Mont Ventoux: fietsen in de lavendeltijd

Lachau is een schilderachtig plaatsje gelegen in het uiterste zuidoosten van de Drôme. Deze regio is bij uitstek geschikt om in het voorjaar te fietsen. Heerlijke stille wegen, een veelheid aan onbekende colletjes en een gemiddeld aantal dagen zon van 300 per jaar maken dit gebied tot een waar paradijs voor de fietsliefhebber! Kers op de taart is natuurlijk de beklimming van de Mont Ventoux, die gepland staat op woensdag.

dag tot dag

DAG 1 – aankomst Lachau
Wij hebben het huis tot onze beschikking vanaf 17.00 uur. Rond een uur of 19.00 gaan we aan tafel voor het eerste gezamenlijk diner. Indien je vroeg aankomt kun je wel alvast parkeren, eventueel je wielertenue aandoen en een rondje gaan rijden, over de Col de Muze en Col d’Araud. Een route van 39 kilometer, klein maar heel fijn, zo ongeveer in de achtertuin van het huis.

DAG 2 – rondrit Méouge
groen 71km/1000hm
blauw 85km/1600hm
Vanuit het huis kom je via de Col d’Araud in de Gorges de Méouge terecht. De weg slingert zich door een nauwe kloof. Af en toe heb je uitzicht op de rivier beneden. Via Orpierre en de Col St. Jean komen we weer terug bij het Le Rêve. De route is uit te breiden met de Montagne de Chabre.
Beklimmingen: Col d’Araud, Col St Jean, Montagne de Chabre

DAG 3 – rondrit Col St Jean
groen 67km/1100hm
blauw 104km/2200hm
Deze rit is typerend voor de streek. We fietsen over 2 of 5 cols, door een prachtig gebied, over heerlijke wegen met zeer weinig ander verkeer. Auto’s zijn hier een exotische verschijning. Pittigste beklimmingen van vandaag: Col du Reychasset en Col de Perty. Beste plek voor een terrasje: vóór de Soubeyrand in Saint Saveur en/of voor de laatste beklimming in het dorpje Laborel.
Beklimmingen: Col de Peyruergue, Col de Soubeyrand, Col du Reychasset, Col de Pierre Vesce, Col de Perty, Col St Jean

 

DAG 4 – rondrit Col de Perty of rustdag
groen 68km/1200hm
blauw 86km/1600hm
Vandaag een dag om de benen wat te laten rusten, gezien het programma van morgen. Wil je wel gewoon fietsen dan kun je een mooie rondrit maken. Drie van de 5 col zijn serieuze beklimmingen. Alleen de Col d’Aulan is een relatief eenvoudige col. Dat komt goed uit want zo kun je optimaal genieten van de Gorges de Toulourenc. Voor een leuke koffie- of lunchstop raden wij Saint Auban-sur-l’Ouvèze aan. We zijn daar nog niet halverwege, hoewel dat alleen geldt voor de kilometers, niet voor de hoogtemeters. De groene route gaat vanaf Saint Auban-sur-l’Ouvèze terug over de Col de Mévouillon.
Beklimmingen: Col St Jean, Col de Perty, Col d’Aulan, Col de Macuègne, Col de Mévouillon

DAG 5 – rondrit Mont Ventoux
groen 50km/1300hm (Sault-Mont Ventoux-Sault)
blauw 88km/2200hm (Sault-Gorges de la Nesque-Bédoin-Mont Ventoux-Sault)
rood 125km/2300hm (Lachau-Sault-Mont Ventoux-Sault-Lachau)
rood 156km/2900hm (Lachau-Sault-Gorges de la Nesque-Bédoin-Mont Ventoux-Sault-Lachau)
Bij mooi weer hebben we ‘m hier of daar wellicht al zien liggen. Vandaag mogen we naar boven toe. Een tot de verbeelding sprekende berg met wielerhistorie die vele wielrenners eens in hun leven beklommen willen hebben. De afstand vanaf Lachau is aanzienlijk. Er is de optie om de auto in Sault te parkeren en vanaf daar de rondrit te beginnen. De blauwe route begint in Sault met de Gorges de la Nesque. Een heerlijke opwarmer om daarna vanaf Bédoin de klassieke kant te beklimmen. De rode routes beginnen in Lachau en vermijden het ritje (36km) per auto naar Sault.
Beklimmingen: Mont Ventoux, Col de l’Homme Mort, Col de Macuègne

DAG 6 – rondrit Montbrun
groen 60km/900hm
blauw 107km/1700hm
Beide routes vandaag gaan over de Col de Macuègne richting Montbrun-les-Bains. Vanaf daar gaat de blauwe route via het hele mooie weggetje dat loopt over de Col des Aires en de Col de Fontaube naar de Col d’Ey en de daaropvolgende Col de Peyruergue. De groene route neemt vanaf Montbrun de smalle weg over de Col d’Aulan.
Beklimmingen: Col de Macuègne, Col des Aires, Col d’Ey, Col de Peyruergue, Col d’Aulan, Col de Mévouillon

DAG 7 – rondrit Montagne de Lure
groen 92km/750hm
blauw 139km/1900hm
rood 147km/2300hm
Het kleine broertje van de Mont Ventoux is de veel minder bekende Montagne de Lure, een traktatie voor de doorgewinterde klimmer. Na een relatief vlakke aanloop gaan we vanuit Valbelle omhoog. De klim is 23 kilometer lang waarbij 1150 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Vanaf de top zijn er verschillende opties. Afdalen aan de andere kant en terug via de Col du Négron (rood), of afdalen aan dezelfde kant en terug door de Gorges de Méouge (blauw). De groene route volgt dezelfde route, maar dan zonder de klim. Heen door de prachtige Vallée du Jabron en terug door de Gorges de la Méouge. Een mooie afsluiter van de week!
Beklimmingen: Signal de Lure, Col du Négron

Lid worden van Le Club des Cinglés du Mont-Ventoux? Dat kan als je 3 x op 1 dag de Mont Ventoux beklimt. Wij faciliteren dat. Je kunt extra vroeg ontbijten en we geven je eventueel een lift naar het beginpunt. Die avond ben je tevens vrijgesteld van corveediensten…

DAG 8 – vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verblijf

Vakantiehuis Le Reve, Lachau
Het vakantiehuis heeft de beschikking over 16 slaapplaatsen en 4 badkamers. Op de begane grond bevindt zich een grote keuken, en een eetgedeelte dat grenst aan het buitenterras, en een gezellige huiskamer.

Je deelt een kamer met 1 of meer fietsers. Indien je voorkeur hebt voor een kamerindeling, dat graag aangeven op het inschrijfformulier.

Toeslag 1-persoonskamer €175.

Fietsen kunnen worden gestald in de schuur/garage.

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Ook voor de beginnende racefietser die wil kennismaken met het fietsen in de bergen is deze reis bij uitstek geschikt.

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas, en het aanvegen/netjes houden van de algemene ruimtes.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Etrex 20 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Piet van Oosten

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Notabene: De paswegen naar de Mont Ventoux en Montagne de Lure zijn in de regel van half april tot half november geopend. Onverwachte weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op een latere of eerdere sluiting, dan wel tijdelijke sluiting.

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.