Noorwegen: Kristiansand – Alesund

Spectaculaire bergwegen, uitzicht op diepe fjorden, een ruige natuur en historische staafkerken, dat is wat je tegenkomt tijdens deze fietsvakantie door Noorwegen. Hoogtepunten zijn: de haarspelden van Lysebotn en het Lysefjord, het oergezellige verblijf in het Jaunsen Gjestegaard, de overtocht naar Kaupanger over het Naerofjord, de hoogste pas van Noorwegen de Sognefjellet én tijdens de op één na laatste etappe fiets je over Trollstigen, met zijn tegen de steile fjordenwand aangeplakte haarspeldbochten volgens velen de mooiste beklimming van Noorwegen.

Bijna elke avond wordt het HiRoads 3-gangen diner geserveerd. In de ochtend is er een uitgebreid ontbijt met brood, havermoutpap, yoghurt, muesli en cruesli. Je kunt voor onderweg een broodje smeren.

Nu de ferry niet meer gaat, vliegen we met KLM naar Kristiansand. Na afloop vlieg je terug met KLM naar Schiphol. Je fiets wordt 1 of 2 dagen later bij je thuisbezorgd door de HiRoads bus. Beide vluchten zijn direct.

Een impressie:

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Kristiansand + etappe naar Setesdal
blauw 114km/1000hm
Nu de ferry niet meer gaat, vliegen we met KLM naar Kristiansand:
KL1185 08JUN AMSTERDAM KRISTIANSAND 0940 1105
De eerste rit is er een van voornamelijk golvend terrein met 3 korte klimmetjes op kilometer 21, 44 en 95. We beginnen op 0 en eindigen op 200 meter hoogte waarbij we onderweg zo’n 1000 hoogtemeters verzamelen. Als we de relatieve drukte van Kristiansand achter ons hebben gelaten rijden we langs vele meren en rivieren en in deel 2 van de rit over mooie smalle Noorse éénbaanswegen.

DAG 2 – Setesdal – Lysebotn
rood 120km/2140hm
De Suleskardveien is een weg die er mag zijn. Het is een smalle weg die door het hoogste deel van Zuid-Noorwegen slingert. Onze eerste 45 kilometer zijn nog vlak en ideaal om de benen op te warmen. Daarna stijgen we van 200 meter naar uiteindelijk 1056 meter. De eerste 3 kilometer zijn gemiddeld 10 procent, daarna vlakt het af tot grotendeels zeer acceptabele percentages. Na de Suleskardsveien komen we op de Lyseveien en dalen we via de beroemde haarspelden af naar het Lysefjord.

DAG 3 – Lysebotn – Hjelmeland
groen 54km/700hm
Na 2 inspannende dagen staat vandaag een korte rit op het programma. De dag begint met een half uur op de ferry (vertrek 07.10 uur! dus vroeg ontbijten) door het Lysefjord. Wellicht zien we in het westen nog Preikestolen boven het fjord hangen (later in de week is er de mogelijkheid het kleine Preikestolen, Trolltunga, te beklimmen te voet). Na voet aan wal gezet te hebben klimmen we naar 600 meter dalen vervolgens af naar camping Hjelmeland.

DAG 4 – Hjelmeland – Sauda
rood 103km/2370hm
groen 83km/1500hm
We beginnen de dag alweer met een pont. Eenmaal aan de overkant wacht ons een traject met een aantal tunnels waarvan 1 onverlicht. Goede nieuws is dat het enige verkeer vrijwel alleen vanaf de ferry komt. Met een goede timing zul je een tijdlang niet of nauwelijks verkeer van achteren hebben. Beide routes gaan vervolgens over de bergpas langs het Mosvatnet meer. Afdalen naar Sand waar je kunt wachten op de ferry van 14.30 indien je de groene route doet. Of de blauwe route volgen langs het Sandsfjord en Saudafjord wat niet betekent dat het vlak is. In deze etappe zitten nog verrassend veel hoogtemeters omdat de weg niet telkens vlak langs het fjord loopt.

