Zwitserlands Mooiste

Deze reis brengt de bekende passen uit het Alpenbrevet samen met een aantal minder voor de hand liggende pareltjes. Daaronder bijvoorbeeld de in het weekend autovrije Pragelpas en de beklimming naar het magnifieke Lago di Naret: minder bekend maar bovenaan menig lijstje van mooiste beklimmingen ooit! Uiteraard ontbreken in deze reis ook niet de klinkertjes van de Sankt Gotthardpass en de ook altijd autovrije Grosse Scheidegg.

fietsvakantie Zwitserland

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Innertkirchen

DAG 2 – Rondrit Grosse Scheidegg
blauw 89km/1900hm
rood 127km/2600hm
Alleen bewoners en de postbus mogen gemotoriseerd over de Grosse Scheidegg rijden. Heerlijk fietsen dus. Na de afdaling naar Interlaken gaat de rode route nog naar Beatenberg, uniek gelegen met uitzicht op het diepblauwe Thunermeer en het decor van de Berner Alpen (Jungfrau, Eiger).
Beklimmingen: Grosse Scheidegg, Beatenberg

DAG 3 – Innertkirchen-Brunnen
groen 71km/1040hm
blauw 86km/1880hm
We fietsen via Meiringen noordwaarts richting de Vierwaldstättersee. Na het bedwingen van 1 of 2 passen nemen we de veerpont naar de overkant en vervolgen we onze weg richting Brunnen. Je kunt daar op de camping je tentje aan de oever plaatsen, met uitzicht op het meer!
Beklimmingen: Brünigpass, Ächerlipass

DAG 4 – Rondrit Ibergeregg
groen 82km/1490hm
blauw 85km/1550hm
rood 125km/2785hm
We staan op, nemen misschien een duik in het meer, en maken ons klaar voor een rondje landelijk Zwitserland. We beklimmen als eerste de Ibergeregg. Peter Winnen viel hier in 1984 op een toen nog onverhard gedeelte. Hij ‘verliet’ de Ronde van Zwitserland, maar schijnt voor het peloton uit bij wijze van training de Ronde toch nog te hebben volbracht, met rugzakje.
Beklimmingen: Ibergeregg, Raten

DAG 5 – Rondrit Klausen en Pragelpas
groen 68km/1557hm
blauw 85km/1550hm
rood 132km/3450hm
Het is lastig kiezen vandaag. Een pittig rondje Klausenpass / Pragelpass of een heen en weertje door het Muotathal en Bisistal, een afgelegen stukje Zwitserland waar men probeert het oorspronkelijke karakter van de regio in stand te houden.
Beklimmingen: Klausenpass, Pragelpass

DAG 6 – Brunnen-Andermatt
groen 54km/1715hm
blauw 74km/2477hm
Typ maar in op Google, en je zult waarschijnlijk besluiten de extra klim naar Göscheneralpsee te doen. Wonderschone klim en als extra heen en weertje te doen. In Andermatt geen camping dit keer. Maar voor 1 nacht een hotel of pension.
Beklimmingen: Göscheneralpsee

DAG 7 – Andermatt-Locarno
groen 102km/880hm
blauw 132km/1765hm
Vandaag lijkt de afstand lang, maar vanaf de Gotthard of de Lukmanier pas is het voornamelijk dalen tot aan het Lago Maggiore. Wil je graag de klinkertjes van de Via Tremola doen, dan is vandaag je kans. In de afdaling van de Gotthard sla je af en klimt weer terug naar boven.
Beklimmingen: Sankt Gotthardpass, Via Tremola

DAG 8 – Rustdag of Lago di Naret
rood 133km/2865hm
Lago di Naret staat bovenaan menig lijstje van mooiste beklimmingen ooit. Het is lang klimmen vanaf Locarno, maar eenmaal boven zit het werk erop en kun je je naar beneden laten rollen. Een dagje relaxen aan het meer is natuurlijk ook verleidelijk.
Beklimmingen: Lago di Naret

DAG 9 – Locarno-Ulrichen
blauw 113km/2515hm
rood 130km/3368hm
We moeten vandaag terug richting de Gotthard maar slaan in Airolo af naar de Nufenenpass. Lange klim met optie om wederom een alpenmeer te bezoeken, te weten de klim naar Lago Ritom.
Beklimmingen: Lago Ritom, Nufenenpass

DAG 10 – Ulrichen-Innertkirchen
groen 44/914hm
Vandaag bewust een korte etappe. Om morgen in stijl te kunnen afsluiten.
Beklimmingen: Grimselpass

DAG 11 – Rondrit Alpenbrevet
groen 36km/1275hm
blauw 57km/1780hm
rood 121km/3770hm
De koninginnenrit hebben voor het laatst bewaard. Voor het Alpenbrevet is dit de zilveren toer (er is ook nog goud en platinum). Een ronde met spectaculaire uitzichten, vele haarspeldbochten, mooi asfalt en op de Furkapas kom je langs de bron van de Rhone, de Rhone gletsjer.
Beklimmingen: Süstenpass, Furkapass, Grimselpass

DAG 12 – vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping Grund, Innertkirchen

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
4 rondritdagen
1 rustdag

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Dirk van Barneveld

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2017 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.