Marokko: Atlantic Atlas Traverse

Het Atlas gebergte ligt middenin Marokko en loopt in het zuidwesten uit in de Atlantische oceaan. Het centrale deel van de Atlas kent hoge pieken, de delen richting de kust zijn lager en kennen in de wintermaanden, mede door de invloed van de oceaan, een mild klimaat met overdag temperaturen tot boven de 20 graden. Marokko is exotisch en dichtbij, kleurrijk en prachtig. Het aantal goed geasfalteerde wegen is sterk groeiende. Het lijkt wel of ze het speciaal voor ons fietsers doen want veel ander verkeer kom je vaak niet tegen. De goede keuken (veel groenten en fruit!) en de gezellige accommodaties maken het plaatje compleet. Op basis van de verkenning in november 2023 heeft HiRoads een uitdagend parcours samengesteld.

Weer

De temperatuur in de winter, in dit deel van Marokko, is aangenaam. De randen van de dag kunnen wat fris zijn, zeker als we op hoogte zitten. Normaal gesproken klimt overdag de temperatuur tot iets boven de 20 graden. Regen valt er weinig.

dag tot dag

Dag 1 Vlucht Eindhoven/Amsterdam – Marrakech
In overleg boeken we een vlucht naar Marrakech. Dat kan vanaf Endhoven of Amsterdam. Vanwege het meenemen van de fiets in een fietskoffer kunnen er maximaal 9 personen per vlucht mee. Je kunt zelf alvast kijken op de website van Transavia. Er is ongeveer een budget in de reissom van €225 per retour exclusief bagage. Hou daar rekening mee bij je keuze. Een dag eerder heen of later terug behoort ook tot de mogelijkheden.
Na aankomst en ontvangst op het vliegveld gaan we per taxi naar het hotel. We zetten de fietsen in elkaar en hebben de rest van de dag vrij, bijvoorbeeld om de medina te bezoeken. Wanneer je op het grote plein Djemaa el Fna loopt krijg je het idee in een theater te zijn beland. Artiesten, waterdragers, mannen met apen of slangen trekken je aandacht in de hoop dat je flink wat euro’s wilt betalen voor een foto. ’s Avonds verandert het plein in een soort open lucht restaurant. Lange banken staan opgesteld en heerlijke geuren verleiden je tot aanschuiven. Je kunt er verrukkelijk en betaalbaar eten. Verder worden er op het plein kleine toneel- en cabaretstukjes opgevoerd. Acrobaten vertonen hun kunsten en het is een gezellige bedoening. Je kunt ook de hectiek van het centrum verlaten en gaan dwalen door de kleine straatjes.

Dag 2 Transfer Taouloukoult + rit naar Imsouane
blauw 134km/1700hm
groen 124km/1200hm
We ontbijten op tijd en vertrekken per transferbus naar Taouloukoult, een rit van ongeveer van 2 uur. Dan stappen we op de fiets en beginnen met de langste klim van de dag, van 1000 naar 1500 hoogtemeters. De rest van de dag brengt ons korte klimmen maar de trend is dalend, want we eindigen bijna op zeeniveau. Een heerlijke rit om mee te beginnen. Met de groene route ontloop je de 1e klim, en word je 10 km verderop afgezet. We overnachten en dineren in Lighthouse Imsouane. Supergezellig. We hebben de beschikking over 6 kamers/appartementen. Je slaapt met 2 of 3 anderen op een kamer. We eten boven op het dakterras. Je kunt de zee ruiken.

Dag 3 Imsouane – Riad Olivier
blauw 88km/2180hm
De rit van vandaag is weliswaar korter maar zal intenser aanvoelen dan die van gisteren: er zitten minder ‘gratis’ kilometers in. We gaan terug de bergen in, fietsen over de stuwdam van Barrage Moulay Abdellah, dalen af en doorkruizen een palmoase om vervolgens weer te gaan klimmen en uiteindelijk in het paradijsje Riad Olivier te geraken.

