Op weg naar Iseran en Galibier

Op deze 1-weekse reis beklimmen we een aantal van de hoogste en meest spectaculaire cols van de Noord-Franse alpen. We starten in Annecy en zetten dan koers naar het oosten. In de schaduw van de Mont Blanc fietsen we onder andere over de Cormet de Roselend, Col d’Iseran en de Galibier, het hoogste punt van deze reis.

Dag tot dag

DAG 1 – aankomst Talloires, meer van Annecy
Het is leuk om wat vroeger op de dag al op de camping te zijn. Lekker nog even zwemmen in het meer of alvast een rondje infietsen. Natuurlijk is het gezellig als je op tijd kunt aanschuiven voor het eerste gezamelijke diner.

DAG 2 – Talloires – Flumet
Route top: 60 km/1200 hm
Vandaag de eerste etappe. Niet de langste en zeker ook niet de zwaarste met beklimmingen van de Col de la Croix-Fry en Col de Aravis. Niet genoeg gefietst? Vanaf Flumet is nog een leuke ronde te maken richting de Col de la Forclaz.
Beklimmingen: Col de la Croix-Fry, Col de Aravis

DAG 3 – Flumet – Bourg Saint Maurice
Route top: 75 km/2000 hm
Vandaag staan er 2 cols op het programma, samen goed voor 2100 hoogtemeters. Vanaf Flumet beklimmen we eerst de col de Saisies, daar waar in 2006 Floyd Landis demarreerde. Niemand kon hem volgen. Naar later bleek had hij niet alleen een boterham met pindakaas gegeten. Na de top dalen we af naar Beaufort en komt de Cormet de Roselend in zicht, bekend van vele Tour De France etappes. Johan Bruyneel miste in 1996 een bocht in de afdaling, belandde in het ravijn, klom er weer uit en vervolgde zijn weg.
Beklimmingen: Col des Saisies, Cormet de Roselend

DAG 4 – Bourg Saint Maurice – St. Jean de Maurienne
Route top: 130 km/2500 hm
De beklimming van de col d’Iseran is er één van wel 50 kilometer. Hij begint op een vrij drukke weg met zo’n 10 kilometer vals plat. Vervolgens klimmen tot aan Val d’Isere. Daarna wordt het betoverend mooi en is het genieten van het prachtige landschap! Het slotakkoord bestaat uit een 12 kilometer lange klimdeel met behoorlijke stijgingspercentages. Wat volgt is een heerlijke, eindeloze afdaling en een slotakkoord om van te smullen: de Lacets de Montvernier, dit jaar ook in de Tour de France opgenomen.
Beklimmingen: Col d’Iseran, Lacets de Montvernier

DAG 5 – St. Jean de Maurienne – Bourg d’Oisans
Route top: 115 km/2300 hm
De Galibier vormt het letterlijke hoogtepunt van deze reis. Vanuit het dal klimmen we omhoog, eerst over de Telegraphe en dan via een korte afdaling op weg naar de Galibier. De laatste kilometers van deze klim zijn prachtig mooi én ontzettend zwaar met fikse stijgingspercentages. De beloning komt op de top. Schitterend uitzicht en het vooruitzicht dat je bijna alleen nog maar hoeft af te dalen om op de camping aan de voet van Alpe d’Huez te geraken.
Beklimmingen: Col du Telegraphe, Col du Galibier

DAG 6 – rondrit Bourg d’Oisans
Route top: 100 km/1700 hm of een rustdag
Vandaag kun je ervoor kiezen een welverdiende rustdag te nemen of je gaat op pad om een mooie rondrit te maken. Er is keuze te over. Wij opteren voor het rondje van ongeveer 100 kilometer over de Col de la Morte & Col d’Ornon.
Beklimmingen: Col de la Morte, Col d’Ornon

DAG 7 – Bourg d’Oisans – St. Jean de Maurienne
Route top: 95 km/2300 hm
Je kunt eromheen rijden maar Alpe d’Huez wil je toch beklommen hebben. Vanaf de camping rechtsaf en gelijk linksaf om aan de klim te beginnen. Vanaf de top dalen we gedeeltelijk weer af om vanuit Huez door te steken richting Allemond. Hier begint de klim van de Col de la Croix de Fer. Een paar kilometer voor de top kun je kort linksaf slaan om ook de Col du Glandon bij te schrijven. In de afdaling van de Croix de Fer is het ook nog mogelijk de Col du Mollard te beklimmen.
Beklimmingen: Alpe d’Huez, Col de la Croix de Fer

DAG 8 – St. Jean de Maurienne – Talloires
Route top: 125 km/2750 hm
De laatste etappe alweer en wederom een prachtige. De Col de la Madeleine is een klinkende naam voor wielrenners. Logisch, want het is een loodzware col. Het is zaak om meteen een goed ritme te vinden want deze col is lang en gelijkmatig. Na de afdaling gaan we richting Albertville en de Col de Tamié, een categorie 2 col uit de Tour de France. De laatste klim van deze reis is de Col de la Forclaz de Montmin. Deze col kort samengevat: hier en daar belgische stijgingspercentages en een fantastisch uitzicht op de top over het meer van Annecy.
Beklimmingen: Col de la Madeleine, Col de Tamié, Col de la Forclaz de Montmin

DAG 9 – vertrek

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.