Noorwegen: Kristiansand – Alesund

Spectaculaire bergwegen, uitzicht op diepe fjorden, een ruige natuur en historische staafkerken, dat is wat je tegenkomt tijdens deze fietsvakantie door Noorwegen. We starten dit jaar in Kristiansand waar we met de nieuwe ferryverbinding vanaf Eemshaven aankomen. Tijdens de op één na laatste etappe fiets je over Trollstigen, met zijn tegen de steile fjordenwand aangeplakte haarspeldbochten volgens velen de mooiste beklimming van Noorwegen.

Bijna elke avond wordt het HiRoads 3-gangen diner geserveerd. En als het mogelijk is staat er een pan verse soep klaar bij aankomst. In de ochtend is er een uitgebreid ontbijt met brood, havermoutpap, yoghurt, muesli en cruesli. Je kunt voor onderweg een broodje smeren.

Na afloop vlieg je terug met de directe KLM verbinding naar Schiphol. Je fiets wordt 1 of 2 dagen later bij je thuisbezorgd door de HiRoads bus.

Een impressie:

dag tot dag

DAG 1 – vertrek Eemshaven
We verzamelen ons aan het einde van de ochtend om in de loop van de middag aan boord te gaan van de ferry van Holland Norway Lines naar Kristiansand.

DAG 2 – Aankomst Kristiansand + etappe naar Setesdal
blauw 114km/1000hm
De eerste rit is er een van voornamelijk golvend terrein met 3 korte klimmetjes op kilometer 21, 44 en 95. We beginnen op 0 en eindigen op 200 meter hoogte waarbij we onderweg zo’n 1000 hoogtemeters verzamelen. Als we de relatieve drukte van Kristiansand achter ons hebben gelaten rijden we langs vele meren en rivieren en in deel 2 van de rit over mooie smalle Noorse éénbaanswegen.

DAG 3 – Setesdal – Lysebotn
rood 120km/2140hm
De Suleskardveien is een weg die er mag zijn. Het is een smalle weg die door het hoogste deel van Zuid-Noorwegen slingert. Onze eerste 45 kilometer zijn nog vlak en ideaal om de benen op te warmen. Daarna stijgen we van 200 meter naar uiteindelijk 1056 meter. De eerste 3 kilometer zijn gemiddeld 10 procent, daarna vlakt het af tot grotendeels zeer acceptabele percentages. Na de Suleskardsveien komen we op de Lyseveien en dalen we via de beroemde haarspelden af naar het Lysefjord.

DAG 4 – Lysebotn – Hjelmeland
groen 54km/700hm
Na 2 inspannende dagen staat vandaag een korte rit op het programma. De dag begint met een half uur op de ferry (vertrek 07.10 uur! dus vroeg ontbijten) door het Lysefjord. Wellicht zien we in het westen nog Preikestolen boven het fjord hangen (later in de week is er de mogelijkheid het kleine Preikestolen, Trolltunga, te beklimmen te voet). Na voet aan wal gezet te hebben klimmen we naar 600 meter dalen vervolgens af naar camping Hjelmeland.

DAG 5 – Hjelmeland – Sauda
rood 103km/2370hm
groen 83km/1500hm
We beginnen de dag alweer met een pont. Eenmaal aan de overkant wacht ons een traject met een aantal tunnels waarvan 1 onverlicht. Goede nieuws is dat het enige verkeer vrijwel alleen vanaf de ferry komt. Met een goede timing zul je een tijdlang niet of nauwelijks verkeer van achteren hebben. Beide routes gaan vervolgens over de bergpas langs het Mosvatnet meer. Afdalen naar Sand waar je kunt wachten op de ferry van 14.30 indien je de groene route doet. Of de blauwe route volgen langs het Sandsfjord en Saudafjord wat niet betekent dat het vlak is. In deze etappe zitten nog verrassend veel hoogtemeters omdat de weg niet telkens vlak langs het fjord loopt.

