Coast-to-Coast Engeland

De Pennines, de Yorkshire Dales en het Lake District staan garant voor een uitdagende fietsvakantie. Deze HiRoads versie van de Coast-to-Coast route voert ons door prachtige landschappen van groene dalen met stapelmuurtjes, hoog moorland en vanaf half augustus de hei die in bloei staat! En dat alles over smalle, verkeersluwe wegen. Nadat je vanaf de nachtboot komt en het stedelijke gebied van Newcastle hebt verlaten, zit je al snel midden op het platteland en rij je zo de Pennines in.

dag tot dag

DAG 1 – vertrek IJmuiden/Utrecht
We verzamelen ons op 12 augustus om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. De ferry vertrekt om 17.30 uur. We dineren gezamenlijk aan boord. Vind je het leuk om vandaag ook al te fietsen, je kunt parkeren bij HiRoads voor de deur en vanaf Utrecht naar IJmuiden fietsen. Route over het Kopje van Bloemendaal.

DAG 2 – aankomst Newcastle & Newcastle-Alston: dwars door de Pennines
blauw 93km/1700hm
Nadat we Newcastle hebben verlaten fietsen we door landelijk gebied de Pennines in, leeg moorland met overal schapen en hier en daar een (famous) grouse. Een indrukwekkend, relatief onbekend deel van Engeland met een aantal zeer fraaie beklimmingen over goede, smalle en verlaten asfaltwegen.
Beklimmingen: Cuthbert’s Hill, Allenheads, Black Hill

DAG 3 – Alston – Low Wray: van de Pennines naar het Lake District
blauw 93km/1360hm
rood 131km/2100hm
Via de hoogste pas van Engeland, de Hartside Pass, en optioneel de hoogste klim van Engeland, Great Dun Fell, fietsen we westwaarts naar het centrale deel van het Lake District. We kamperen aan de westkant van Lake Windermere op National Trust camping Low Wray.
Beklimmingen: Hartside Pass, Great Dun Fell, Kirkstone Pass

DAG 4 – rondrit Lake District
groen 69km/1600hm
blauw 128km/2300hm
rood 144km/2550hm
Ze zijn niet hoog, je komt er niet boven de 400 meter, en niet lang, maar wie vandaag niet hoeft af te stappen verdient een oorkonde. Scherprechter: de Wrynose & Hardknott passen. Stijgingspercentages tot 30 %! Wel een wonderschone weg dwars door het Lake District. We fietsen uiteraard ook langs de oevers van de vele meren in dit gebied. En je tikt vandaag de andere kust aan.
Beklimmingen: Wrynose, Hardknott, Honister, Birker Fell

DAG 5 – Low Wray – Middleton-in-Teesdale: door het Noordelijk deel van de Yorkshire Dales
blauw 100km/1400hm
rood 135km/1900hm
Indien je vandaag de lange route neemt, fiets je door het ruige noorden van de Yorkshire Dales. Op zo ongeveer 2/3 deel van de route kom je langs Tan Hill Inn. Hier ‘moet’ je even pauze nemen. Het is binnen zeer sfeervol, je kunt er prima eten en het is de hoogste gelegen Inn van Engeland. Prachtplek! Van Tan Hill daal je lichtjes af voordat je aan de laatste klim van vandaag begint met een prachtige naam: The Stang. De blauwe route slaat Tan Hill over en neemt een shortcut over het evenzo mooie ‘Shot Moss’ naar Middleton.
Beklimmingen: Tan Hill, The Stang, Shot Moss

DAG 6 – Middleton-in-Teesdale – Newcastle: nog 1 x door de prachtige Pennines
groen 82km/1260hm
blauw 101km/1460hm
De laatste rit alweer met fraai benaamde beklimmingen als Bollihope Common, Crawleyside Bank & Harthope Moss. We vertrekken vroeg zodat we op tijd voor de boot zijn. Als je tijd over hebt is het hopelijk lekker weer en kun je in Newcastle nog en terrasje pakken.
Beklimmingen: Bollihope Common, Crawleyside Bank, Harthope Moss

DAG 7 – Aankomst IJmuiden + optioneel fietsen naar Utrecht

vervoer & verzamelplaats

We verzamelen ons op 12 augustus om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden.
Of als je vanaf Utrecht fietst: Daelwijcklaan 200, Utrecht. Vertrek: 09.30 uur

Ferrytijden
IJmuiden-Newcastle | 12 augustus | 17.30 – 09.00 uur +1
Newcastle – IJmuiden | 17 augustus | 17.00 – 09.30 uur +1

Bagage

Je neemt op deze reis je eigen tent, slaapzak en slaapmat mee. Deze en je andere bagage worden vervoerd in de volgwagen.

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. De kok verzorgt het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Peggy Klein Klouwenberg

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2020 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.