Dolomietenrondrit

Na de 11-daagse versie van 2016 doen we in 2018 een 2-weekse ronde met meer aandacht ook voor het zuidelijk deel van de Dolomieten. Daarin zijn opgenomen de beklimmingen van de Monte Grappa, Passo San Boldo, Croce d’Aune en de Kaiserjägerstrasse. Het Sellamassief ontbreekt uiteraard ook niet in deze ronde. Een pittige rondrit met een uitdagende parcours langs mooi gelegen campings: op de rustdagen in Belluno en Arsie spring je uit je tent zo het water in.

dag tot dag

DAG 1 – aankomst
Camping Sass Dlacia is prachtig gelegen in de klim naar de Valparola pas. Hier verzamelen we en laten we de auto’s achter om onze rondreis door de Dolomieten te gaan fietsen. Om 19.00 uur is het tijd voor het eerste 3-gangendiner.

DAG 2 – Rondrit Passo Giau
blauw 68km/2350hm
rood 124km/4100hm
We openen deze reis gelijk met een wonderschone klim: de Passo Giau. De pas is omgeven door de kenmerkende pieken van de Dolomieten. Bovenop een gezellig restaurant waar je kunt bekomen van de relatief steile klim. Hierna volgt nog de Falzarego pas. Voelen de benen goed aan dan kun je overwegen de rode route te nemen en ook nog de Fedaia mee te pakken.
Beklimmingen: Passo Valparola, Colle Santa Lucia, Passo di Giau, Passo Falzarego, Passo di Fedaia

DAG 3 – Sellaronde
groen 51km/1350hm
blauw 83km/2400hm
De wel bekende maar o zo mooie ronde om het Sellamassief heen met daarin de Gardena, Sella, Pordoi, Falzarego en Valparola passen opgenomen. Gaat nooit vervelen. De groene route steekt af over de Passo di Campolongo. Op een doordeweekse dag gepland om weekenddrukte te voorkomen.
Beklimmingen: Passo di Sella, Passo Gardena, Passo di Falzarego, Passo di Valparola, Passo Pordoi, Passo di Campolongo

DAG 4 – San Cassiano-Farra d’Alpago
blauw 98km/1740hm
rood 131km/2900hm
De eerste verplaatsing brengt ons naar het lager gelegen en normaal gesproken lekker warme Farra d’Alpago. Onderweg kun je vast dromen van de heerlijke pizza’s die ze hier op de camping serveren. En van een verkoelende duik in het meer.
Beklimmingen: Colle Santa Lucia, Forcella Staulanza, Passo Duran

DAG 5 – Rustdag of rondrit Farra d’Alpago
groen 57km/1480hm
Geen verkeerde plek om een rustdag te nemen. Je kunt ook de korte rondrit doen naar La Crosetta, vanwaar er een mooi uitzicht is richting Venetië en het meer waar wij aan kamperen, Lago di Santa Croce. Overigens, een dagje naar Venetië kan ook. Er gaat een trein.
Beklimmingen: La Crosetta

DAG 6 – Farra d’Alpago-Arsie
blauw 117km/1790hm
rood 137km/2650hm
Als je op google de foto’s bekijkt van de Passo San Boldo zie je een grote hoeveelheid aan tunneltjes en haarspelden: een indrukwekkend bouwwerk. De tunnels zijn voor ons fietsers prima te doen want goed verlicht en het verkeer gaat om en om in 1 richting. Een pas die je eens gedaan moet hebben!
Beklimmingen: Passo San Boldo, Malga Budui

DAG 7 – Rustdag
Nog maar een rustdag. Neem een duik in het meer. Een tochtje in de omgeving kan ook, bijvoorbeeld alvast een keer naar Monte Grappa, langs één van de andere kanten. Op verzoek maken we ter plaatse een route.

DAG 8 – Rondrit Monte Grappa
groen 83km/2000hm
blauw 110km/2530hm
rood 137km/2660hm
De berg Monte Grappa, 1775 m hoog, vormt het zuidelijke eind van de Dolomieten voor de Venetiaanse vlakte. In 2017 kwam de Giro nog langs. De berg heeft wel 9 (!) opgangen waarvan de mooiste die vanaf Semonzo is. Een prachtige berg met een trieste historie: bovenop een monument ter nagedachtenis aan de vele, in WO1 hier gesneuvelde soldaten. Om de weekenddrukte te voorkomen gepland op maandag.
Beklimmingen: Monte Grappa

DAG 9 – Arsie-Castello Tesino
groen 38km/1250hm
blauw 60km/2230hm
We laten het Lago di Corlo achter ons om over kleine Italiaanse bergweggetjes naar het Valsugana gebied te fietsen. Onderweg in de korte route de Cima di Campo, of in de lange route de Croce d’Aune, een vrij onbekende pas, die in Italië een cultstatus geniet. Het verhaal gaat dat Tullio Campagnolo hier de snelspanner heeft bedacht, de eerste van de vele uitvindingen waarop hij zijn bedrijf later bouwde. Bijkomen van de rit van vandaag doen we op camping Castel Tesino, gelegen midden in de natuur en bergen van Valsugana.
Beklimmingen: Croce d’Aune, Cima di Campo

DAG 10 – Rustdag of rondrit
groen 52km/1050hm
rood 107km/1700hm
rood 149km/2060hm
Vandaag de keuze uit een rustdag, een korte rondrit over de heerlijke Cima di Campo, of een uitgebreide rondrit over de Kaiserjägerstrasse, een mooi smalle klim, pittig steil met langdurig 10 % stijging.
Beklimmingen: Kaiserjägerstrasse, Foza, Cima di Campo

DAG 11 – Castello Tesino-Falcade
blauw 80km/1300hm
rood 100km/2800hm
Vandaag mogen we over één van HiRoads favoriete passen: Passo Manghen. Smal, lang, prima asfalt, mooie natuur en heerlijk rustig. We hebben het hier dan over de zuidzijde beklimming. Genieten! Voor we bij camping Eden Falcade zijn staat nog een 2e pas op het menu: Passo San Pellegrino.
Beklimmingen: Passo Manghen, Passo San Pellegrino

DAG 12 – Rondrit 4 passen
blauw 99km/2500hm
Vier passen in een heerlijke rondrit. We mogen evenwel beginnen met een afdaling. Daarna volgen de passen in de volgorde zoals hieronder. De langste beklimming vandaag is de Passo di Rolle. Een lekkere klim van 22 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 %. Ontelbare haarspeldbochten en panorama op kenmerkend dolomietenmassief.
Beklimmingen: Forcella Aurine, Passo di Cereda, Passo Rolle, Passo di Valles

DAG 13 – Falcade-San Cassiano
groen 53km/1670hm
rood 82km/2400hm
De laatste etappe. Vanaf de camping linksaf begint de rode route met het laatste en steilste stuk van de Passo di San Pellegrino. De korte route gaat rechtsaf, daalt eerst af en klimt dan langzaam maar gestaag naar de Passo di Falzarego, en 2 kilometer verder de Valparola. Dan weet je, de camping is niet ver meer.
Beklimmingen: Passo di San Pellegrino, Passo di Sella, Passo Gardena, Passo di Falzarego, Passo di Valparola

DAG 14 – vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping Sass Dlacia

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
5 rondritdagen
2 rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt op een groot beeldscherm een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Rémon Hofstee

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.