Standplaats Piemonte 1

Vergeleken met andere regio’s is Piemonte een relatief onbekend stukje Italië. Hoogste tijd om er weer eens een fietsvakantie te organiseren. Na 2 kampeerrondreizen in de afgelopen jaren dit keer een standplaatsreis. Het prachtig gelegen karakteristieke landhuis Cascina Barroero is ons verblijf voor deze week. We zijn te gast bij Stefano en Isabella en hun gezin. Stefan teelt hazelnoten en verwerkt deze ook zelf in allerlei produkten. Zijn hazelnotenpasta zal niet ontbreken bij het ontbijt.

Vanuit dit huis verkennen we per racefiets het centrale deel van Piemonte. We maken een aantal ritten door de wijngaardlandschappen van Langhe-Roero en Monferrato, zo mooi dat ze op de Unesco ‘World Heritage list’ staan. Er is een rit naar de kust want je wil toch even de zee zien en later in de week beklimmen we, als kers op de taart, de Agnel, een van de mooiste alpencols. Net als tijdens de Giro in mei is voorwaarde voor deze rit dat het weer goed moet zijn.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Cascina Barroero
Met de auto is het al genieten als je arriveert in deze streek. Je bent welkom vanaf 17.00 uur, maar als je vroeger bent kun je parkeren en alvast een stuk gaan fietsen.

DAG 2 – Rondrit Alba & La Morra
De eerste kennismaking met de heuvels van Langhe. Vooral in het ochtendlicht en late middaglicht sprookjesachtig mooi. Dus niet te laat vertrekken. Bovendien zijn we dan nog op tijd in La Morra om met goed fatsoen een cappuccino te kunnen bestellen, die volgens goede Italiaanse gewoonte na 12 uur niet meer wordt gedronken. De route gaat veel op en neer, voert langs het imposante kasteel van Cavour, en na zo’n 55 km begin je aan de langste klim van de dag. Vanuit Alba, gelegen op 200 meter, klim je in 15 kilometer naar bijna 700 meter hoogte.
groen 73km/1600hm
blauw 88km/1975hm

 

DAG 3 – Rondrit Nizza Monferrato
Nog een dag toeren door de heuvels en het berglandschap van de Langhe regio. Aan het einde van de rit zul je weer een respectabel aantal hoogtemeters hebben verzameld.
groen 48km/1000hm
blauw 73km/1450hm
rood 109km/1975hm

DAG 4 – Rondrit Agnel
Nederlanders hebben aan deze pas geen prettige herinneringen. Steven Kruiswijk, op koers de Giro d’Italia te winnen, crashte hier in een sneeuwmuur vlak na de top en verloor zo kostbare tijd. Uiteindelijk won Vincenzo Nibali deze Giro van 2016. De Agnel is verder een prachtige alpencol. Voorwaarde voor het beklimmen is dat het weer moet meezitten aangezien het nog vrij vroeg in het seizoen is. De top van de Agnel is te ver van Cascina Barroero, het is 5 kwartier rijden naar het begin van de etappe.
rood 95km/2141hm

DAG 5 – Rustdag of rondrit Murazzano
De rondrit van vandaag voert ons door het zuidelijk deel van de Langhe. Net voor de helft kom je door Murazzano. Mooi dorpje, bekend van de gelijknamige schapenkaas.
groen 75km/1600hm
blauw 95km/2188hm

DAG 6 – Rustdag of rit naar de kust
Als je vandaag geen rustdag neemt maar naar de kust gaat fietsen, verlaat je de regio Piemonte en fiets je door Ligurië. Na een afdaling klim je eerst naar de Chiesa di San Sebastiano. Vervolgens daal je af naar Spigno en klim je naar Colle San Giovo. Vanaf hier begint de afdaling naar de kust. Af en toe, bij helder weer kun je de zee al zien liggen. Om de rit niet te lang te maken kun je vanaf Savona per trein tot aan station Cairo Montenotte reizen om vanaf daar de laatste 40 kilometer terug te fietsen.
rood 110km/2000hm

DAG 7 – Rondrit Salite dei Campioni
Vandaag fietsen we als afsluiter de ‘6 heuvels van de kampioenen’, genoemd naar 6 wielerhelden uit het verleden, te weten Jacques Anquetil, Fausto Coppi, Marco Pantani, Charly Gaul, Gino Bartali en Louison Bobet. In Italië ook als cyclosportieve bekend onder de naam ‘La Granfondo della Nocciola Alta Langa’.
blauw 90km/2000hm
rood 120km/3000hm


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verblijf

Cascina Barroero
Het vakantiehuis heeft de beschikking over 18 slaapplaatsen en 5 badkamers. Op de begane grond bevindt zich een grote keuken, en een eetgedeelte. Het terras kijkt uit over vallei. Er is een zwembad.

Je deelt een kamer met 1 of meer fietsers.

Toeslag 1-persoonskamer €175.

Fietsen kunnen binnen worden gestald.

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade en/of bouillon
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas, en het aanvegen/netjes houden van de algemene ruimtes.

Het idee is om ook een aantal keer buiten de deur te gaan eten om kennis te kunnen maken met de keuken van Piemonte.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+ 1
Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2021 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.