DAG 5 – Sauda – Tyssedal
blauw 90km/2100hm
Van het fjord bij Sauda gaan we gestaag omhoog naar de Halvfjerdingsvatnet en vervolgens de Røldalsfjellet. Daarna afdalen naar Odda en langs het fjord naar Tyssedal.

DAG 6 – Tyssedal – Granvin
groen 60km/500hm
Een ambitieuze dag voor de liefhebbers. We komen zo dicht langs Trolltunga dat een wandeling naar het zogenaamde kleine Preikestolen net in het programma past. Alles moet dan wel meezitten, vooral het weer. Idee is om in de ochtend (vroeg!) de 20 km wandeling te maken (320 hm) en dan in de middag nog 60km voornamelijk vlakke kilometers te fietsen. Zoals gezegd ambitieus, onder voorbehoud van haalbare logistiek en goed weer. Het is uiteraard een optioneel uitstapje. In Granvin overnachten we in een charmante b&b waar een heerlijke maaltijd voor ons bereid wordt.

DAG 7 – Granvin – Gudvangen + ferry Kaupanger
groen 77km/900hm
Je fietst deze route, met niet al te grote hoogteverschillen, langs meren, over smalle wegen en deels ook over tweebaanswegen. Onderweg kom je langs een bezienswaardige waterval, Skjervsfossen. Na 76 kilometer ben je in Gudvangen bij Nærøyfjord, de meest spectaculaire tak van het Sognefjord, met ranking op de werelderfgoedlijst van Unesco. Wij stappen hier aan boord van de ferry of zo je wilt minicruise naar Kaupanger.

DAG 8 – Kaupanger – Skjolden
groen 64km/1100hm
rood 80km/2200hm
De dag begint met 2 klimmetjes en verder is het een rustige rit langs het fjord. Onderweg 1 pontje en de staafkerk van Urnes, óf via Tindevegen naar Skjolden. Tindevegen is een wonderschone weg die vanaf Over Ardal westelijk langs Jotunheimen loopt. Vanaf de 2e top daal je af naar Skjolden waar we overnachten op een huttencamping, tegenover een waterval.

DAG 9 – Rustdag of rondrit Lustrafjorden
groen 78km/500hm
Een heerlijke rondrit met weinig hoogtemeters langs de oevers van het fjord. Genieten geblazen! Op het keerpunt brengt een pontje je naar de overkant. Daar bevindt zich de Unesco-Werelderfgoed Staafkerk van Urnes. Je kunt ook een terrasje pakken aan het fjord.

DAG 10 – Skjolden – Nordberg
blauw 96km/1700hm
rood 122km/3200hm
De hoogste pas van Noord Europa vandaag met spectaculaire uitzichten. Elke bocht verzorgt weer een verrassend panorama. Met de rode route kun je ook nog het hoogste punt van de tocht bereiken: Juvasshytta (1843m). We overnachten op Furuly camping.
Beklimmingen: Sognefjellet, Juvasshytta

DAG 11 – Nordberg – Valldal
blauw 102km/1800hm
rood 112km/2200hm
Voordat je afdaalt naar de Geirangerfjord kom je het Flydalsjuvet uitzichtpunt tegen. Het uitzicht hier is misschien wel het meest bekende plaatje dat je kent van Noorwegen. Nog spectaculairder wordt het als je naar het uitzichtpunt Dalsnibba klimt, 5 steile kilometers waarvan een groot gedeelte à 10%. We overnachten en dineren in een zeer comfortabele bed & breakfast in Valldal.
Beklimmingen: Dalsnibba, Ornevegen