DAG 6 – Sauda – Tyssedal
blauw 90km/2100hm
Van het fjord bij Sauda gaan we gestaag omhoog naar de Halvfjerdingsvatnet en vervolgens de Røldalsfjellet. Daarna afdalen naar Odda en langs het fjord naar Tyssedal.

DAG 7 – Tyssedal – Granvin
groen 60km/500hm
Een ambitieuze dag voor de liefhebbers. We komen zo dicht langs Trolltunga dat een wandeling naar het zogenaamde kleine Preikestolen net in het programma past. Alles moet dan wel meezitten, vooral het weer. Idee is om in de ochtend (vroeg!) de 20 km wandeling te maken (320 hm) en dan in de middag nog 60km voornamelijk vlakke kilometers te fietsen. Zoals gezegd ambitieus, onder voorbehoud van haalbare logistiek en goed weer. Het is uiteraard een optioneel uitstapje.

DAG 8 – Granvin – Gudvangen + ferry Kaupanger
groen 77km/900hm
Je fietst deze route, met niet al te grote hoogteverschillen, langs meren, over smalle wegen en deels ook over tweebaanswegen. Onderweg kom je langs een bezienswaardige waterval, Skjervsfossen. Na 76 kilometer ben je in Gudvangen bij Nærøyfjord, de meest spectaculaire tak van het Sognefjord, met ranking op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wij stappen hier aan boord van de ferry of zo je wilt minicruise naar Kaupanger.

DAG 9 – Kaupanger – Skjolden
groen 64km/1100hm
rood 80km/2200hm
De dag begint met 2 klimmetjes en verder is het een rustige rit langs het fjord. Onderweg 1 pontje en de staafkerk van Urnes, óf via Tindevegen naar Skjolden. Tindevegen is een wonderschone weg die vanaf Over Ardal westelijk langs Jotunheimen loopt. Vanaf de 2e top daal je af naar Skjolden waar we overnachten op een huttencamping, tegenover een waterval.

DAG 10 – Rustdag of rondrit Lustrafjorden
groen 78km/500hm
Een heerlijke rondrit met weinig hoogtemeters langs de oevers van het fjord. Genieten geblazen! Op het keerpunt brengt een pontje je naar de overkant. Daar bevindt zich de Unesco-Werelderfgoed Staafkerk van Urnes. Je kunt ook een terrasje pakken aan het fjord.

DAG 11 – Skjolden – Nordberg
blauw 96km/1700hm
rood 122km/3200hm
De hoogste pas van Noord Europa vandaag met spectaculaire uitzichten. Elke bocht verzorgt weer een verrassend panorama. Met de rode route kun je ook nog het hoogste punt van de tocht bereiken: Juvasshytta (1843m). We eindigen in Garmo waar we te gast zijn op het Kvila Turistheim. Tevens is dit de rustdag voor de kok maar het treft want er worden hier prima maaltijden bereid.
Beklimmingen: Sognefjellet, Juvasshytta

DAG 12 – Nordberg – Geiranger
blauw 114km/1400hm
rood 124km/1900hm
Voordat je afdaalt naar de Geirangerfjord kom je het Flydalsjuvet uitzichtpunt tegen. Het uitzicht hier is misschien wel het meest bekende plaatje dat je kent van Noorwegen. Nog spectaculairder wordt het als je naar het uitzichtpunt Dalsnibba klimt, 5 steile kilometers waarvan een groot gedeelte à 10%. Overnachten doen we 2 kilometer buiten Geiranger aan de fjord waar je in alle rust kunt genieten van het natuurschoon.
Beklimmingen: Dalsnibba

DAG 13 – Geiranger – Andalsnes
blauw 88km/1750hm
’s Ochtends wakker worden, de deur van je hut opendoen en voor je neus een enorm cruiseschip ontwaren. Dat kan in Noorwegens beroemdste fjord, de Geirangerfjord. Geen enkel cruiseschip slaat deze over. Wij gaan op pad naar de laatste halte: Åndalsnes. We fietsen over de Trollstigen, de bekendste klim van Noorwegen, te vergelijken met Alpe d’Huez in Frankrijk.
Beklimmingen: Ornevegen, Trollstigen (zuid)