Dag 4 Rondrit of rustdag
blauw 78km/1900hm

Dag 5 Riad Olivier – Reve d’Oasis (Agadir)
groen 63km/770hm
blauw 85km/1500hm
Er zijn verschillende opties vandaag om bij Villa du Souss te komen. De route begint in ieder geval met een mooie afdaling. Vervolgens de keuze om een bezoek te brengen aan een plek waar je de gekleurde gelaagdheid in het landschap mooi kunt aanschouwen. Daarheen klim je over een prachtige weg met ontelbare haarspeldbochten met als beloning een afdaling over nog mooiere weg met wederom haarspeldbochten zover het oog kan reiken. Meer ontspannen is de route die deze weg afsteekt, door Paradise Valley. Een vroege koffiestop met stoeltjes in het water van de rivier en visjes die aan je tenen knabbelen behoort tot de opties. Voor we afdalen naar Agadir is er een prima lunchplek met uitzicht over de stad en de zee. Daarna is het door kleine straatjes van Agadir (leuk!) naar de accommodatie. Een kleine omweg brengt je ook nog langs het strand en de boulevard.

Dag 6 Het Jebl Sahgro gebergte in: Villa du Souss – Tafraout
blauw 90km/2500hm
rood 146km/3100hm
We gaan de Anti-Atlas in. Genoeg fotogenieke momenten vandaag als we door verlaten of juist levendige dorpjes fietsen, onderweg geiten in bomen zien op zoek naar de sappige blaadjes en de kleuren in het landschap voortdurend zien veranderen. Zeker als je de lange route neemt, is het een pittige rit vandaag. Voor de korte route word je naar het 60km punt gebracht zodat je de eerste 2 beklimmingen overslaat. We overnachten in relatieve luxe, in Auberge Kasbah Chez Amaliya. Achter ons een bergtop in de vorm van een leeuwenkop.

Dag 7 Rondrit Gorges de Ait Mansour
blauw 75km/1100hm
rood 111km/2049hm
Vanuit Tafraout klimmen we naar een naamloze col om vervolgens spectaculair af te dalen naar een smalle kloof, een klein dorpje, vele palmbomen en nog net 1 tentje om koffie of thee te kunnen drinken. Prima koffie, verse dadels erbij uiteraard, en een fijne sfeer op een wonderlijk groene, vruchtbare, diepe plek. We bevinden ons op een smalle weg in een palmoase omringd door rood gesteente waar maar geen einde aan lijkt te komen. De kortste weg terug is dezelfde, maar je kunt er ook een rondrit van maken.

Dag 8 Tafraout – Ait Baha + transfer Marrakech
blauw 90km/1600hm
Nog 1 x genieten we van het adembenemende landschap, het rode gesteente en de aparte bergvormen. Een rit die doet denken aan de eerste dag, met klimmen maar uiteindelijk een heerlijke, eindeloos lange afdaling naar Ait Baha. Voor die begint zit er links langs de kant van de weg een (bijna niet herkenbaar) koffietentje met verbazend lekkere koffie of muntthee en zelfgebakken koekjes. In Ait Baha bij de lokale super een herstelyoghurtje halen, dan de bus in, onderweg lunchen en naar Marrakech. We overnachten wederom in Hotel Palais Al Bahja in Marrakech.

Dag 9 Vlucht Marrakech-Eindhoven

Vluchten

In overleg boeken we een vlucht naar Marrakech. Dat kan vanaf Endhoven of Amsterdam. Vanwege het meenemen van de fiets in een fietskoffer kunnen er maximaal 9 personen per vlucht mee. Je kunt zelf alvast kijken op de website van Transavia. Er is ongeveer een budget in de reissom van €225 per retour exclusief bagage. Hou daar rekening mee bij je keuze. Een dag eerder heen of later terug behoort ook tot de mogelijkheden. Je betaalt in dat geval €35 voor een extra overnachting.

Transport van je racefiets

Je fietst deze reis op je eigen racefiets die meegaat op de vlucht. De hardcase fietskoffer leen je van HiRoads. Je kunt deze komen halen in Veenendaal.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 5
Rondritdagen/rustdagen: 2

Assistentie onderweg

Het is belangrijk om in grote mate zelfvoorzienend te zijn. Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. We hebben onderweg ondersteuning van een Marrokaans team. Zij regelen bananen, water, noten, vijgen, dadels enz. Is er onderweg geen lunchmogelijkheid, dan regelen zij broodjes. In de ochtend kun je een broodje smeren om mee te nemen.

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen tijdens de fietstocht. Lunch en diner zijn exclusief. Verwacht hier ongeveer €20 per dag aan uit te geven.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.