Badlands supported

Badlands is de naam van een ‘unsupported gravel adventure’ waarbij je een aantal van de meest afgelegen delen van het zuiden van Spanje doorkruist. Daarbij de Gorafe Desert, Tabernas Desert & Cabo de Gata Natural Park. Tijdens deze race ben je volledig op jezelf aangewezen. Je bepaalt zelf hoe je slaapt, in een tentje of in de open lucht en er zijn geen bevoorradingsposten. Voor wie dat iets te uitdagend vindt, is er nu deze reis. Met elke dag een dak boven je hoofd. En ’s avonds een maaltijd die voor je bereid wordt. Over hetzelfde spectaculaire en uitdagende parcours.

Een beeld van de fascinerende landschappen waar je doorheen fiets is te vinden op de website van Badlands. Overigens is de Pico Veleta uit de route gehaald. In april ligt er nog sneeuw.

HiRoads brengt je fiets per bus naar Almería. Vanaf Almería rijdt er een een 4×4 voertuig met ons mee voor onze bagage, technische ondersteuning, watervoorziening en een picknick onderweg.

Deze reis doe je idealiter op een gravelbike. Op een mountainbike kan ook.

Je vliegt waarschijnlijk met Transavia rechtstreeks vanuit Nederland. Als het schema gelijk is aan deze zomer gaat de vlucht vanaf Rotterdam/Den Haag airport. De data zijn onder voorbehoud maar meer dan 1 of 2 dagen afwijking zal er vermoedelijk niet zijn. Eind september is het zomerschema 2024 van Transavia bekend.

dag tot dag

**Specificaties van dagafstanden en hoogtemeters volgen**

DAG 1 – aankomst Almería
Na de vlucht van Transavia gaan we ons klaarmaken voor de eerste etappe morgen. Bij een vroege aankomst kun je alvast een ronde infietsen. Almería is overigens de stad met de meeste zonuren in Europa. Je kunt vandaag ook de stad gaan bekijken.

DAG 2 – Almería-Berja: Sierra de Gádor
We fietsen vandaag door deze uitlopers van de Sierra Nevada met zijn kleine dorpjes, allemaal in het wit gekleed en omgeven door wijngaarden, sinaasappelboomgaarden en amandelbomen.

DAG 3 – Berja – Granada: La Alpujarra
Een schilderachtig landschap dat is voorzien van berberachtige witte dorpen die onderling verbonden zijn door vele paden.

DAG 4 – Granada – Guadix: Sierra de Huétor
Vanuit Granada fietsen we de Sierra de Huétor in. Een bebost gebied met honderden kilometers aan fijne gravelpaden. Onderweg mooie uitzichten op de Sierra Nevada waarvan de toppen nog met sneeuw bedekt zullen zijn.

DAG 5 – Guadix – Las Juntas: Gorafe Desert
Vandaag doorkruizen we de Gorafe woestijn. Een van de opvallende kenmerken van de Gorafe-woestijn zijn de karstlandschappen, die zijn gevormd door de oplossing van kalksteen door watererosie. Dit heeft geleid tot indrukwekkende rotsformaties, grotten en ravijnen.

DAG 6 – Las Juntas – Gergal: Sierra de los Filabres
Hoog en afgelegen, de Sierra de los Filabres. Fijn om hier een volgauto te hebben. In april kan het hier op hoogte nog fris zijn. De route gaat over het Calar Alto Observatory (2.168m), een markant punt in het landschap dat overal bovenuit steekt.

DAG 7 – Gergal – Nijar: Tabernas Desert
Het is officieel de enige Europese woestijn, de Tabernas woestijn. Minder dan 250mmm regen per jaar valt hier. Het landschap is er een van wonderlijk vormen, door erosie uitgesleten geulen.

DAG 8 – Nijar – Almería: Gabo de Gata
De laatste etappe gaat door het beschermde natuurgebied Gabo de Gata. Het ligt oostelijk van Almería aan de kust. Het pad dat wij fietsen volgt grotendeels de kustlijn met uitzicht op kleine baaien met afgelegen strandjes. De zoutvlaktes en lagunes zijn een belangrijk broedgebied voor vogels.

DAG 9 – Vertrek

Vluchten

Je vliegt waarschijnlijk met Transavia rechtstreeks vanuit Nederland. Als het schema gelijk is aan deze zomer gaat de vlucht vanaf Rotterdam/Den Haag airport. Eind september is het definitieve schema bekend.

Transport van je racefiets

Het vervoer van je racefiets vanuit Nederland naar Almería en terug is bij de reissom inbegrepen. Ongeveer een week vantevoren kun je je fiets in Veenendaal komen brengen. Twee dagen na afloop van de reis ben ik weer thuis en kun je je fiets weer op komen halen.

Verblijf

In hotels en albergues. Meestal op basis van 2persoonkamers maar hou ook rekening met een aantal keer met 3 of meer op een kamer.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 7

Assistentie onderweg

Het is belangrijk om in grote mate zelfvoorzienend te zijn. Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. Vanaf Almería rijdt er een een 4×4 voertuig met ons mee voor onze bagage, technische ondersteuning, watervoorziening en een picknick onderweg.

Maaltijden

Ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Lunch en diner zijn exclusief.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.