Oostelijke Alpen 1: Großglockner, Vršič & Zoncolan

Deze reis gaat van start met de volgende aanpassingen:
– met een groep van maximaal 10 personen incl. begeleiding
– met inachtneming van 1,5 meter onderlinge afstand
– met extra hygiene maatregelen

Tijdens deze 12-daagse rondreis gaan we op zoek naar de mooiste wegen en beklimmingen in dat deel van de Alpen waar Italië, Slovenië en Oostenrijk samenkomen. We beginnen in Oostenrijk aan de Afrizter See. Na een paar dagen met onder andere rondritten over de wonderschone Nockalmstrasse en Grossglockner passeren we voor ’t eerst de grens in de buurt van Dobbiaco. Via Lago Misurina en optioneel de Tre Cime zetten we koers richting het gebied van de fameuze Monte Zoncolan. Hier blijven we 3 nachten om 2 epische rondritten te maken: Over de Zoncolan én over de Monte Crostis. Heftig steile beklimmingen, maar ook genieten van zeer smalle en verkeersluwe bergwegen. Via Slovenië en de nog deels met klinkertjes bedekte Vršič keren we terug in Oostenrijk.


Grossglockner

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Afritzer See
We verzamelen bij camping Glinzer aan de Afritzer See. Indien je vroeg bent (wij zijn er zeker ook al) kun je alvast één van de 2 rondritten van dag 2 gaan maken. Of neem een verkoelende duik. Om 19.00 uur is het tijd voor het eerste 3-gangendiner.

DAG 2 – Rondrit Nockalm of Hochrindl
blauw 109km/1850hm
rood 128km/2500hm
Mooie openingsrit over de Nockalmstrasse door het gebied dat men ook wel de ‘Nocky Mountains’ schijnt te noemen. Afijn, één van de mooiste alpenwegen in Karinthië waar je continu getrakteerd wordt op mooie panorama’s. De blauwe route gaat over Hochrindl en langs de oever van de Ossiacher See.
Beklimmingen: Hochrindl, Nockalmstrasse

DAG 3 – Afritzer See-Winklern
blauw 108km/1950hm
rood 133km/3100hm of 133km/2400hm (via Windische Höhe)
Er zijn 2 routes om aan de voet van de Grossglockner te geraken. Vind je het leuk een klein uurtje op de boot te zitten, neem dan de route via de Weissensee. Zo niet, fiets dan over de Windische Höhe, Gailberg Sattel en Iselsberg Pas. We overnachten op een camping nabij het dorp Winklern.
Beklimmingen: Goldeck, Iselsbergpass

DAG 4 – Rondrit Grossglockner
groen 75km/1750hm
blauw 90km/2500hm
rood 108km/3000hm
Alle tijd vandaag om de Grossglockner te bedwingen. Althans, de weg en de passen die onderlangs deze reus en hoogste berg van Oostenrijk (3798m) lopen. Je kunt, eenmaal boven bij Hochtor, besluiten of je nog over de klinkertjes naar de Edelweissspitze wilt gaan (doen! want nog mooier panorama). Er is nog een zijweg die je zou kunnen nemen en dat is de weg naar de Franz Josefs Höhe.
Beklimmingen: Hochtor, Edelweissspitze, Franz Josefs Höhe

DAG 5 – Winklern-Auronzo
groen 106km/1610hm (+ Tre Cime = 122km/2210)
rood 123km/2900hm (+ Tre Cime = 139km/3500)
We fietsen vandaag Italië binnen en hebben een etappe van 123 kilometer voor de boeg. Wie meer kilometers wil maken, maar vooral hoogtemeters, en ook wil genieten van een prachtige maar zeer zware klim, kan vanaf het Misurina meer linksaf naar de Tre Cime gaan. Het schijnt dat hier in 1981 de Italiaanse renner Battaglin voor het eerst de ‘triple’ in het peleton introduceerde. Dan weten we genoeg. Heb je nog genoeg energie, doe ‘m dan, deze niet te missen, legendarische klim met fantastisch panorama. Eenmaal boven, rest nog slechts een lange afdaling naar de prachtig gelegen camping Europa.
Beklimmingen: Iselsbergpass, Bannberg, Col Sant’Angelo, Tre Cime

