Sri Lanka Central Highlands Loop

Het exotische Sri Lanka is een land van tempels, zandstranden, rijstvelden, wildparken, theeplantages én spectaculaire bergen. Het midden van het eiland wordt gevormd door de Central Highlands met als hoogste punt op het eiland de berg Piduratalagala (2524m.). Het eiland lijkt voor de fietser gemaakt: het is compact, er zijn veel wegen, er is onderweg overal eten en drinken te vinden, het landschap is verbluffend mooi.

Deze reis is een fietsvakantie en dat is wat je elke dag kunt doen: fietsend genieten van het land, haar cultuur en natuur. De routes zijn uitdagend en geschikt voor de goed getrainde fietser. Vanaf dag 7 zijn er een aantal etappes met redelijk wat hoogtemeters. Er zijn rustdagen ingepland die je ook op een andere manier kunt besteden. Denk bijvoorbeeld aan een halve dag safari of een bezoek aan één van de heiligdommen in de culturele driehoek. Ook is het mogelijk met de trein van Nanu Oya naar Ella te reizen, een ‘must-do’ als je in Sri Lanka bent.

Het grootste deel van de reis bevinden wij ons in de bergen en fietsen we over smalle wegen. De grotere wegen vermijden we zoveel mogelijk. Dan komen we ook wel eens op weggetjes waar het asfalt te wensen over laat. Idealiter doe je deze reis dan ook op een gravelfiets met niet al te brede banden.

Het is de eerste keer dat HiRoads deze reis organiseert. De bekende Aziatische partner regelt evenals bij de reizen in Thailand en Vietnam het lokale team voor de begeleiding.

Accommodatie is zeer comfortabel.

dag tot dag

DAG 1 – vertrek uit Amsterdam

DAG 2 – aankomst Colombo + transfer Negombo + korte rondrit
groen 30km/50hm
We komen vroeg aan in Colombo en na een korte transfer van een half uur zijn we in ons hotel. De beste remedie ter voorkoming van een serieuze jetlag is gelijk op de fiets te stappen en een vlak rondje in de omgeving te rijden. Daarna lekker eten, relaxen en niet tè vroeg naar bed om gelijk goed in het nieuwe ritme te komen. Verblijf: Hotel Goldi Sands.

DAG 3 – Negombo – Kalpitiya
groen 120km/300hm
De eerste etappe vandaag en de zwaarte zal afhangen van uit welke hoek de wind waait. Hoogtemeters zijn er niet of nauwelijks en de enige richting is noordwaarts. We fietsen voornamelijk langs de kust. Genieten is het van het uitzicht op zee, de zoektocht naar een leuke lunchplek, de warmte en, hopelijk, een beetje rugwind. Verblijf Kitesurfing Lanka

DAG 4 – Rustdag Kalpitiya
Een vroege rustdag aan het strand. Luiheid ligt dan natuurlijk op de loer. Dat hoeft niet want er is genoeg te doen. Yoga, massage, dolfijnen spotten, snorkelen. Gewoon lekker om hier nog even te acclimatiseren.

DAG 5 – Kalpitiya – Wilpattu
groen 90km/50hm + middag safari
We gaan vroeg op pad op weg naar ons volgende verblijf waar we ons begin van de middag moeten melden om te gaan speuren naar luipaarden, olifanten, herten, allerlei soorten vogels, wilde varkens, buffels, apen en/of een lippenbeer: een minisafari. Overnachten doen we in de natuur in comfortabele tenten met eigen toilet en douche. Verblijf: The Big Game Camp

DAG 6 – Wilpattu – Sigiriya
blauw 121km/500hm
Een voornamelijk vlakke rit door het pittoreske platteland. Onderweg fiets je langs stuwmeren, en door de steden Dambulla en Sigiriya. In Noord-Centraal Sri Lanka ligt de culturele driehoek, een driehoek die wordt gevormd door Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa. Dit is het gebied van de hoofdsteden van de oude koninkrijken van Sri Lanka. In Sigiriya kun je de Pidurangala Rock beklimmen (te voet), een vulkanische uitstulping in het landschap. Verblijf: Kassapa Lion’s Rock.

