TransCantabria: Bilbao – Santiago

In het noorden van Spanje ligt het Cantabrisch gebergte, in het Spaans Cordillera Cantábrica genaamd. De 300 kilometer lange bergketen strekt zich uit van boven Portugal tot aan de westkant van de Pyreneeën. Een geweldige gebied om te fietsen met weinig verkeer, smalle bochtige wegen, overweldigende natuur en een milder klimaat dan de zomers in het zuiden van Spanje. We doorkruizen Baskenland, de Picos de Europa en het indrukwekkende Asturië. Onderweg de befaamde Angliru (in een rondrit) en de klim naar de helblauwe gletsjermeren van Covadonga. Daarnaast onbekendere pareltjes zoals Collada Barreda en HiRoads favoriet Alto de la Marta.

Je fietst deze reis met je eigen fiets. HiRoads neemt deze mee naar Spanje. Zelf reis je comfortabel met het vliegtuig. Meer details hieronder.

We overnachten onderweg in casa rurales, herbergen, hotels & pensions, van goede kwaliteit, met een afwisseling van eenvoud tot wat luxer, variërend van 2 tot 4 sterren.

Een goed beeld van de omgeving waar we doorheen fietsen geeft het filmpje onderaan deze pagina.

dag tot dag

DAG 1 – Vlucht Eindhoven-Bilbao + 1e etappe naar Bilbao
groen 30km/500hm
We komen in de middag aan op Bilbao airport en springen gelijk op de fiets voor een korte rit naar het centrum. Lekker even om de benen na de vlucht aan het werk te zetten. Wil je liever wat meer tijd te besteden hebben in Bilbao, dan kun je er ook voor kiezen met de taxi naar de stad te gaan. De avond is vrij om te besteden in het gezellige centrum van Bilbao. Loop een bar binnen, drink iets en neem er een pinxto (Baskische tapas) bij. Een goede plek daarvoor is de Mercado de la Ribera, de grootste indoor markt en foodparadijs van Europa.

DAG 2 – Bilbao – Ogarrio
groen 91km/1550hm
blauw 108km/2300hm
rood 142km/2900hm
De eerste rit gaan we op weg naar het kleine dorpje Ogarrio waar we overnachten in Casa Tomas.
De rit zal een beetje een Ardennengevoel opleveren gezien de vele, relatief korte, beklimmingen. Het verschil zit m in de openheid van het landschap: weidse vergezichten over het groene Baskische berglandschap.
Beklimmingen: Alto de la Granja, Alto de Hoyomenor, Puerto de Campo del Hayal, Puerto de Fuente de las Varas, Puerto de la Cruz de Usaño, Puerto de Alisas

DAG 3 – Ogarrio – El Montero
blauw 110km/2100hm
rood 121km/2500hm
Gisteren hebben we al een voorproefje gekregen van wat vandaag op het programma staat: smalle wegen over rustige passen. De dag begint met de klim naar de Puerto del Asón. Uit de kloof vandaan slingert de weg zich omhoog tegen de bergwand (streetview voorpret). De Asón is nog niet het einde van de klim want die gaat verder naar de Portillo de la Sía. Eenmaal daar zit je op 1220 meter hoogte. Vervolgens splitsen de blauwe en rode routes. Het vervolg van de blauwe route is minder spectaculair. Je peddelt ontspannen langs de oevers van het Embalse del Ebro en via Reinosa kom je uiteindelijk bij Alojamiento Rural El Montero in Soto. De rode route beklimt na de afdaling van de Sía de Puerto de las Estacas de Trueba. Dat zijn ongeveer nog 300 hoogtemeters waarna een waanzinnig mooie, 17 kilometer lange afdaling volgt naar Vega de Pas.
Beklimmingen: Puerto del Asón, Portillo de la Sía, Puerto de las Estacas de Trueba

DAG 4 – Rondrit Alto Campoo
groen 45km/1100hm
blauw 86km/2100hm
We naderen de hogere delen van het Cantabrisch gebergte, de Picos de Europa. Zo geheten omdat dit gebergte voor vroegere zeevaarders als eerst te zien was op hun terugweg uit Amerika. Vandaag is er de keuze uit een rustdag, 1 beklimming of 2 beklimmingen. Alto Campoo is een voormalige Vuelta aankomst.
Beklimmingen: Alto Campoo, Golobar

DAG 5 – El Montero – Sotres
blauw 110km/2100hm
Sotres is idyllisch gelegen hoog in de Picos de Europa. Een supergezellige plek, verzamelplaats voor buitensporters en natuurliefhebbers. Als fietser voel je je hier prima thuis. De klim om hier te komen is genaamd Collada Barreda. Hoe mooi is te zien in het eerste droneshot van de video hieronder. We overnachten in Casa Cipriano.
Beklimmingen: Puerto de Palombera, Collada Barreda

DAG 6 – Sotres – Palacio del Cutre
groen 67km/1150hm
blauw 105km/2400hm
De etappe begint vandaag met een lange afdaling. Vervolgens kun je op je gemak naar het hotel fietsen met een koffiestop in Cangas de Onis. Of voordat je daar bent linksaf slaan en de autovrije (muv pendelbussen), intense en prachtige Vuelta klim naar Lagos de Covadonga beleven.
Beklimmingen: Lagos de Covadonga