DAG 14 – Andalsnes – Alesund
rood 134km/2000hm
De laatste rit alweer, maar mét Trollstigen vanaf de beroemde kant! Daarna Westwaarts naar de kust op weg naar onze eindbestemming: Alesund. “Ålesund zou het decor van een Noords sprookje kunnen zijn – met een moderne plottwist” – aldus het tijdschrift National Geographic. Je hebt hier de avond en volgende ochtend om deze mooie stad te verkennen. Wil je langer de tijd kun je overwegen de laatste etappe per bus af te leggen.
Beklimmingen:

DAG 15 – Vertrek naar Amsterdam 16.50 uur, direct met KLM
Transfer naar alesund airport in de middag.


Weersomstandigheden en klimaat

Belangrijk om te weten is dat net als in de Alpen we in dit deel van Noorwegen te maken kunnen krijgen met extremere weersomstandigheden.

Enerzijds zorgt de oceaan voor de aanvoer van veel regendepressies, waardoor vooral het zuidwesten van Noorwegen redelijk veel neerslag te verwerken krijgt. In de bergen kan de temperatuur dan flink dalen.

Anderzijds kan onder invloed van hogedrukgebieden boven Scandinavië het in de maanden juni, juli en augustus warm worden. Bij 25 tot 28 graden houdt het meestal wel op. De zomermaanden worden in Noorwegen gekenmerkt door lange dagen. In het zuiden duurt de nacht slechts 5 tot 6 uur in juni.

Meer info over het klimaat tijdens deze fietsvakantie Noorwegen op klimaatinfo.nl

Een warme slaapzak, regenkleding en warmere fietskleding behoren op deze reis tot de standaard uitrusting.

Vervoer

Beginpunt
Ferry terminal Holland Norway Lines Eemshaven. De ferry vertrekt om 15.30 uur.

Eindpunt
Alesund. Transfer naar Alesund airport is inbegrepen.

Terugvlucht
KLM direct Alesund-Amsterdam vertrek om 16.50 uur op 23 juni

Fietsvervoer terug naar Nederland
Je fiets wordt na afloop van de reis in onze bus meegenomen naar Nederland en uiterlijk 2 dagen na afloop van de reis weer bij je thuisgebracht. De fietsen worden door ons met extreme zorg behandeld, deels in dekens verpakt, om beschadigingen te voorkomen.

Wil je geen terugvlucht?
Indien je geen gebruik wilt maken van de terugreis per vliegtuig, brengen wij €100 in mindering op de reissom.

Verblijf

Ferry: 4-persoonshutten
Noorwegen: voornamelijk hutten op campings, in Tyssedal in een guesthouse, in Granvin in een pension, de laatste nacht in Alesund overnachten we in een hotel.
Je verblijft afwisselend met 2, 3 of 4 personen op een kamer, in een hut.
Toeslag 1-persoonskamer: €350 (muv ferry en hotel in Alesund)
Toeslag 2-persoonskamer: €400 per stel (muv ferry)
Toeslag 2-persoonshut op ferry: €140 per stel
Badkamers worden meestal gedeeld met meerdere personen.

Etappedagen & rondritdagen

12 etappedagen
1 rondritdag/rustdag

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

HiRoads verzorgt het ontbijt en diner, uitgezonderd 1 rustdag (voor de kok) en de laatste avond in Alesund.

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €17,50 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Bouillon bij aankomst op de camping
  • Per dag één mueslireep of happer
  • In de avond krijgen we een 3 gangendiner bestaande uit voorgerecht (verse soep of salade), hoofdgerecht en een eenvoudig dessert.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van ontbijt & diner en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Karen Poot

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.