Zwitserlands Mooiste

Deze reis brengt de bekende passen uit het Alpenbrevet samen met een aantal minder voor de hand liggende pareltjes. Daaronder bijvoorbeeld de Pragelpas en de Beatenberg. Tijdens een 3daags uitstapje naar Italië rijden we de beklimming van de Colma di Sormano met eventueel de gelijknamige Muur erachteraan: bekend en berucht uit een aantal edities van de Ronde van Lombardije. Uiteraard ontbreken in deze fietsvakantie Zwitserland ook niet de klinkertjes van de Sankt Gotthardpass en de altijd autovrije Grosse Scheidegg.

Zo was het in 2017:

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Innertkirchen

DAG 2 – Rondrit Grosse Scheidegg
blauw 89km/1900hm
rood 127km/2600hm
Alleen bewoners en de postbus mogen gemotoriseerd over de Grosse Scheidegg rijden. Heerlijk fietsen dus. Na de afdaling naar Interlaken gaat de rode route nog naar Beatenberg, uniek gelegen met uitzicht op het diepblauwe Thunermeer en het decor van de Berner Alpen (Jungfrau, Eiger).
Beklimmingen: Grosse Scheidegg, Beatenberg

DAG 3 – Innertkirchen-Ulrichen
groen 44km/1600hm
blauw 63km/2200hm
We fietsen over de Grimselpas. In de vele haarspelden van de afdaling heb je een spectaculair uitzicht op de Furkapass. Indien je de rode route neemt beklim je de Furka ook. Overnachten doen we op de vriendelijke camping Nufenen.
Beklimmingen: Grimselpass, Furkapass

DAG 4 – Ulrichen-Disentis
blauw 75km/1700hm
rood 95km/2720hm
Een wonderschone etappe! Nufenen, Via Tremola (Gotthard) en Oberalp pas staan op het menu vandaag. Waanzinnig mooi om de oude Gotthardpas, de Via Tremola, met prima liggende klinkertjes, te fietsen. We staan in Disentis op de camping, aan een meertje. 1 nachtje, 5 dagen later zijn we hier weer terug.
Beklimmingen: Nufenenpass, Via Tremola/Gotthardpass, Oberalppass, Furkapass

DAG 5 – Disentis-Porlezza
blauw 126km/1550hm
We gaan over de Lukmanier pas en fietsen dan via Bellinzona naar het meer van Lugano. Uiteraard klimmen maar vooral veel afdalen. We passeren de grens en blijven 3 nachten in het Italiaanse Porlezza omdat de camping erg prettig is gelegen aan een meer en om te herstellen van de eerste 4 etappes. Mogelijk staat er vanavond pizza op het menu.
Beklimmingen: Lukmanier Pas, Passo Monte Ceneri

DAG 6 – Rondrit Muur van Sormano & Madonna del Ghisallo
groen 48km/900hm
blauw 89km/1900hm
rood 103km/2300hm

Vandaag een etappe met wielerhistorie. Met één van de pontjes gaan we naar de andere kant van het Comomeer en beklimmen eerst de Madonna del Ghisallo. Het kerkje bovenop is beroemd als bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië. Het ligt langs de route van de Ronde van Lombardije. Naast de kapel is een wielermuseum met racefietsen van bekende wielrenners, foto’s, tricots van winnaars etc. Ook de verwrongen fiets waarmee streekrenner Fabio Casartelli verongelukte, is hier aanwezig. De volgende klim is of de Colma di Sormano of de Muur van Sormano. De Colma is langer, de Muur steiler. Het profiel is te vinden op Cyclingcols.

DAG 7 – Rustdag

DAG 8 – Porlezza-Andeer
blauw 114km/2200hm
rood 150km/2800hm
Van het meer van Lugano steken we over naar het Comomeer. We peddelen noordwaarts en komen uiteindelijk bij Chiavenna. Daar begint de 30 kilometer lange Splügenpass, hier in Italië de Passo della Spluga genoemd. Lang dus, af en toe steil, met wat korte tunneltjes erin, maar bovenal een prachtige pas. Na de top is het afdalen tot aan de camping in Andeer. Eventueel, dat is dan de rode route, sla je in Splügen nog linksaf om de San Bernardinopas te beklimmen. Extra hoogtemeters (600) maar niet heel steil. Ook vanaf deze pas is het alleen nog afdalen geblazen naar de camping.
Beklimmingen: Splügenpass, San Bernardinopass

DAG 9 – Andeer-Disentis
blauw 84km/1700hm
We beginnen en eindigen vandaag ongeveer op dezelfde hoogte, 1150 meter. Daartussen een route met wat kortere beklimmingen. We rijden uiteraard niet over de hoofdweg maar volgen de mooiere parallelwegen. We overnachten op dezelfde camping als een aantal dagen terug.
Beklimmingen: Versam, Obersaxen

DAG 10 – Disentis-Brunnen
blauw 85km/1300hm
rood 114km/2200hm
Vanaf de camping is het gelijk klimmen. Maar als je de Oberalp pas achter de rug hebt, neem gerust een kopje koffie in Andermatt. Zeker als je de blauwe route doet. Die daalt af naar het Vierwoudstedenmeer, gevolgd door 30 vlakke kilometers, langs het meer. Aangekomen op de camping kun je je tentje aan de oever plaatsen, met uitzicht op het meer! De rode route heeft nog een extra klim: Göscheneralpsee.
Beklimmingen: Oberalppass, Göscheneralpsee

DAG 11 – Rondrit Klausen en Pragelpas
groen 68km/1557hm
blauw 85km/1550hm
rood 132km/3450hm
Het is lastig kiezen vandaag. Een pittig rondje Klausenpass / Pragelpass of een heen en weertje door het Muotathal en Bisistal, een afgelegen stukje Zwitserland waar men probeert het oorspronkelijke karakter van de regio in stand te houden.
Beklimmingen: Klausenpass, Pragelpass

DAG 12 – Brunnen-Innertkirchen
groen 70km/1000hm
blauw 80km/2000hm
Leuke dag vandaag die begint met een pontje. Na de oversteek van het Vierwoudstedenmeer volgt al snel de Ächerli pas. Een mooie, rustige pas met pittige stijgingspercentages. Via de Brünigpass en Meiringen komen we weer terug waar we zijn begonnen, op camping Grund in Innertkirchen.
Beklimmingen: Ächerlipass, Brünigpass

DAG 13 – Rondrit Alpenbrevet
groen 36km/1275hm
blauw 57km/1780hm
rood 121km/3770hm
De koninginnenrit hebben voor het laatst bewaard. Voor het Alpenbrevet is dit de zilveren toer (er is ook nog goud en platinum). Een ronde met spectaculaire uitzichten, vele haarspeldbochten, mooi asfalt en op de Furkapas kom je langs de bron van de Rhone, de Rhone gletsjer. Een prachtig, korter alternatief is de klim naar de Engstlensee.
Beklimmingen: Süstenpass, Furkapass, Grimselpass

DAG 14 – vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping Grund, Innertkirchen

Etappedagen & rondritdagen

7 etappedagen
4 rondritdagen
1 rustdag

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Michiel van Lonkhuyzen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.