Coast-to-Coast Engeland

De Pennines, de Yorkshire Dales en het Lake District staan garant voor een uitdagende fietsvakantie. Deze HiRoads versie van de Coast-to-Coast route voert ons door prachtige landschappen van groene dalen met stapelmuurtjes, hoog moorland en smalle, verkeersluwe wegen. Nadat je vanaf de nachtboot komt en het stedelijke gebied van Newcastle hebt verlaten, zit je al snel midden op het platteland en rij je zo de Pennines in.

We verblijven deze reis op campings. Je dient je eigen tent, matje en slaapzak mee te nemen. Voor de rest zorgen wij. Er wordt gezamenlijk gegeten onder een grote luifel. Er is electra aanwezig voor het opladen van je mobiele telefoon, GPS apparaat e.d.

In 2017 was HiRoads voor de eerste keer in Engeland. Van die reis is een korte video gemaakt:

dag tot dag

DAG 1 – vertrek IJmuiden/Breukelen
We verzamelen ons op 13 juli om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. De ferry vertrekt om 17.30 uur. We dineren gezamenlijk aan boord. Vind je het leuk om vandaag ook al te fietsen, er is een verzamelpunt bij de carpoolparkeerplaats Breukelen om 12 uur. Je kunt daar je auto parkeren. Uiteraard geldt dit ook voor de terugweg. Parkeren in IJmuiden bij de DFDS terminal kan. Kosten €10 per dag. Telefonisch reserveren. Zie de website van DFDS.

DAG 2 – aankomst Newcastle & Newcastle-Alston: dwars door de Pennines
blauw 93km/1700hm
Nadat we Newcastle hebben verlaten fietsen we door landelijk gebied de Pennines in, leeg moorland met overal schapen en hier en daar een (famous) grouse. Een indrukwekkend, relatief onbekend deel van Engeland met een aantal zeer fraaie beklimmingen over goede, smalle en verlaten asfaltwegen.
Verblijf: Haggs Bank Campsite
Beklimmingen: Cuthbert’s Hill, Allenheads, Black Hill

DAG 3 – Alston – Eskdale: van de Pennines naar het Lake District
blauw 114km/1850hm
rood 151km/2520hm
Via de hoogste pas van Engeland, de Hartside Pass fietsen we westwaarts naar het centrale deel van het Lake District. Onze camping ligt in Eskdale, dat te bereiken is door vanaf Ambleside een smalle weg te nemen over de befaamde Wrynose en Hardknott passen. Als je hier niet hoeft af te stappen verdien je een oorkonde. Spectaculaire landschappen. En op de rode route fiets je en passant ook nog de hoogste klim van Engeland: Great Dun Fell
Verblijf: Fisherground Campsite
Beklimmingen: Hartside Pass, Kirkstone Pass, Wrynose Pass, Hardknott Pass, Great Dun Fell

DAG 4 – Rondrit Lake District of rustdag
groen 34km/330hm
blauw 118km/2100hm
rood 129km/2260hm
Vandaag een wonderschone rondrit dwars door het Lake District. We fietsen uiteraard ook langs de oevers van de vele meren in dit gebied. En je tikt vandaag de andere kust aan.
Beklimmingen: Honister Pass, Whinlatter Pass, Wrynose Pass, Hardknott Pass, Cold Fell

DAG 5 – Eskdale – Muker: naar de Yorkshire Dales
blauw 99km/1740hm
rood 119km/2330hm
We verlaten onze camping in het idyllische Eksdale. De kortste route is wederom over de Hardknott en Wrynose pass, maar voor de variatie kun je ook onder langs, via Birker Fell. In de Yorkshire Dales rijden we deels over het parcours van de 1e etappe van de Tour de France van 2014. Als je op Google zoekt op Buttertubs pass kom je beelden van deze etappe tegen en weet je ongeveer wat voor landschap je doorheen fietst.
Verblijf: Usha Gap Campsite
Beklimmingen: Birker Fell, Hardknott Pass, Wrynose Pass, Garsdale Head, Buttertubs Pass

DAG 6 – Rondrit Yorkshire Dales
groen 99km/1060hm
blauw 150km/1480hm
Dit is het landschap waar je voor naar Engeland komt. Stenen muurtjes, smalle weggetjes, schapen en pittoreske gehuchtjes. Het landschap is prachtig groen (…) én er staan aan het einde van vandaag flink wat hoogtemeters op de teller. Een rit om van te smullen door de Yorkshire Dales.

DAG 7 – Muker – Alston
groen 82km/1260hm
blauw 101km/1460hm
Indien je vandaag de lange route neemt, fiets je na plm 11 km langs Tan Hill Inn. Hier ‘moet’ je even pauze nemen. Het is binnen zeer sfeervol, je kunt er prima koffie drinken met iets erbij en het is de hoogste gelegen Inn van Engeland. Prachtplek! Van Tan Hill daal je lichtjes af voordat je aan een klim begint met een prachtige naam: The Stang. Ook de korte route gaat hierover. Na een eventuele ‘break’ in Middleton in Teesdale is er nog bergrug te overwinnen: Harthope Moss.
Verblijf: Haggs Bank Campsite
Beklimmingen: Tan Hill, The Stang, Harthope Moss

DAG 8 – Alston – Newcastle: nog 1 x door de prachtige Pennines
groen 89km/1060hm
blauw 97km/1280hm
De laatste rit alweer met fraai benaamde beklimmingen als Bollihope Common & Crawleyside Bank. We vertrekken vroeg zodat we op tijd voor de boot zijn. Als je tijd over hebt is het hopelijk lekker weer en kun je in Newcastle nog en terrasje pakken.
Beklimmingen: Bollihope Common, Crawleyside Bank

DAG 9 – Aankomst IJmuiden + optioneel fietsen naar Breukelen

vervoer & verzamelplaats

We verzamelen ons op 13 juli om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden.

Ferrytijden
IJmuiden-Newcastle | 13 juli | 17.30 – 09.00 uur +1
Newcastle – IJmuiden | 20 juli | 17.00 – 09.30 uur +1

Bagage

Je neemt op deze reis je eigen tent, slaapzak en slaapmat mee. Deze en je andere bagage worden vervoerd in de volgwagen.

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. De kok verzorgt het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.
  • Bijdrage voor het eten bedraagt €17 per dag plus de kosten voor de maaltijden aan boord. Je ontvangt bij aanvang van de reis een betaalverzoek om deze kosten te voldoen.

Ondersteuning onderweg

De HiRoads bus rijdt de verplaatsingen mee. Op rondritdagen is de bus beschikbaar in geval dat er assistentie verleend moet worden. Waar mogelijk fietsen wij zelf ook graag een rondje mee.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.