Fiets en Yoga Mont Ventoux

HiRoads Fiets en Yoga nodigt fietsers, yoga-beoefenaars óf beide uit om een week te komen genieten, ontspannen én inspannen op het luxe domein Mas Mazan in de Zuidfranse Vaucluse. Voor fietsers dé ideale trainingsweek om kilometers en hoogtemeters te maken en aan de ‘core stability te werken’. Ervaar het verrassende effect dat yoga kan hebben op je kracht, uithoudingsvermogen en comfort op de fiets.

fiets-en-yoga-gorges-de-la-nesque-1

Fietsen nabij de Mont Ventoux
We bevinden ons in de directe omgeving van de Mont Ventoux. Het mooie van deze omgeving is dat als je graag klimt, er vele uitdagingen zijn. De Mont Ventoux is bekend, maar er liggen in de omgeving vele andere kleine cols te wachten om beklommen te worden. Wil je een dagje wat minder, of fiets je in het algemeen liever wat vlakker (helemaal vlak lukt niet …), geen probleem. Talloze kleine, landelijke weggetjes, langs wijngaarden en door typisch Franse gehuchtjes zijn er te vinden. Hier fietsen in het voorjaar is genieten: de temperatuur is nog mild, de lavendel ontluikt, het groen is nog fris, Zuid-Frankrijk is op zijn mooist.

Yoga in de buitenlucht, met uitzicht op de wijngaarden
Wij bieden een programma aan met dagelijks 2 yogalessen (met uitzondering van de woensdag, dat is voor iedereen een ‘rustdag’). Het staat je vrij overal aan mee te doen, alles mag en niets hoeft, we bevinden ons niet in een strenge retraite. Centraal bij de lessen staat het genieten van het bewegen en het ervaren van je eigen grenzen. Je zult merken dat yoga je sterker maakt in zowel lichamelijke als geestelijke zin. Meer energie, verbeterde slaap, toename van het atletisch vermogen en afname van rugpijn zijn de mogelijke effecten van het beoefenen van yoga.

fiets-en-yoga-mont-ventoux-1

De combi van fietsen & yoga?
Zeker, wij realiseren ons ook dat de combinatie van fietsen en yoga niet voor de hand liggend is. Waarom bijvoorbeeld zou je als fietser proberen een lastige yogapositie vast te houden? Wat is het nut van het onder de knie krijgen van de ‘zonnegroet’ of de ‘neerwaartse hond’? Onderzoek heeft aangetoond dat yoga stress vermindert, gewichtsverlies ondersteunt, pijn verzacht en mensen helpt zich aan een trainingsroutine te houden. Op de yogamat ontwikkel je tevens kracht en flexibiliteit. Yoga draagt bij aan je ‘core stability‘. Veel bewegingen die het lichaam maakt vinden hun oorsprong in de romp. Immers alle ledematen zitten vast aan de romp. Door deze romp in goede conditie te hebben, kunnen de andere ledematen hier veel meer van verlangen. Je duurvermogen neem toe, je zit lekkerder én aerodynamischer op je fiets en, met yogaoefeningen na het fietsen, herstel je sneller.

dag tot dag

Dit is ons dagelijks fiets & yoga programma. Je bepaalt zelf waar je wel en niet aan meedoet.

DAG 1 – aankomst
Je bent welkom op de Mas vanaf 1700 uur. Nu kan het zijn dat het verkeer heeft meegezeten en je vroeger bent dan verwacht. Een terrasje pakken kan, of alvast lekker een stukje fietsen. Onze suggestie: vanaf de Mas op en neer naar Venasque is een kleine 20 kilometer. Venasque is staat op de lijst van 7 mooiste dorpen van Frankrijk. En er is vast wel een terrasje open.

DAG 2 – rondrit Suzette
groen 58km/950hm
blauw 71km/1150hm
Een lekkere rit om er even in te komen met 2 beklimmingen. De omgeving is mooi en dorpjes waar je langs fietst typisch frans en gezellig. We komen langs Malaucène, aan de voet van de Mont Ventoux. Alles ademt hier wielersport: op de terrasjes, fietsers, de winkeltjes, fietswinkels. Als je vertrouwen hebt kun je hier alvast het Mont Ventoux – finisher shirt op de kop tikken.
Beklimmingen: Col de Suzette, Col de la Madeleine
Yoga: 2 lessen van 1,5 uur, 08.30-11.00 en 16.30-18.00

DAG 3 – rondrit Gorges de la Nesque
groen 64km/750hm
blauw 71km/1150hm
rood 110km/1800hm
Vandaag één van de hoogtepunten in dit gebied. We rijden over mooie kleine weggetjes naar de oostelijke ingang van de Gorges de la Nesque, via de beklimming Saint-Hubert. Terug gaan we uiteraard door de Gorges. We dalen en genieten tot we in Villes-sur-Auzon uitkomen. De weg slingert langs afgronden, onder rotsen en door een handvol uit de rotsen gehouwen tunnels. Die zijn zo krap dat ze voor de prettige bijkomstigheid zorgen dat alleen personenwagens door deze gorges kunnen. Dat + lichtjes dalen = puur genieten! De groene route doet de Gorges vanaf de westkant.
Beklimmingen: Saint-Hubert, Gorges de la Nesque, Côte de Javon, Col de la Liquière
Yoga: 2 lessen van 1,5 uur, 08.30-10.00 en 16.30-18.00