DAG 7 – Palacio del Cutre – Las Caldas
blauw 97km/1890hm
We laten het paleis achter om een ander leuk plekje op te zoeken: de Angliru. De Angliru staat bekend om haar steilheid, maar ook wil het er wel eens mistig zijn. M.a.w. als het vandaag goed weer is en je benen voelen sterk, zou je vandaag al kunnen gaan. Morgen kun je dan jezelf in de Spa van het hotel vermaken. Aan de andere kant, ga je niet vandaag, dan heb je morgen de hele dag de tijd voor de Angliru.
Beklimmingen: Alto del Angliru

DAG 8 – Rondrit Angliru
rood 60km/1950hm
Een uitdaging om fietsend naar boven te komen, zelfs voor een prof. De Angliru is heftig maar ook bijzonder mooi.
Beklimmingen: Alto del Angliru

DAG 9 – Las Caldas – Salas
blauw 82km/2100hm
rood 93km/2500hm
‘Off the beaten track’ kun je wel van spreken inmiddels. De meeste vakantiegangers komen niet veel westelijker in Spanje dan de Picos de Europa. Asturië, waar we inmiddels zijn, is daarom een relatief onbekende bestemming. Naast de ruige zeekust, ook wel Costa Verde genoemd, kent Asturië een prachtig berggebied vol natuur en afgelegen dorpjes. Je kunt hier steenarenden, buizerds, gemzen, vale gieren en – in de dieper gelegen bergen – zelfs beren en wolven tegenkomen. Ook wandelaars op weg naar Santiago kruizen af en toe ons pad. We overnachten in herberg Casa Sueño van 2 voormalige pelgrims.
Beklimmingen: Collado Fancuaya

DAG 10 – Salas – Berducedo
groen 75km/1845hm
blauw 85km/2300hm
rood 125km/3600hm
Vandaag onder andere de dag van één van de HiRoads favorieten: Alto de la Marta. Zo’n verborgen parel, die maar weinigen kennen, zoals er heel veel zijn in Asturië. Samen met de nabij gelegen Puerto del Palo vormen deze 2 passen het hoogtepunt van de etappe van vandaag.
Beklimmingen: Alto de la Marta, Puerto del Palo, Alto de Brañúas, Alto de Piedratecha

DAG 11 – Berducedo – Fervenza
blauw 112km/2100hm
Langzaam fietsen we de bergen uit, gaat het landschap glooien en verzamel je zo uiteindelijk toch nog flink wat hoogtemeters. Het is daarna prima uitrusten in Fervenza Casa Grande: een complex van oude gerestaureerde huizen en een watermolen, gelegen aan stromend water midden in het groen.
Beklimmingen: A Fonsagrada

DAG 12 – Fervenza – Santiago
blauw 110km/1950hm
rood 117km/2450hm
De laatste etappe! Na een Ardennenachtige rit naderen we langzaam maar zeker de buitenwijken van Santiago. Het tempo mag omlaag als we het centrum inrijden. We delen hier de straten met voetgangers en pelgrims. Alles ademt historie. Via de Capela de Animas en de Praza de Cervantes fiets je even later het Praza de Immaculada op.

DAG 13 – Vertrek Santiago – Amsterdam

Transport van je racefiets

Het vervoer van je racefiets van en naar Spanje is bij de reissom inbegrepen. Ongeveer een week vantevoren kun je je fiets in Veenendaal komen brengen. HiRoads zorgt ervoor dat je fiets in Bilbao terecht komt en dat je na aankomst op het vliegveld gelijk op je fiets kunt stappen voor de eerste etappe. Na afloop, in Santiago de Compostela stap je op het vliegtuig terug naar Amsterdam. HiRoads rijdt met de bestelbus terug en levert je fiets thuis af.
Wil je ook dat je fiets voor vertrek thuis wordt opgehaald? Dat kan voor een toeslag van €65.
Liever je fiets mee op het vliegtuig? Dat kan. Toeslag bij Transavia is in de regel €100.

Vluchten

Eindhoven – Bilbao | 03 juli | 13.05-15.05 | HV5275
Santiago – Amsterdam | 15 juli | 17.55-20.25 | VY8378

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, casa rurales, herbergen. Zo veel mogelijk op basis van 2 en 3-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €350. Een 1-persoonskamer is altijd onder voorbehoud van beschikbaarheid. Stel het lukt een keer niet om een 1-persoonskamer te reserveren krijg je een percentage van de toeslag terug.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 10
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie, of de reisbegeleiding regelt een restaurant vlakbij. Etenstijden worden zo veel mogelijk aangepast aan onze tijden, dat wil zeggen, ontbijt om 8 uur á half 9, diner tussen 19.30 en 20.30 uur.
De Spaanse eetgewoontes en daarbij behorende etenstijden zijn anders dan wij gewend zijn. De belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch, ‘comida’, die tussen 13.00 en 16.00 uur genuttigd wordt. La cena, het diner, is een traditioneel lichtere maaltijd die pas laat aanvangt, op z’n vroegst om 21.00 uur. Tussendoor zijn er natuurlijk nog de ’tapas’. Lunch en diner zijn exclusief. Je kunt onderweg zelf bepalen of je bijvoorbeeld uitgebreid wilt lunchen. De volgwagen zal af en toe ook een lunchstop (pannenkoeken / broodjes) verzorgen.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt voordat we gaan dineren de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen cols en passen te zien. Dit doen we met behulp van Komoot en Cyclingcols. Je krijgt voor vertrek de gpx bestanden en link naar Komoot opgestuurd.

Reisbegeleider

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 17

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.