Italiaanse en Franse Alpen: Nivolet, Granon, Galibier

Nieuw rondje door de Alpen met oude bekenden en nieuwe beklimmingen. Na lang gepuzzel is het gelukt om de toch wat onhandig gelegen Nivolet in de route opgenomen te krijgen. De Galibier, Agnel en Izoard gaan nooit vervelen. En op de Granon is sinds 2022 wielerhistorie te proeven. Ook leuk om voor de 2e keer halverwege de Agnel te kamperen op de zeer fraai gelegen camping de Chanterane. En terug te keren op camping Cumiana waar vooral het restaurant prettige herinneringen oproept bij de deelnemers aan de 2 Rondes van Piemonte een aantal jaar terug.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Bramans
Mooie plek om te beginnen met voor de vroege aankomers de mogelijkheid de Vanoise in te klimmen: Plan du Lac, L’ Auberge de Bellecombe. Om 19.00 uur is het eerste diner van deze reis.

DAG 2 – Rondrit Col d’Iseran
blauw 89km/1870hm
Het is ongeveer 35 km klimmen naar de top van de col de l’Iseran, gelegen op 2770 meter hoogte. Het mooiste deel begint als je Bonneval-sur-Arc verlaat. Je hebt dan nog zo ongeveer 15 km te gaan. Je kunt evt nog een deel afdalen aan de noordzijde. Bijvoorbeeld tot aan Val d’Isere. Dan heb je het volledige mooiste gedeelte van deze berg wel gereden.
Beklimmingen: Col de l’Iseran

DAG 3 – Bramans – Le Monêtier-les-Bains
blauw 84km/2160hm
rood 104km/2850hm
De Galibier vormt het letterlijke hoogtepunt van deze reis. Vanuit het dal klimmen we omhoog, eerst over de Telegraphe en dan via een korte afdaling op weg naar de Galibier. De laatste kilometers van deze klim zijn prachtig mooi én ontzettend zwaar met fikse stijgingspercentages. De beloning komt op de top. Schitterend uitzicht en het vooruitzicht dat je alleen nog maar hoeft af te dalen naar camping les 2 glaciers, vlak voor Briançon.
Beklimmingen: Col du Télegraphe, Col du Galibier

DAG 4 – Rustdag of Rondrit Col du Granon
groen 45km/1250hm
Op deze beklimming pakte Jonas Vignegaard in 2022 de gele trui door weg te rijden bij Pogacar. Vooral het gevecht op de Galibier met de vele Jumbo Visma demarrages staat menig wielerliefhebber nog op het netvlies. Wil je meer, dan zijn er nog voldoende beklimmingen vanuit onze vallei: Croix de Toulouse, Col de l’Échelle.
Beklimmingen: Col du Granon

DAG 5 – Le Monêtier-les-Bains – Pierre Grosse
blauw 64km/1870hm
rood 74km/2430hm
We dalen verder af naar Briançon en beklimmen de Col d’Izoard. We dalen af aan de zuidkant door een indrukwekkende, soort maanlandschap, Casse Déserte genaamd. Onze overnachtingsplek ligt halverwege de Agnel, zo ongeveer 10 kilometer voor de top van de Agnel. Deze camping is zeer fraai gelegen én behoorlijk hoog dus het kan fris worden die nacht. Blauwe route gaat o de Izoard heen.
Beklimmingen: Col d’Izoard, Col d’Agnel

DAG 6 – Pierre Grosse – Monteu Roero
blauw 129km/1200hm
We verlaten Frankrijk en gaan over de Agnel naar Italië. Vlak voor de top is de plek waar Steven Kruiswijk een paar jaar terug de Giro verloor door in een sneeuwmuur te crashen. Op dit deel van de Agnel zijn veel marmotten te spotten. De afdaling is prachtig, steil en leidt je naar het vlakke deel tussen Alpen en Langhe. We verruilen de bergen voor de heuvels van dit wijn- en hazelnotengebied.
Beklimmingen: Col d’Agnel

DAG 7 – Rustdag of Rondrit Langhe
groen 58km/950hm
blauw 72km/1200hm
blauw 86km/1350hm
We verblijven hier 2 nachten om over de smalle, meest strak geasfalteerde wegen, vaak over de graat van een heuvel, door een landschap van wijngaarden, heuveltopdorpen, hazelnootboomgaarden te fietsen. Zeer mooi, en een leuke afwisseling met het hooggebergte. Onderweg is het niet moeilijk een leuke lunchplek te vinden.