DAG 4 – Ronde om de Mont Ventoux
groen 39km/625hm
rood 108km/1650hm
Een pittige etappe met 1650 hoogtemeters. We rijden me de klok mee en hebben de Ventoux veelvuldig aan de rechterzijde in beeld. In het eerste deel winnen we hoogte en rijden we onder andere over de Col des Astauds, Col des Gainons en de Côte de Bluye. Kleine colletjes gelegen in een schitterende omgeving. Vanaf Sault nemen we de noordelijker gelegen D 217. Een pittige laatste klim naar de Col de Notre Dame des Abeilles en dan over de flanken van de Ventoux terug naar de Mas. De groene route maakt een ronde in de omgeving en doet onder andere het op een heuvel gelegen dorp Blauvac aan.
Beklimmingen: Col des Astauds, Col des Gainons, Côte de Bluye, Col de Notre Dame des Abeilles
Yoga: 2 lessen van 1,5 uur, 08.30-10.00 en 16.30-18.00

DAG 5 – ‘Vrij’
Geen fietsprogramma deze dag maar in overleg is er altijd iets te regelen. Een route op de GPS is zo gemaakt of gezellig ouderwets fietsen met een kaart kan ook.

DAG 6 – rondrit Murs
groen 52km/1000hm
blauw 60km/1100hm
rood 105km/1850hm
Een wonderschone route langs een aantal van Frankrijks mooiste dorpjes, Venasque, Murs en Gordes. Er wordt uiteraard ook geklommen. Alle routes beginnen met de Col de Murs en gaan daarna uit elkaar.
Beklimmingen: Col de Murs, Col de la Ligne, Col des Trois Termes,
Yoga: 2 lessen van 1,5 uur, 08.30-10.00 en 16.30-18.00

DAG 7 – beklimming Mont Ventoux
groen 60km/1280hm
blauw 71km/1815hm
rood 103km/2270hm
Vandaag is het zover! We hebben ‘m al de gehele week zien liggen en nu mogen we naar boven toe. De beklimming vanaf Bedoin is de meest tot de verbeelding sprekende. In de Tour de France nemen ze meestal deze kant. Een steile weg door het beruchte bos leidt je in eerste instantie naar Chalet Reynard. In totaal 15 km, waarvan de laatste 10 gemiddeld boven de 9 %. Daarna wordt het iets minder steil en bepalen windrichting en windkracht hoe zwaar dit laatste deel zal zijn. De groene route gaat omhoog vanaf Sault. Een lift daarheen behoort tot de mogelijkheden.
Beklimmingen: Mont Ventoux
Yoga: 2 lessen van 1,5 uur, 08.30-10.00 en 16.30-18.00

Lid worden van Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux? Dat kan als je 3 x op 1 dag de Mont Ventoux beklimt. Wij faciliteren dat. Je kunt extra vroeg ontbijten en we geven je eventueel een lift naar het beginpunt. Die avond ben je tevens vrijgesteld van corveediensten…

DAG 8 – Vertrek
Nog 1 x gezamenlijk ontbijten en dan is het tijd voor afscheid.


Vervoer

eigen vervoer | carpoolen
Vliegen op Marseille + transfer + eventueel fietshuur –> vraag naar de mogelijkheden

Accommodatie

Mas Mazan

Eten/maaltijden

Er wordt 5 dagen op de Mas een 3-gangenmaaltijd bereid. De maandag & de woensdag wordt er niet gekookt. Bij voldoende belangstelling kunnen we gezamenlijk uit eten gaan in het geweldige Restaurant à Ventoux. Verder is inbegrepen:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Fruit
  • Sportrepen om onderweg mee te nemen
  • Koffie, thee, water en limonade is de gehele dag beschikbaar

Er wordt met alle soorten dieetwensen rekening gehouden. Je kunt dat bij boeking, of later via de email aan ons doorgeven.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Welk fietsniveau is nodig voor deze reis?

Wij hebben een fietsprogramma samengesteld met voor elk wat wils. Er zijn routes variërend van 40 kilometer tot 110 kilometer. In de directe omgeving van het domein is het relatief vlak fietsen. Wat verder weg liggen wat mooie, kleine cols. De top van de Mont Ventoux is 34 kilometer rijden.

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

De ervaring leert dat er zich vanzelf groepjes vormen van fietsers met ongeveer hetzelfde tempo. Het is altijd leuk om bovenop de col even op elkaar te wachten en een foto te maken. Je rijdt als je dat wilt met een eigen of van ons geleend GPS toestel.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.
Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

massage

Bij de prijs inbegrepen is voor iedereen een massage van 20 minuten: naar wens, ter ontspanning of specifiek gericht op de spieren, bijvoorbeeld een massage van de boven- en onderbenen na het fietsen. Extra massages zijn mogelijk voor €15 per 20 minuten. Massages gaan op afspraak.

Fiets en yoga team

Marcel de Waard
Diana Eling

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.