coast to coast

Groot Brittanië mag eigenlijk niet ontbreken in ons aanbod van fietsvakanties. Deze Coast to Coast reis voert ons via de Yorkshire Dales en Lake District naar de westkust om via de North Pennines AONB (Area of Outstanding Natura Beauty) terug te fietsen naar Newcastle. Hoogtepunt vormt de rondrit door Cumbria over de Wrynose, Hardknott en Honister passen. Inclusief heerlijke Engelse sfeer. We overnachten in hostels & inns.

 

dag tot dag

DAG 1 – vertrek IJmuiden
We verzamelen ons op 23 augustus om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. De ferry vertrekt om 17.30 uur. We dineren gezamenlijk aan boord.

DAG 2 – aankomst Newcastle & etappe 1
blauw 94km/1700hm
Nadat we Newcastle hebben verlaten fietsen we door landelijk gebied de Pennines in, leeg moorland met overal schapen en hier en daar een (famous) grouse. Een indrukwekkend, relatief onbekend deel van Engeland met een aantal zeer fraaie beklimmingen over goede, smalle en verlaten asfaltweggetjes.
Beklimmingen: Cuthbert’s Hill, Allenheads, Black Hill

DAG 3 – Alston – Tan Hill
blauw 74km/1388hm
Vandaag fietsen we door de Pennines naar de Yorkshire Dales. Zeker geen saaie overgangsetappe, maar een rit van grote schoonheid met als afsluiter de klim naar onze overnachtingsplek, de hoogste inn van Engeland, gelegen op Tan Hill. Goed voor een kleine 400 hoogtemeters.
Beklimmingen: Killhope Cross, Chapel Fell, Tan Hill

DAG 4 – rondrit Yorkshire Dales
groen 98km/1905hm
blauw 112km/2074hm
rood 164km/2750hm
Dit is het landschap waar je voor naar Engeland komt. Stenen muurtjes, smalle weggetjes, schapen en pittoreske gehuchtjes. Het landschap is prachtig groen (…) én er staan aan het einde van vandaag flink wat hoogtemeters op de teller. Een rit om van te smullen door de Yorkshire Dales. In de avond eten we in de oergezellige Tan Hill Inn.
Beklimmingen: Cross Top, Fleet Moss, Cote de Cray

DAG 5 – Tan Hill – Grasmere
blauw 98km/1045hm
Niet te veel hoogtemeters vandaag als we Yorkshire verlaten en naar het Lake District fietsen. Het begint weer akelig mooi als we door het hoge moorland fietsen. Eerst wat op en af, maar al snel volgt een pittige afdaling. We passeren het Great Asby Scar nature Reserve en fietsen langs het Windermere naar Grasmere waar we 2 nachten zullen verblijven.
Beklimmingen: Great Asby Scar National Nature Reserve

DAG 6 – rondrit Lake District
blauw 110km/1900hm
rood 125km/2340hm
We hebben de lieflijke Yorkshire Dales voor het ruige Lake District verruild. Heftig wordt het, want wie vandaag niet hoeft af te stappen verdient een oorkonde. Scherprechter: de Hardknott pass. Stijgingspercentages tot 30 %! We fietsen uiteraard ook langs de oevers van de vele meren in dit gebied.
Beklimmingen: Wrynose, Hardknott, Honister

DAG 7 – Grasmere – Alston
groen 90km/1425hm
blauw 96km/1800hm
We verlaten het Lake District en fietsen over de North Pennines oostwaarts. De blauwe route beklimt eerst de Kirkstone Pass. Vlak na Keswick kom je langs de Castlerigg Stone Circle. Iets over de helft beklimmen we de Hartside Summit, met bovenop het gelijknamige café. Magnifieke uitzichten bij goed weer, ideale plek om even bij te komen!
Beklimmingen: Kirkstone Pass, Hartside Summit

DAG 8 – Alston – Newcastle & ferry IJmuiden
groen 85km/800hm
Vandaag gaan we vroeg op pad want we willen niet te laat bij de ferry aankomen. Onderweg nog een pittige beklimming waarvan op internet de volgende beschrijving gevonden: “Out of Stanhope is a vicious 2.5 mile climb “Crawleyside Bank” which will make you want to weep and wonder why in hell you do this sort of thing.” Gelukkig volgt daarna dit opbeurende bericht: “Once at the top you get to Parkhead Cafe and the bestest ever bacon sarnies before your almost 40 mile downhill & flat to the finish at Tynemouth.” Het einde van deze Coast to Coast trip.
Beklimmingen: Crawleyside Bank

DAG 9 – Aankomst IJmuiden

vervoer & verzamelplaats

We verzamelen ons op 23 augustus om 15.00 uur in de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden.

Ferrytijden
IJmuiden-Newcastle | 23 augustus | 17.30 – 09.00 uur +1
Newcastle – IJmuiden | 30 augustus | 17.00 – 09.30 uur +1

verblijf

Dit zijn de accommodaties:
Nacht 1 en 8: Ferry IJmuiden – Newcastle v.v. – 2-persoonshut
Nacht 2 en 5: Haggs Bank Bunkhouse & Campsite – bed op slaapzaal
Nacht 3 en 4: Tan Hill Inn – bed op slaapzaal of 2-persoonskamer
Nacht 5 en 6: Raise Cottage– bed op slaapzaal of 2-persoonskamer

Er geldt een toeslag van € 15 per nacht voor verblijf in een 2-persoonskamer in Tan Hill Inn en Raise Cottage.

maaltijden

De Hiroads luifel gaat op deze reis niet mee. Er wordt gebruik gemaakt van de keukens van de accommodaties. Het komt erop neer dat de reisbegeleider/kok 3 x ontbijt en avondeten bereidt (samen voor €15 per dag) en dat we 3 x eten bij de accommodatie (of elders als je dat wilt).

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 12

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.