5 redenen om havermout op je menu te zetten

Wat? Ja, havermout. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je lekker wilt ontbijten. Een drabberig, onappetijtelijk uitziend papje dat een cement-achtige substantie krijgt als je ‘t kookt.
 
havermout-1

Maar toch, havermout is een supergezonde basis voor een sportieve dag.

Daarom: 5 redenen om havermout regelmatig op je menu te zetten

1. Havermout is wél gewoon lekker & gezond
Heerlijk zelfs. Gekookt in melk of ‘rauw’ met noten, zaden, fruit en magere yoghurt of kwark. Havermout is ook nog eens rijk aan eiwitten en bevat belangrijke vitaminen en mineralen.

2. Havermout verlaagt het cholesterol
In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.

3. Je blijft langer verzadigd
De vezels in havermout hebben nog meer voordelen. Omdat ze zo langzaam door je lichaam worden verwerkt, ben je langer verzadigd en heb je dus minder snel weer opnieuw honger. Ideaal voor duursporters als wielrenners dus!

4. Havermout is goed voor de lijn
Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt natuurlijk ook melk gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je 230 kcal. Ter vergelijking: een ontbijt van 2 boterhammen, besmeerd met boter en belegd met achterham, met een glas sinaasappelsap levert je 360 kcal.
Ideaal als je wat kilootjes kwijt wil voor een zware cyclosportieve tocht!

5. Je kunt oneindig variëren met havermout
Een bord havermoutpap saai? Tja, de smaak is natuurlijk wel neutraal. Maar daardoor kun je wel volop variëren met smaakmakers. Fruit bijvoorbeeld. Plakjes banaan zijn erg lekker, net zoals blauwe bessen of bramen (uit de diepvries) of stukjes appel. Het is ook erg lekker om wat gehakte noten of gedroogde vruchten zoals abrikoos, vijg of pruimen toe te voegen. De ware havermoutbourgondiër smelt er wat pure chocolade of honing door.
Als je iets meer smeuïgheid wilt, kun je ook nog een eetlepel lijnzaadolie, een klontje boter of kokosolie toevoegen. En vergeet de kaneel niet! Ook kun je van havermout veel meer maken dan alleen pap. Het is de basis van (voorgeweekte) muesli, voor een lekkere crumble, voor koekjes.

Ter inspiratie hier een paar recepten.

Havermoutpap met kokos en mango
Doe 200 milliliter kokosmelk, 50 milliliter amandelmelk en de havervlokken in een pannetje en breng het aan de kook. Snijd ondertussen een halve mango in blokjes en voeg vervolgens een eetlepel geraspte kokos toe aan de havermoutpap. Laat de pap 2 minuten doorkoken, doe het in een kom en voeg de mango toe. Als laatste strooi je er nog een eetlepel geraspte kokos overheen.

Havermout met gedroogde abrikozen en amandelsnippers
Ingrediënten voor 1 persoon
40 gr havermout
150 ml (ongezoete soja)melk
1 handje gedroogde abrikozen – in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels amandelsnippers
Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Schenk de havermout in een kom en strooi de abrikozen en amandelsnippers erover. Roer het door elkaar en smullen maar!

Carrot Cake Havermout
50 gram havervlokken
50 gram geraspte wortel
20 gram rozijnen of gedroogde cranberry’s
250 ml amandeldrink (wij gebruiken de ongezoete variant van Provamel)
1 theelepel kaneel
1 eetlepel walnoten
eventueel: kokossuiker of rijststroop als je de havermout niet zoet genoeg vindt

1. Breng de havervlokken, driekwart van de geraspte wortel en de rozijnen in de amandeldrink aan de kook in een pannetje. Laat dit zo’n 20 minuten zachtjes koken en roer regelmatig door.
2. Doe de havermout in kom en bestrooi met kaneel.
3. Verdeel de rest van de wortel over de havermout en top af met de walnoten.

Havermout smoothie
ingrediënten voor 1 smoothie
200 ml (plantaardige) melk
Handje blauwe bessen (desnoods uit de vriezer)
Halve banaan
2 el havermout
Doe alle ingrediënten in je blender.

Havermout pannekoeken
Ingrediënten voor 8 – 10 st.
75 gr havermout
75 gr boekweitmeel
1 ei
180 ml (amandel)melk
2 tl bakpoeder
2 appeltjes
Handje rozijnen
1 tl kaneel
Snuf zout
Olijfolie
Maple syrup

Maal de havermout fijn tot meel in een keukenmachine. Je kunt ook havermeel gebruiken.
Stop dit samen met het boekweitmeel en het zout in een kom.
Voeg het ei toe en vervolgens de melk en klop er met een garde een glad beslag van.
Voeg het bakpoeder toe en meng het goed door elkaar.
Verhit wat olie in een koekenpan. Verdeel 3 hoopjes van het beslag over de pan en bak de havermout pannenkoeken aan weerszijden goudbruin. Ga zo door tot al het beslag op is.
Was de appels en snij deze in partjes. Zet een tweede koekenpan op het vuur en bak de appeltjes in olijfolie goudbruin. Bestrooi ze met wat kaneel en voeg de rozijnen toe.
Serveer de havermout pannenkoeken met de gebakken appeltjes en rozijnen en eventueel wat maple syrup.

Bronvermelding:
www.uitpaulineskeuken.nl
www.degroenemeisjes.nl
www.gezondheidsnet.nl

PS: Havermout is standaard onderdeel van het HiRoads ontbijt.