DAG 7 – Sigiriya – Polonnaruwa
groen 60km/200hm
Een lekkere rustige rit door het platteland. Geen lange etappe zodat er tijd over is om in Polonnaruwa de oude tempels, ruïnes en andere bezienswaardigheden te bekijken. Polonnaruwa is een van de oude koningssteden (Unesco wereld erfgoed). Veel van de bezienswaardigheden zijn nog in goede staat en liggen allemaal op korte afstand van elkaar in het oude stadje.

DAG 8 – Polonnaruwa – Riverston
rood 80km/1550hm
Na een vrij lange vlakke aanloop gaan we vandaag toch écht de bergen in. Bestemming zijn de Knuckles Mountains. Eenmaal op hoogte en uit het bos geklommen genieten we van het open berglandschap en eindigen we uiteindelijk bij het Crystal Riverston Deck Hotel. Een mooie, uitdagende etappe met finish bergop. Verblijf: Crystal Riverston Deck.

DAG 9 – Riverston – Kandy
blauw 90km/1770hm
De dag begint met het resterende deel van de klim naar Riverston Peak. Deze plek biedt het ultieme uitzicht op de hooglanden eromheen. De mistige top van Riverston eindigt in een scherpe daling van 300 meter van waaruit je het omliggende landschap kunt zien, inclusief de Thelgamuwa-vallei met zijn terrasvormige velden en de Knuckles-bergketen. Daarna fietsen we langzaam maar zeker over een prachtige bergweg en komen we uit in Kandy. Verblijf: Oakray Regency Hotel

DAG 10 – Kandy – Hatton
rood 110km/1700hm
We stijgen verder, de hooglanden in. Het landschap verandert langzaam maar zeker in een groen tapijt van netjes geknipte thee struiken. Het klimaat wordt koeler. De Britten hadden het hier prima naar hun zin en verbouwden hier hun thee.

DAG 11 – Hatton – Nuwara Eliya
groen 50km/1200hm
Wederom een rit die deels door een zee van groene theeplantages gaat. Mooie smalle wegen die ons naar de hoogst gelegen stad van Sri Lanka brengen. Aan het einde nog een onzekere toegift, de klim naar de hoogste berg van Sri Lanka, de Piduratalagala. Streetview heeft beelden, stijging is 630 meter op 7 kilometer. Maar er lijkt nog weinig Strava activiteit….Verblijf: Oakray Summer Hill Breeze

DAG 12 – Rustdag of rondrit Nuwara Eliya
Op deze dag kun je een rondrit gaan maken. Maar ook aan te raden is de wandeling naar World’s End. Een steile helling die 880 meter afdaalt, op een hoogte van 2140 meter. Deze plek geeft een prachtig panoramisch uitzicht over de laaggelegen vlaktes. De wandeling vanaf de entree naar World’s End is ongeveer 4 kilometer. Vanaf World’s End loop je een ander pad terug, via de mooie waterval Baker’s Falls. Deze terugweg heeft een lengte van 5,5 kilometer. De gehele wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

DAG 13 – Nuwara Eliya (Nanuoya) – Ella per trein
Je hoeft geen treinfanaat te zijn om van deze rit te genieten. De trein rijdt in een gezapig tempo door de bergen en stopt tientallen keren bij kleine bergdorpjes. Een must-do treinreis wanneer je op Sri Lanka bent. Als je liever fietst, dat kan ook. Verblijf: Ella Mount Heaven.

DAG 14 – Ella – Udawalawe
blauw 110km/1600hm
De dag begint met een klim van ongeveer 500 hoogtemeters. Na een week in de Highlands te hebben vertoefd, gaan we vandaag omlaag, terug naar warmere omstandigheden. We rijden aan de zuidkant van de centrale hooglanden met na de klim een dalende trend richting Udawalawe. Verblijf: Kottawatta Village.