DAG 12 – Rondrit Trollstigen
groen 70km/900hm
rood 106km/1800hm
We fietsen over de Trollstigen, de bekendste klim van Noorwegen, te vergelijken met Alpe d’Huez in Frankrijk. Beide kanten van deze klim zijn prachtig. De noordzijde is de bekendste met de haarspeldbochten en waterval. Je hebt vanaf de top mooi zicht, je kunt ook besluiten af te dalen naar Andalsnes, daar te lunchen en vervolgens weer terug.
Beklimmingen: Trollstigen (zuid), Trollstigen (noord)

DAG 13 – Valldal – Alesund
rood 134km/2000hm
De laatste rit alweer. We gaan westwaarts naar de kust op weg naar onze eindbestemming: Alesund. “Ålesund zou het decor van een Noords sprookje kunnen zijn – met een moderne plottwist” – aldus het tijdschrift National Geographic. Je hebt hier de avond en volgende ochtend om deze mooie stad te verkennen. Wil je langer de tijd kun je overwegen de laatste etappe per bus af te leggen. Leuke rit met 2 pontjes.

DAG 14 – Vertrek naar Amsterdam 16.50 uur, direct met KLM
Transfer naar alesund airport in de middag.


Weersomstandigheden en klimaat

Belangrijk om te weten is dat net als in de Alpen we in dit deel van Noorwegen te maken kunnen krijgen met extremere weersomstandigheden.

Enerzijds zorgt de oceaan voor de aanvoer van veel regendepressies, waardoor vooral het zuidwesten van Noorwegen redelijk veel neerslag te verwerken krijgt. In de bergen kan de temperatuur dan flink dalen.

Anderzijds kan onder invloed van hogedrukgebieden boven Scandinavië het in de maanden juni, juli en augustus warm worden. Bij 25 tot 28 graden houdt het meestal wel op. De zomermaanden worden in Noorwegen gekenmerkt door lange dagen. In het zuiden duurt de nacht slechts 5 tot 6 uur in juni.

Meer info over het klimaat tijdens deze fietsvakantie Noorwegen op klimaatinfo.nl

Een warme slaapzak, regenkleding en warmere fietskleding behoren op deze reis tot de standaard uitrusting.

Vluchten

KL1185 08JUN AMSTERDAM KRISTIANSAND 0940 1105 OK
KL1158 21JUN ALESUND AMSTERDAM 1650 1855 OK

Fietsvervoer Nederland-Noorwegen v.v.
In de week voor vertrek ontvangt HiRoads graag je fiets in Veenendaal. Deze staat dan weer voor je klaar bij aankomst op de luchthaven van Kristiansand. Daar stap je op voor het begin van de 1e etappe. Je fiets wordt na afloop van de reis in onze bus weer meegenomen naar Nederland en uiterlijk 2 dagen na afloop van de reis weer bij je thuisgebracht. De fietsen worden door ons met extreme zorg behandeld, deels in dekens verpakt, om beschadigingen te voorkomen.

Verblijf

Ferry: 4-persoonshutten
Noorwegen: voornamelijk hutten op campings, in Tyssedal in een guesthouse, in Granvin & Valldal in een b&b, de laatste nacht in Alesund overnachten we in een hotel.
Je verblijft afwisselend met 2, 3 of 4 personen op een kamer, in een hut.
Toeslag 1-persoonskamer: €350 (muv hotel in Alesund)
Toeslag 2-persoonskamer: €400 per stel
Badkamers worden meestal gedeeld met meerdere personen.

Etappedagen & rondritdagen

11 etappedagen
2 rondritdag/rustdag

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

HiRoads verzorgt het ontbijt en 9 x een driegangendiner. Op de ferry, in Granvin, in Valldal (2x) en in Alesund gaan we uit eten.

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €17,50 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Bouillon bij aankomst op de camping
  • Per dag één mueslireep of happer
  • In de avond krijgen we een 3 gangendiner bestaande uit voorgerecht (verse soep of salade), hoofdgerecht en dessert.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van ontbijt & diner en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.