Sri Lanka Central Highlands Loop

Het exotische Sri Lanka is een land van tempels, zandstranden, rijstvelden, wildparken, theeplantages én spectaculaire bergen. Het midden van het eiland wordt gevormd door de Central Highlands met als hoogste punt op het eiland de berg Piduratalagala (2524m.). Het eiland lijkt voor de fietser gemaakt: het is compact, er zijn veel wegen, er is onderweg overal eten en drinken te vinden, het landschap is verbluffend mooi.

Deze reis is een fietsvakantie en dat is wat je elke dag kunt doen: fietsend genieten van het land, haar cultuur en natuur. De routes zijn uitdagend en geschikt voor de goed getrainde fietser. Vanaf dag 8 zijn er een aantal etappes met redelijk wat hoogtemeters. Er zijn rustdagen ingepland die je ook op een andere manier kunt besteden. Denk bijvoorbeeld aan een halve dag safari, een bezoek aan één van de heiligdommen in de culturele driehoek, een dag aan het strand, een reis per trein (vanuit Nuwara Eliya), de beklimming van Riverston Peak en een bezoek aan het enige regenwoud van Sri Lanka waar je verrassende diersoorten kunt zien.

Het grootste deel van de reis fietsen we over smalle wegen, verhard en onverhard. De rode onverharde paden in Sri Lanka brengen je dichtbij het dagelijks leven en de natuur en je gaat zeker allerlei dieren tegenkomen zoals apen, varanen, exotische vogelsoorten, hagedissen en wellicht olifanten. De grotere wegen vermijden we zoveel mogelijk.

Sri Lanka is een prettig land om rond te reizen. De meeste mensen spreken engels en overal zijn winkeltjes en restaurantjes. Er gaat 1 volgauto mee. Deze vervoert de bagage en verzorgt desgewenst ondersteuning als dat nodig is.

dag tot dag

DAG 1 – vertrek uit Amsterdam

DAG 2 – aankomst Colombo + transfer Negombo + korte rondrit
groen 30km/50hm
We komen vroeg aan in Colombo en na een korte transfer van een half uur zijn we in ons hotel. De beste remedie ter voorkoming van een serieuze jetlag is gelijk op de fiets te stappen en een vlak rondje in de omgeving te rijden. Daarna lekker eten, relaxen en niet tè vroeg naar bed om gelijk goed in het nieuwe ritme te komen.

DAG 3 – Negombo – Kalpitiya
groen 100km/200hm
De eerste etappe vandaag en de zwaarte zal afhangen van uit welke hoek de wind waait. Hoogtemeters zijn er niet of nauwelijks en de enige richting is noordwaarts. We fietsen voornamelijk langs de kust. Genieten is het van het uitzicht op zee, de zoektocht naar een leuke lunchplek, de warmte en, hopelijk, een beetje rugwind. Verblijf: Melheim Beach resort

DAG 4 – Rustdag Kalpitiya
Een vroege rustdag aan het strand. Luiheid ligt dan natuurlijk op de loer. Dat hoeft niet want er is genoeg te doen. Yoga, massage, dolfijnen spotten, snorkelen. Gewoon lekker om hier nog even te acclimatiseren.

DAG 5 – Kalpitiya – Avukana
groen 90km/50hm
Prachtige rit vandaag met weinig hoogtemeters en veel rode, onverharde paden langs rijstvelden, kleine dorpen en stuwmeren. Mogelijk moeten de schoenen een keer uit voor een rivieroversteek. Deze rit de 1e kans om olifanten tegen te komen. Verblijf: Hotel Ro Kalawewa

DAG 6 – Avukana – Polonnaruwa
blauw 121km/500hm
Een voornamelijk vlakke rit door het pittoreske platteland. Onderweg fiets je langs stuwmeren, en door de steden Dambulla en Sigiriya. In Noord-Centraal Sri Lanka ligt de culturele driehoek, een driehoek die wordt gevormd door Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa. Dit is het gebied van de hoofdsteden van de oude koninkrijken van Sri Lanka. In Sigiriya kun je de Pidurangala Rock beklimmen (te voet met uitzicht op Lion’s Rock), een vulkanische uitstulping in het landschap. Verblijf: Tishan Holiday Resort

