TransGermania: Enschede-Berlijn

Tijdens de door HiRoads uitgezette TransGermania fiets je over onverharde paden vanuit Nederland naar Berlijn. Een uitdagend parcours met in de route opgenomen het Teutoborgerwald en de Harz. Onderweg veel natuurschoon, de hoogste berg van de Harz, de Brocken (1141m) en oog voor de recente geschiedenis als we de nog zichtbare, voormalige grens tussen Oost en West Duitsland oversteken, door Potsdam fietsen en uiteindelijk in Berlijn eindigen. En natuurlijk koffie met Duits gebak. Over 6 dagen verdeeld fiets je ~725 kilometer en win je zo’n 9000 hoogtemeters. De route gaat komend najaar en winter verkend worden. Je fietst deze reis met een gravelbike. Een mountainbike kan ook maar zal de reis zwaarder maken.

dag tot dag

DAG 1 – Enschede-Bad Iburg
groen 108km/1000hm
We vertrekken vanaf het station in Enschede. Voorbij Glanerbrug steken we de grens over. De eerste 65 kilometer zijn grotendeels vlak. Als we Rheine zijn gepasseerd en koffie met Duitse Kuchen hebben gegeten gaan we het Teutoburgerwald in hetgeen betekent dat we korte beklimmingen voor de kiezen krijgen. Op kilometer 77 kunnen we bij de Almhütte een extra stop maken en de gelegenheid te baat nemen de rotsformatie ‘Hockendes Weib’ (hurkenden vrouw) te bekijken.

DAG 2 – Bad Iburg – Schwalenberg
rood 125km/2500hm
blauw 110km/2000hm
groen 95km/1600hm
Het Teutoburgerwald is een bergrug die van het laagste punt bij Bevergern in oostelijke en zuidoostelijke richting oploopt naar het hoogste punt, de Barnacken (446 m). Wij pakken niet elke piek mee maar volgen globaal wel de gravelpaden die door het gebergte lopen. Onderweg komen we in de buurt van Detmold langs de Externsteine: een formatie rotsen bestaande uit enkele lange stenen, die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen.

DAG 3 – Schwalenberg – Goslar
rood 138km/2200hm
blauw 130km/1800hm
groen 120km/1500hm
Vanuit het Teutoburgerwald steken we over naar de Harz. De Harz is een waar gravelparadijs met oneindig veel paden. De beklimmingen zijn hier langer, de hoogste berg van de Harz, de Brocken, reikt tot 1141 meter. Vandaag fietsen wij de laatste 20 kilometer door de noordwestelijke punt van de Harz en eindigen in Goslar.

DAG 4 – Goslar – Falkenstein
rood 118km/2400hm
blauw 95km/1800hm
groen 80km/1400hm
Vanuit Goslar klimmen we wederom de Harz in. We gaan op weg naar de Brocken, het hoogste punt op 1141 meter. Er is een kleine gelijkenis met de Mont Ventoux vanwege de roodwitte toren en bijgelegen koepel van het radiostation… Erna steken we de voormalige grens tussen Oost en West Duitsland over. Vlakbij Sorge zijn restanten van de oude grens inclusief prikkeldraad, hek en wachttorens zichtbaar.

DAG 5 – Falkenstein – Bornum
groen 108km/350hm
Een overgangsetappe van de uitlopers van de Harz naar de oever van de Elbe. De benen krijgen wat rust met vandaag slechts 350 hoogtemeters.

DAG 6 – Bornum – Berlijn
blauw 136km/830hm
Een lange etappe die ons vandaag zal brengen bij het eindpunt van de deze reis, de Brandenburger Tor in Berlijn. We fietsen aanvankelijk door een zeer rustig en mooi gebied. Vervolgens fietsen we langs de Schwielowsee en Templinersee naar Potsdam en rijden we langs de oever van de Havel het stedelijk gebied van Berlijn binnen.

DAG 7 – Berlijn
Vrij te besteden in Berlijn. Je kunt er ook voor kiezen al vandaag per trein terug te gaan.

DAG 8 – vertrek / einde reis
Per trein terug naar Nederland.

Vervoer

We beginnen in Enschede en eindigen in Berlijn. De terugreis is bewust open gelaten als je bijvoorbeeld langer dan 1 dag in Berlijn wilt blijven. De terugreis is niet inbegrepen in de reissom. Het idee is om per trein terug te reizen. HiRoads kan de boeking verzorgen. Je fiets gaat mee terug in de HiRoads bus. Je kunt deze later in Veenendaal komen ophalen. Je fiets kan ook mee op de trein als je dat handiger vindt. NS: “Intercity Berlijn heeft een fietsrijtuig, met plek voor 16 fietsen. U kunt uw fiets dus meenemen en in dit rijtuig plaatsen.”
Treinticket voor jezelf + fiets kost normaal gesproken niet meer dan €75.

Bagage

De bagage wordt vervoerd van hotel naar hotel door de HiRoads bus.

Verblijf

In hotels. Op basis van 2 en 3 en 4 persoonskamers.

Maaltijden

Ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Diner en lunch zijn exclusief. HiRoads reserveert een restaurant voor het diner.

Etappedagen & rondritdagen

6 etappedagen en 1 rustdag, in Berlijn

Reisbegeleider

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.