Turijn – San Remo – Turijn

We beginnen deze reis op een oergezellige Italiaanse camping (met geweldig restaurant voor de laatste avond) vlakbij Turijn. We zetten vervolgens koers richting het zuiden. Na de beklimmingen van de Finestre, Sampeyre en Fauniera komen we aan in Ligurië. Laatste grote pas voor we de zee zien is de spectaculaire Passo di Teglia. Voor we aantikken in San Remo kun je niet anders als nog ‘even’ over de Poggio heen. We sluiten deze trip af met een bezoek aan de Langhe streek, bekend van de Barolo wijn. Ook als je geen wijn lust is het een genot om door deze streek te fietsen. Geen Alpenreuzen maar meer dan voldoende klimwerk door een gebied dat veel aan Toscane doet denken.

De Ronde van Piemonte ging in 2017 door hetzelfde gebied. Hieronder het videoverslag van die reis:

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Cumiana (bij Turijn)
In geval van een vroege aankomst kun je alvast een ronde in de omgeving fietsen, bijvoorbeeld de blauwe route van morgen. Dat is dan wel verplicht hoogtemeters maken want de camping ligt bovenaan een klim. In ieder geval kun je vast trek opdoen voor het eerste gezamenlijke diner. We geven aansluitend een instructie over de werking en gebruik van het GPS apparaat.

DAG 2 – Rondrit Cumiana
blauw 60km/1800hm
rood 130km/2000hm
rood 140km/2500hm
Je kunt deze dag kiezen uit een mooie rit in de omgeving. Deze blauwe route komt onder andere langs het prachtig hoog op een bergtop gelegen Sacra di San Michele. De rode route beklimt de Colle delle Finestre, de beroemde pas uit onder andere de Giro van 2015, 2011 en 2005. De zuidzijde is volledig verhard en dat is dan ook de kant die op het programma staat. Wil je toch graag onverhard, die route hebben we voor de liefhebber ook klaarliggen.
Beklimmingen: Colletta di Cumiana, Colle Braida, Colle delle Finestre

DAG 3 – Cumiana-Marmora
blauw 125km/1800hm
rood 135km/2850hm
Op de eerste verplaatsingsdag staat de Sampeyre op het programma. Een pittige klim van 16 kilometer. Het uitzicht op de top is fenomenaal. Na een heerlijke afdaling is het nog een korte klim naar de bijzonder fraai gelegen camping vernoemd naar een niet bestaand soort klimgeit met 2 korte en 2 lange poten: Lou Dahu. Nieuwsgierig naar de volledige anekdote? De vriendelijke campingbaas vertelt je er graag alles over.
Beklimmingen: Colletta d’Isasca, Sampeyre

DAG 4 – Rondrit Gran Fondo Fausto Coppi
groen 88km/1100hm
rood 85km/2320hm
Mooi, mooier, mooist, deze klim over een zeer smalle bergweg naar de top van de Fauniera. We beklimmen vandaag de oostkant die ook is opgenomen in de mooiste cyclo van Italië, de Gran Fondo Fausto Coppi. Steil ook, de laatste 15 kilometer zijn een ware beproeving. De korte route is evenzo mooi en gaat naar het prachtige einde van het Valle Maira.
Beklimmingen: Colle della Fauniera (oost), Montemale di Cuneo, Valle Maira

DAG 5 – Rustdag of beklimming Colle del Preit
blauw 21km/870hm
De Colle del Preit wordt door sommige wel omschreven als één van de mooiste hooggelegen asfaltweggetjes van de Alpen. De klim is niet heel lang maar deels wel erg steil. In de afdaling in het dorpje Preit zit een leuk restaurant waar ze hun taartjes zelf bakken.
Beklimmingen: Colle del Preit

DAG 6 – Marmora-Peveragno
blauw 81km/1750hm
rood 90km/2210hm
Vanaf de camping zitten we gelijk op de klim, dezelfde Fauniera als een paar dagen terug maar dan vanaf de noordkant. Bovenop de klim, ook wel Colle dei Morti genoemd (heeft overigens niets van doen met de stijgingspercentages) staat een standbeeld van Marco Pantani. Voor we op de camping zijn heb je de keuze om ook de Madonna del Colletto, de slotklim van de cyclosportieve Gran Fondo Fausto Coppi te beklimmen.
Beklimmingen: Colle della Fauniera, Madonna del Colletto

DAG 7 – Peveragno-Battifollo
groen 61km/1020hm
blauw 70km/1500hm
rood 82km/1900hm
Een etappe met relatief korte klimmetjes en leuke dorpjes onderweg. Uiteindelijk verzamel je toch nog behoorlijk wat hoogtemeters. Mooie rit door landelijk Italië.
Beklimmingen: Frabosa Soprano, San Giacomo di Roburent, San Grée

DAG 8 – Rit naar de kust: Poggio & San Remo
blauw 122km/2190hm
rood 167km/3805hm
De rit naar de kust! Na een week fietsen zien we vandaag de zee en komen we over de beroemde Poggio, de vaak beslissende slotklim uit Milaan-San Remo. De bus rijdt uiteraard mee, eventueel met zwemspullen. Na een verkoelende duik in de zee eten we een pizza of iets anders in een gezellige strandtent. Terug naar de camping gaan we met de taxi. De bus vervoert de fietsen. De kosten van de taxi zijn bij de reissom inbegrepen.
Beklimmingen: Colle di Nava, Passo di Teglia

DAG 9 – Battifollo-La Morra
groen 73km/1890hm
blauw 97km/1350hm
We verruilen de Ligurische Alpen voor het Langhe gebied. Prachtige agrarische streek, met mooie wegen over de rug van de berg, langs wijnranken en schitterende dorpjes gelegen bovenop een heuvel.
Beklimmingen: Valico di Perlo, beklimmingen van de Salite dei Campioni

DAG 10 – Rustdag of rondrit Langhe
groen 63km/1360hm
groen 71km/1590hm
blauw 90km2120hm
Vandaag fietsen we een deel van de route ‘6 heuvels van de kampioenen’, genoemd naar 6 wielerhelden uit het verleden, te weten Jacques Anquetil, Fausto Coppi, Marco Pantani, Charly Gaul, Gino Bartali en Louison Bobet. In Italië ook als cyclosportieve bekend onder de naam ‘La Granfondo della Nocciola Alta Langa’.
Beklimmingen: Beklimmingen van de Salite dei Campioni

DAG 11 – La Morra-Cumiana
blauw 102km/1430hm
De laatste rit met een mooi begin waarbij we het Langhe gebied uitzwaaien, een middendeel dat de Po vlakte doorkuist en een slotakkoord waarbij middels een pittig klimmetje onze begincamping bereikt moet worden. Afsluiten doen we op de veranda van het toprestaurant dat naast de camping staat.

dag 12 – vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen / vliegen op Turijn + HiRoads transfer (vraag naar de mogelijkheden)

Verzamelplaats

Camping Verna (bij Turijn)

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
4 rondritdagen
1 rustdag

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Dirk van Barneveld

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.