DAG 8 – Monteu Roero – Locana
blauw 124km/1570hm
We fietsen langzaam maar zeker deze agrarische streek uit. Een dag om de benen te laten herstellen en wat zou het prettig zijn als je vandaag wind mee zou kunnen bestellen… Langs Turijn volgen we het dal van de rivier de Orco. De rivier ontspringt uit de gletsjers van de 4061 meter hoge Gran Paradiso. Deze weg eindigt bij de Colle del Nivolet, een befaamde Giro beklimming die voor morgen op het programma staat.

DAG 9 – Rondrit Colle delle Nivolet
groen
blauw
rood 85km/2350hm
De klim begint vanaf onze camping bij het dorpje Locana. Vanaf hier is het maar liefst 40 km lang en fiets je het nationale natuurpark Gran Paradiso binnen. Oorspronkelijk zat er een tunnel in de route maar de weg eromheen is vanwege de komst van de Giro in 2019 van een nieuw laagje asfalt voorzien. De klim eindigt bij een 5tal meren. Je zit dan net boven de 2600 meter.
Beklimmingen: Colle delle Nivolet

DAG 10 – Locana – Cumiana
blauw 96km/1200hm
rood 125km/2400hm
Tijdens de 1e Ronde van Piemonte werden we zeer hartelijk ontvangen op camping Verna in Cumiana. Deze plek ligt nu redelijk ideaal om nog een extra stop te maken tussen Locana en de begincamping. Dé klim van de dag is de Colle de Lys. Een lekkere lopen die tussen kilometer 12 en 8 voor het eind wel wat pittiger wordt maar nooit onaangenaam steil. Af en toe word je getrakteerd op steeds mooier wordende uitzichten. Op de top van de klim zit een restaurant voor de nodige verfrissing. Dineren doen we vanavond op de veranda van het toprestaurant dat naast de camping staat.
Beklimmingen: Colle de Lys, Colle Forcola

DAG 11 – Cumiana – Bramans
blauw 103km/2260hm
Het is 102 kilometer van camping Verna, over de Col du Mont-Cenis, naar Bramans. Onderweg is het vrij snel op de route mogelijk een extra lus te maken naar het prachtig hoog op een bergtop gelegen Sacra di San Michele. Wat ook zou kunnen is voor je de Mont-Cenis opgaat, de Finestre nog meepakken. De beroemde onverharde kant, waar Froome in 2018 een huzarenstukje opvoerde en Dumoulin weghield van het roze. Ook zonder deze 2 extraatjes is het genieten vandaag. We nemen niet de hoofdweg maar de oostelijk daarvan gelegen smalle rustige SP210/SP212. Bovenaan fiets je langs het Lac du Mont-Cenis en vervolgens daal je af naar de begincamping.
Beklimmingen: Col du Mont-Cenis, Colle delle Finestre

DAG 12 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen
Voor wie wil carpoolen, we brengen je in contact met andere deelnemers om samen te kunnen rijden.

Verzamelplaats

Bramans (1100km vanaf Utrecht)

Etappedagen & rondritdagen

6 etappedagen
4 rondritdagen / rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €17 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Ondersteuning onderweg

De HiRoads bus rijdt de verplaatsingen mee. Op rondritdagen is de bus beschikbaar in geval dat er assistentie verleend moet worden. Waar mogelijk fietsen wij zelf ook graag een rondje mee.

Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. Zodat je zelfvoorzienend bent. Uiteraard word je in geval van pech of nood zo snel mogelijk geholpen.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.