DAG 15 – Udawalawe – Tangalle
groen 50km/50hm
De laatste rit is een ouderwets vlakke etappe. Die brengt ons aan de zuidkust waar we de rest van de dag aan het strand kunt relaxen.

DAG 16 – Rustdag strand, in de avond transfer
We verblijven anderhalve dag in het heerlijke Palm Paradise Cabanas & Villas Beach resort. Dat klinkt net zo lekker als het is. Aan het einde van de dag vertrekken we richting de airport en je fiets moet ook weer in de fietskoffer.

DAG 17 – vertrek naar Amsterdam en aankomst zelfde dag

vluchten

We vliegen met Qatar Airways. Er moet dan 1 x overgestapt worden in Doha. De prijs is exclusief de vlucht die bij benadering €1100 zal gaan kosten inclusief 30 kg bagage en het meenemen van je fiets. Ik kan de vluchtreservering verzorgen. Het is ook mogelijk zelf je vlucht te regelen. Bij inschrijving hebben we contact daarover. Prijsindicatie is een momentopname.

verblijf

Hotels, beachbungalows, 1 x een (luxe) tent. Toeslag voor een 1 persoonskamer: €500

bagagevervoer & ondersteuning onderweg

We worden tijdens de rondreis begeleid door 1 of 2 volgwagens met onze bagage, reserveonderdelen, bananen, repen, water en frisdrank. In geval van pech of anderszins hebben ze plek om mee te rijden.

Eten

Ontbijt is inclusief bij de reissom. Er is bewust voor gekozen dit met lunch en diner niet te doen zodat je de vrijheid hebt te eten waar en wanneer je wilt. In de praktijk dineren we vaak samen en lunch je onderweg met het groepje met wie je fietst. Je kunt in Sri Lanka overal eten & drinken krijgen.

Prijsniveau

Laag. Het zal lastig zijn om per dag meer dan €20 uit te geven aan bijvoorbeeld lunch, diner e.d.

Wegkwaliteit

De route voert over geasfalteerde wegen en deels onverharde wegen. Idealiter doe je deze reis dan ook op een gravelfiets met niet al te brede banden.

Klimaat en beste reistijd

In de regel worden de maanden november t/m april beschouwd als de beste tijd om Sri Lanka te bezoeken. Dan valt er gemiddeld het minste neerslag. Op het overgrote deel van Sri Lanka liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar rond de tropische grens van dertig graden, in de zomer iets erboven en in de winter iets eronder. Tijdens de eerste etappes, als we langs de kust fietsen en in het vlakke binnenland, zal het warm zijn. In de bergen is het stuk koeler. Voor alle zekerheid is het zelfs aan te raden een paar arm- en beenstukken mee te nemen. Nuwara Eliya, waar wij overnachten, is met 1900 meter de hoogst gelegen plaats van Sri Lanka.

Fiets mee of fietshuur?

Bij de prijs inbegrepen is de huur van een hardcase fietskoffer. Deze kun je komen ophalen in Veenendaal. Voorafgaand aan deze reis (in januari) wordt er een bijeenkomst gepland om elkaar alvast te leren kennen, de laatste puntjes op de i te zetten en nog vragen te beantwoorden. Er is voor zover wij weten geen mogelijkheid om ter plekke een kwalitatief goede racefiets/gravelfiets te huren.

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.
Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

inentingen

Raadpleeg je huisarts of Thuisvaccinatie.nl. Ruim voor vertrek mee beginnen.

reisdocumenten

Nederlanders hebben voor Sri Lanka een visum nodig. Visum is online aan te vragen. Je paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn, gerekend vanaf de terugreisdatum. HiRoads kan het E-visum (kosten $25) verzorgen tegen een vergoeding van €25.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Lokale gids en chauffeurs

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.