DAG 7 – Polonnaruwa – Lakegala Resort
groen 60km/200hm
Een lekkere rustige rit door het platteland. Geen lange etappe zodat er tijd over is om in Polonnaruwa de oude tempels, ruïnes en andere bezienswaardigheden te bekijken. Polonnaruwa is een van de oude koningssteden (Unesco wereld erfgoed). Veel van de bezienswaardigheden zijn nog in goede staat en liggen allemaal op korte afstand van elkaar in het oude stadje. In de namiddag mogelijkheid om op safari te gaan in Wasgamuwa National Park. kan eventueel ook de volgende ochtend. Verblijf: Lakegala Resort

DAG 8 – Lakegala Resort – Riverston
blauw 45km/1050hm
Relaxen in de ochtend of op safari, daarna gaan we toch écht de bergen in. Bestemming zijn de Knuckles Mountains. Eenmaal op hoogte en uit het bos geklommen genieten we van het open berglandschap en eindigen we uiteindelijk bij het Crystal Riverston Deck Hotel. Een mooie, uitdagende etappe met finish bergop.

DAG 9 – Riverston – Kandy
blauw 90km/1470hm
De dag begint met het resterende deel van de klim naar Riverston Peak. Deze plek biedt het ultieme uitzicht op de hooglanden eromheen. De mistige top van Riverston eindigt in een scherpe daling van 300 meter van waaruit je het omliggende landschap kunt zien, inclusief de Thelgamuwa-vallei met zijn terrasvormige velden en de Knuckles-bergketen. Daarna fietsen we langzaam maar zeker over een prachtige bergweg en komen we uit in Kandy. Verblijf: Serendib Signature resort

DAG 10 – Kandy – Nuwara Eliya
blauw 110km/1700hm
We stijgen verder, de hooglanden in. Het landschap verandert langzaam maar zeker in een groen tapijt van netjes geknipte thee struiken. Het klimaat wordt koeler. De Britten hadden het hier prima naar hun zin en verbouwden hier hun thee. Nuwara Eliya is de hoogst gelegen stad van Sri Lanka. Aan het einde nog een optionele, onzekere toegift, de klim naar de hoogste berg van Sri Lanka, de Piduratalagala. Streetview heeft beelden, stijging is 630 meter op 7 kilometer. Maar er lijkt nog weinig Strava activiteit….

DAG 11 – Rustdag / treinreis / rondrit
Geniet van het heerlijk koele klimaat. Een must-do op Sri Lanka is reizen met de trein op een van de trajecten tussen Kandy en Ella. Je koopt een kaartje op het station en reist ongereserveerd 2e klas. Hetzij naar Hatton of in de richting van Ohiya. Laat instappen en hopen op een plekje in de deuropening. De trein rijdt in een gezapig tempo door de bergen en stopt bij kleine bergdorpjes.

DAG 12 – Nuwara Eliya – Belihuloya
blauw 90km/1200hm
De dag begint met een afdaling en vervolgens geaccidenteerd terrein door een streek waar je de volle aandacht van de lokale bevolking zult hebben want zeker als fietser ben je hier een bijzonderheid. Mooie smalle wegen naar een plek in de bergen die wederom van verbluffende schoonheid is.

DAG 13 – Belihuloya – Sinharaja
blauw 120km/1400hm
Vandaag zou je bijna denken dat je in de Franse Alpen bent. Een lekker lopende haarspeldklim met genummerde bochten brengt ons uiteindelijk aan de rand van Sinharaja Rainforest, waar we 2 nachten zullen verblijven midden in de natuur. Verwacht in de avond een regenbui en als het donker wordt de geluiden van de jungle om in slaap te vallen. Verblijf: Evergreen Villa

DAG 14 – Bezoek Sinharaja regenwoud
We gaan met onze gids Pradeep het regenwoud in. Wat wij niet zien ziet hij wel. We wandelen langs 5 watervallen en onderweg laat hij ons allerlei dieren zien. Vroeg op pad en zwemkleding mee!