DAG 6 – Auronzo-Ravascletto
groen 63km/1500hm
Een overzichtelijke dag vandaag met anderhalve klim. Eerst komen we onderweg over de Sella Ciampigotto, een heerlijke klim met weinig verkeer. Aan het einde van de etappe stijgen we vanuit het dal naar ons verblijf in Ravascletto, genaamd camping Zoncolan. Deze etappe is vandaag al uit te breiden met bijvoorbeeld de Zoncolan.
Beklimmingen: Sella Ciampigotto

DAG 7 – Rondrit Zoncolan
blauw 40km/1750hm
rood 70km/2800hm (Zoncolan+Crostis)
Waar Spanje de Angliru heeft, is er de Monte Zoncolan in Italië, een doorsteek op een hoogte van 1730 meter tussen twee valleien in de Karnische Alpen. De stijgingspercentages liegen er niet om. De berg is beroemd geworden omdat de Giro er geregeld finisht. Voor ’t laatst in 2018, toen Chris Froome er een voorzetje gaf op zijn latere overwinning.
Beklimmingen: Monte Zoncolan

DAG 8 – Rustdag of Rondrit Monte Crostis
blauw 34km/1400hm
rood 70km/2800hm (Zoncolan+Crostis)
We blijven 2 nachten in Ravascletto. Want er is nog zo’n heftige col: de Monte Crostis. Stond in 2011 op het programma in de Giro maar werd op het allerlaatste moment geschrapt vanwege het gevaar in de afdaling. Aangezien wij op ons gemak en gecontroleerd kunnen afdalen, is er geen reden deze klim over te slaan. Wie niet 2 dagen achterelkaar een steile col wil beklimmen kan ook een rustdag nemen, of een andere rondrit gaan maken. Bijvoorbeeld over een deel van het parcours van de Giro van 2020. De etappe die in Piancavallo eindigt, passeert daarvoor Sella Chianzutan en Forcella di Monte Rest. Een ronde over deze 2 passen, is vanuit Ravascletto plm. 140 km.
Beklimmingen: Monte Crostis


Monte Crostis

DAG 9 – Ravascletto-Bovec
blauw 106km/1840hm
rood 118/2500hm
De belangrijkste keuze vandaag is: ga je wel of niet over de Cason di Lanza. De pas ligt op 1552 meter. Een smalle en deels steile weg voert naar de top waar je op adem kunt komen en eventueel kunt lunchen in een prima restaurant. Het asfalt op deze klim is soms van mindere kwaliteit. Extra aandachtspunt zijn de veeroosters, vooral in de afdaling richting Porlezza. De Giro was hier in 2013. Beelden van de klim zijn te zien in deze video (Passage top op minuut 54.30). Bestemming: Camping Soca.
Beklimmingen: Paso Cason di Lanza, Forcella di Lius, Passo del Predil, Sella Nevea

DAG 10 – Rondrit Mangart Carnizza Nevea Predil
groen 63km/2100hm (Mangart)
blauw2 110km/2500hm (rondrit)
rood 131km/3600hm (rondrit+Mangart)
We zijn in Slovenië, net westelijk van het Triglav gebergte in de vallei van de rivier de Soca. Bovec is het buitensportwalhalla van deze regio. Vandaag kun je naar de Mangart, de hoogste berg die je kunt fietsen in Slovenië. Op en neer is 63 kilometer. Er is een rondrit zonder de Mangart, over de Sella Carnizza, Nevea en Passo del Predil. En je kunt de 2 combineren en zo alle hierboven genoemde beklimmingen doen.
Beklimmingen: Mangart, Sella Carnizza, Sella Nevea, Passo del Predil

DAG 11 – Bovec-Afritzer See
blauw 95km/2100hm
rood 133km/3100hm
We gaan terug naar ons startpunt aan de Afritzer See. Over de spectaculaire Vršič pas slingeren we ons via 50 haarspeldbochten door het hart van het Triglav National Park. In de bochten van onze afdaling liggen klinkertjes. Na de korte klim naar de Wurzenpas splitsen de groene en rode route. Groen gaat langs Villach direct naar de camping, de rode route maakt een omtrekkende beweging via de Faakersee en Ossiacher See.
Beklimmingen: Vršič, Wurzenpass

DAG 12 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping Glinzner Fischerhof

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
5 rondritdagen / rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 10

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.