Alpencircuit: Grand Colombier, Galibier & Loze

Deze reis is deels geïnspireerd op de Tour de France van 2020. We fietsen een ronde met daarin de Grand Colombier, een wonderschone rondrit in de Vercors, de Galibier, de Lacets de Montvernier, én, de pas in 2019 geasfalteerde Col de la Loze. Eerder was deze pas niet begaanbaar voor de racefietser maar nu ligt er een laag strak asfalt. De Tour eindigde in 2020 op de top.

DAG 1 – Aankomst Saint-Jean-de-Chevelu
Het HiRoads team is al aanwezig dus kom gerust eerder als je al een fietsrit wilt maken. Het officiële programma begint om 19.00 uur als je kunt aanschuiven voor het eerste driegangendiner.

DAG 2 – rondrit Grand Colombier
blauw 92km/1980hm
rood 121km/2840hm
Niet extreem hoog, maar wel een lange beklimming die begint net iets boven de 200 meter en eindig op 1500 meter, met onderweg steile secties van ver boven de 10 %. De Grand Colombier figureert frequent in o.a. de Ronde van de Ain, Critérium du Dauphiné en de Ronde van de Toekomst. De lange route van vandaag neemt ook de Col de la Biche mee.
Beklimmingen: Grand Colombier, Col de la Biche

DAG 3 – Saint-Jean-de-Chevelu – Villard de Lans
blauw 100km/2240hm
rood 122km/2840hm
We verplaatsen ons van de Jura naar de Vercors. Onderweg doorkruizen we de Chartreuse, het bergmassief tussen Chambéry en Grenoble. Zelden is het parcours vlak en de bestemming is camping Bois Sigu in de buurt van Villard-de-Lans gelegen op 1000 meter hoogte.
Beklimmingen: Col de la Cluse, Col du Cucheron, Col de Porte

DAG 4 – Rondrit Vercors
groen 70km/1550hm
blauw 100km/2100hm
rood 132km/3100hm
Één dag is eigenlijk te weinig eer voor dit gebied. Gorges, smalle wegen langs diepe afgronden, mooie beklimmingen, de Vercors is uitzonderlijk fraai. Zowel de korte als de lange rit zijn prachtig, maar als je kunt, doe de lange route. Een leuke koffiestop is het dorpje Pont-en-Royans met zijn pastelkleurige huizen, een helder riviertje en kronkelige straatjes.
Beklimmingen: Col de Carri, Col de la Machine


\
DAG 5 – Villard de Lans – Bourg d’Oisans
blauw 104km/1950hm
rood 130km/2500hm
We fietsen van de Vercors naar het gebied rond Alpe d’Huez. De route begint met een afdaling waarna we het gebied van de Col de la Morte en de Col d’Ornon betreden. Deze 2 beklimmingen worden vaak als rondrit vanaf Bourg d’Oisans gedaan. Vandaag kun je ze ook beide in de verplaatsingsetappe opnemen. Onze camping, Ferme Noemie, ligt net buiten Bourg d’Oisans in een rustige omgeving.
Beklimmingen: Col d’Ornon, Col de la Morte

DAG 6 – Rondrit Sarenne, Alpe d’Huez
groen 35km/1100hm
blauw 74km/2000hm
rood 100km/3100hm
Vanuit Bourg d’Oisans zijn er legio mogelijkheden voor een uitdagende fietsrit. Wij hebben vandaag gekozen voor een rondrit over Alpe d’Huez (via Villard Reculas) en terug afdalen via de Sarenne. Uitbreiden met allerlei andere beklimmingen kan. Tip zijn de 2 spectaculaire wegen hoog boven het dal naar Villard-Notre-Dame en Villard-Reymond, onderling verbonden door een onverharde weg. Is voor de liefhebber te doen op de racefiets. Lampjes mee want er zijn pikdonkere tunnels onderweg.
Beklimmingen: Col de Sarenne, Alpe d’Huez, Villard-Notre-Dame, Villard-Reymond

DAG 7 – Bourg d’Oisans – La Chambre
blauw 118km/2500hm
De Galibier is de Cima Coppi van deze reis met een hoogte van 2642 meter. Een lekkere loper vanaf ‘onze’ kant maar ook een lange beklimming van 40+ kilometers. Daarna dalen, lunchen in Valloire?, stukje klimmen naar de Col du Télégraphe, en weer dalen. Om af te sluiten met een aantal kilometers door een niet heel mooi dal hoewel je daarna ook wel weer mooi kunt afsluiten door de Lacets de Montvernier er nog bij te doen…
Beklimmingen: Col du Lauteret, Col du Galibier, Col du Télégraphe

DAG 8 – rondrit Montvernier, Glandon, Croix-de-Fer
groen 35km/800hm
blauw 72km/1950hm
rood 95km/2600hm
Je hebt eigenlijk 3 mogelijkheden om de Lacets de Montvernier te beklimmen. Gisteren, vandaag, maar morgen kan ook nog. Je kunt er een korte rondrit van maken, of eerst de Glandon op het menu zetten. De Glandon is een soort 2 taps raket. Je krijgt halverwege even een adempauze in het dorpje Saint-Coloban-des-Villard alvorens het 2e steilere deel van de klim begint. daarna afdalen, de pittoreske Lacets beklimmen en terug naar de camping.
Beklimmingen: Lacets de Montvernier, Col du Glandon, Col de la Croix-de-Fer

DAG 9 – La Chambre – Brides-les-Bains
blauw 60km/1800hm
rood 90km/2750hm
Een klassieke Tour de France col, de Madeleine. Mooie panorama’s, weinig verkeer. De etappe kan nog extra opgeleukt worden door ervoor de Col de Chaussey en de Lacets de Montvernier te doen.
Beklimmingen: Col de Chaussy, Col de la Madeleine

DAG 10 – Rondrit Col de La Loze
blauw 50km/1700hm
rood 88km/2500hm
De Col de la Loze is een bergpas in de Franse Alpen op een hoogte van 2304 meter. In mei 2019 werd een geasfalteerde weg naar de col geopend. Het is de op zes na hoogste bergpas van Frankrijk. De klim maakte haar debuut in de wielersport met een klimtijdrid in de Ronde van de Toekomst van 2019. En in 2020 kwam de Tour de France er voor het eerst.
Beklimmingen: Col de la Loze, Plan Fournier

DAG 11 – Brides-les-Bains – Saint-Jean-de-Chevelu
blauw 120km/2050hm
rood 140km/2300hm
Laatste etappe waarbij je het Parc Naturel Régional du Massif des Bauges doorkruist om terug bij het Lac du Bourget te komen.
Beklimmingen: Col du Frêne, Col du Marocaz

DAG 12 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen
Voor wie wil carpoolen, we brengen je in contact met andere deelnemers om samen te kunnen rijden.

Verzamelplaats

Camping des Lacs, Saint Jean-de-Chevelu

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
5 rondritdagen / rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Esther van Eijk
Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.