DAG 15 – Sinharaja – Tangalle
blauw 95km/1200hm
De laatste rit brengt ons aan de zuidkust in de plaats Tangalle. Een prachtige plek met de mooiste stranden van Sri Lanka. Je kunt hier schildpadden spotten, de lekkerste vis eten, de zon zien ondergaan of een lokale markt bezoeken. We verblijven anderhalve dag in het heerlijke Palm Paradise Cabanas & Villas Beach resort.

DAG 16 – Rustdag Tangalle, in de avond transfer
Aan het einde van de dag vertrekken we richting Negombo.

DAG 17 – Vertrek vanuit Colombo (late avond)
Je kunt nog van alles doen deze dag. In ieder geval moet je fiets weer in de koffer. HiRoads kent een prima plek voor een massage. De kapper is hier heel goedkoop. Een strandwandeling. ’s Avonds nog een afsluitend diner, even onder de douche en dan klaarmaken voor de transfer naar de airport.

DAG 18 – Aankomst Amsterdam (overdag)

vluchten

De prijs is exclusief de vlucht die bij benadering €800 à €1000 zal gaan kosten inclusief het meenemen van je fiets. Ik kan de vluchtreservering verzorgen. Het is ook mogelijk zelf je vlucht te regelen. Bij inschrijving hebben we contact daarover. Prijsindicatie is een momentopname (rond dezelfde data in 2024).

verblijf

Hotels, beachbungalows, homestay, guesthouses. Toeslag voor een 1 persoonskamer: €500

bagagevervoer & ondersteuning onderweg

We worden tijdens de rondreis begeleid door 1 volgwagen met onze bagage, reserveonderdelen en dergelijke. In geval van pech of anderszins is er plek om mee te rijden.

Eten

Ontbijt is inclusief bij de reissom. Er is bewust voor gekozen dit met lunch en diner niet te doen zodat je de vrijheid hebt te eten waar en wanneer je wilt. In de praktijk dineren we vaak samen en lunch je onderweg met het groepje met wie je fietst. Je kunt in Sri Lanka overal eten & drinken krijgen.

Prijsniveau

Laag. Het zal lastig zijn om per dag meer dan €20 uit te geven aan bijvoorbeeld lunch, diner e.d.

Wegkwaliteit

De route voert over geasfalteerde wegen en onverharde wegen. Je fietst deze reis op een gravelfiets. Mountainbike kan ook maar zal de reis zwaarder maken.

Klimaat en beste reistijd

In de regel worden de maanden november t/m april beschouwd als de beste tijd om Sri Lanka te bezoeken. Dan valt er gemiddeld het minste neerslag. Op het overgrote deel van Sri Lanka liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar rond de tropische grens van dertig graden, in de zomer iets erboven en in de winter iets eronder. Tijdens de eerste etappes, als we langs de kust fietsen en in het vlakke binnenland, zal het warm zijn. In de bergen is het stuk koeler. Voor alle zekerheid is het zelfs aan te raden een paar arm- en beenstukken mee te nemen. Nuwara Eliya, waar wij overnachten, is met 1900 meter de hoogst gelegen plaats van Sri Lanka.

Fiets mee of fietshuur?

Bij de prijs inbegrepen is de huur van een hardcase fietskoffer. Deze kun je komen ophalen in Veenendaal. Voorafgaand aan deze reis (begin januari) wordt er een bijeenkomst gepland om elkaar alvast te leren kennen, de laatste puntjes op de i te zetten en nog vragen te beantwoorden. Er is voor zover wij weten geen mogelijkheid om ter plekke een kwalitatief goede racefiets/gravelfiets te huren.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.
Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

inentingen

Raadpleeg je huisarts of Thuisvaccinatie.nl. Ruim voor vertrek mee beginnen.

reisdocumenten

Nederlanders hebben voor Sri Lanka een visum (~ €30) nodig. Visum is online aan te vragen. Je paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn, gerekend vanaf de terugreisdatum.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
chauffeur

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.