 kilometer pijn lijden op de fiets in de bergen wordt afgewisseld met flash-backs naar vroegere sportgebeurtenissen en dromerige bespiegelingen over individuele sportprestaties. Krabbe slaagt glansrijk in het schetsen van de sportman die tot op de bodem van zijn psychische en fysieke mogelijkheden gaat, om door dat gevecht met zichzelf en de anderen, de hoogste toppen van sportgeluk te bereiken’.

dag tot dag

DAG 1 – aankomst

DAG 2 – Openingsrondrit
groen 72km/1370hm
rood 117km/2250hm
We beginnen deze week met een mooie rondrit in zuidelijke richting. De groene route kent 2 à 3 beklimmingen, waarbij je vanaf het plateau afdaalt in de rivierdalen van de Doubrie en Trévezel, en daar vervolgens weer uitklimt. De rode route heeft 4 à 5 beklimmingen.
Beklimmingen: Col de la Pierre-Plantée, Causse Noir

DAG 3 – Rondrit Gorges du Tarn & le Point Sublime
blauw 90km/1540
rood 108km/1880hm
De meest spectaculaire van alle gorges in deze streek zijn die van de Tarn. Tijdens deze rondrit fiets je door het mooiste deel van de Gorges du Tarn. Op kilometer 35 verlaat je het rivierdal (~ 400m) om naar het uitzichtpunt Point Sublime (~ 1000m) te rijden. Een serieuze klim van 600 hoogtemeters met voortdurend prachtig uitzicht over de gorges. In het vervolg van deze rit daal je nog een keer af naar de Tarn om aan het eind weer terug naar onze camping te klimmen.
Beklimmingen: Point Sublime, Causse de Sauveterre, Côte de Boyne, Causse Noir, Col de la Pierre-Plantée

DAG 4 – Ronde van de Renner
blauw 80km/1550hm
rood 147km/2700hm
‘De Renner’ is het autobiografische boek van Tim Krabbé waarin hij vertelt hoe hij als wielrenner deelnam aan de ‘Ronde van de Mont Aigoual’. De ronde bestaat uit 2 lussen vanuit het plaatsje Meyrueis. Wij doen een aangepaste versie vanaf ons landhuis. De rode route doet beide lussen, de blauwe route alleen de lus met de Mont Aigoual erin. De mooiste wegen van dit gebied zijn opgenomen in de route.
Beklimmingen: Mont Aigoual, Montee de Camprieu, Col de Perjuret, Causse Méjean, Causse Noir

DAG 5 – Rustdag

DAG 6 – Rondrit Col du Minier
groen 67km/1240hm
rood 114km/2600hm
Ten zuiden van de Mont Aiguoal ligt de Col du Minier. Ook geen kleine jongen want je deze reikt tot 1264 meter. Vooral de afdaling aan de zuidzijde is fabelachtig mooi.
Beklimmingen: Col du Minier, Col de Faubel, Col de Mouzoulès, Col de la Barrière, Causse du Larzac

DAG 7 – Rondrit Florac
blauw 1 105km/1700hm
blauw 2 116km/1950hm
rood 137km/2400hm
Wij bevinden ons op een ruig en desolaat kalkstenen plateau, doorkliefd met spectaculaire kloven die gevormd werden door de Lot, de Tarn, de Jonte en Dourbie. Tussen de rivieren liggen hoogvlakten, de Causse de Sauveterre, de Causse de Méjean, de Causse Noir, de Causse du Larzac en nog enkele kleinere plateaus. De eerste 40 km vandaag gaan voornamelijk over deze plateaus noordwaarts. Daarna ‘duiken’ we bij Florac het dal van de Tarnon in. Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen beklimt de rode route nogmaals de Mont Aigoual (van de noordkant dit keer) voor we terugfietsen naar de camping.
Beklimmingen: Mont Aigoual, Col de Perjuret

DAG 8 – Vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verblijf

Het Grande Maison van ‘Domaine des Pradines’
Het vakantiehuis heeft de beschikking over 16 slaapplaatsen en 5 badkamers. Op de begane grond bevindt zich een grote keuken, en een eetgedeelte. Tevens zijn er nog slaapplaatsen in een chalet.

Je deelt een kamer met 1 of meer fietsers.

Toeslag 1-persoonskamer €225.

Fietsen kunnen binnen worden gestald.

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €17 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade en/of bouillon
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 22

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.