Ronde van Corsica

Corsica is een prachtig fietseiland! In 2013 kwam de Tour de France op bezoek en velen zullen zich de beelden van het peloton herinneren dat over een smalle weg boven zee richting Calvi bewoog. Bovendien kun je je op Corsica alleen op de wereld wanen. De vele bergwegen in het binnenland kennen weinig verkeer. Ook fijn: over het algemeen zijn de stijgingspercentages zeer aangenaam.

Deze reis begint in Ajaccio. Vervolgens fietsen we naar het midden van het eiland, dan noordwaarts om via Calvi uiteindelijk na 8 dagen in Bastia weer op de ferry te stappen.

DAG 1 – Aankomst Toulon + nachtferry Toulon – Ajaccio
Toulon is de verzamelplaats voor deze rondreis op Corsica. Op 14 mei in de avond vertrekken we gezamenlijk per ferry naar Ajaccio. We overnachten op de boot en komen de volgende ochtend aan. De fietsen gaan mee in de bus. Zelf ga je als voetpassagier aan boord, met je bagage. Er is gelegenheid tot het parkeren van je auto in Toulon, vlakbij de haven. Vooraf reserveren is aan te raden. Dat kan op de website van Q-Park.

DAG 2 – Ajaccio – Olivese
blauw 74km/2100hm
rood 88km/2600hm
Na aankomst van de ferry staat de eerste etappe op het programma. We verlaten Ajaccio via wat drukkere wegen voordat we ons over kleinere en rustige wegen richting het binnenland begeven. De eerste echte beklimming is de Col d’Aja Bastiano. De top ligt op 638 meter en de stijgingspercentages zijn vriendelijk. Daarna gaan de rode en de blauwe route uiteen en komen weer samen vlak voor de laatste klim naar Olivese. We verblijven daar in het gezellige Gîte du Chalet Pietri.
Overigens is Ajaccio vooral bekend als geboorteplaats van Napoleon Bonaparte en zijn lievelingsbroertje Louis, die de eerste koning van Nederland werd (1806 – 1810). Meer over dit stukje Corsicaans/Nederlandse geschiedenis in het Historisch Nieuwsblad.
Beklimmingen: Col d’Aja Bastiano

DAG 3 – Olivese – Zonza
groen 49km/1170hm
Met de etappe van gisteren in de benen kun je vandaag kiezen voor een korte rit met een wonderschone beklimming erin, de Col de Saint-Eustache. Bovenop opent het landschap zich en mag je beginnen aan een mooie afdaling. En als je na 49 kilometer aankomt bij Hotel du Tourisme spring je zo het verwarmde zwembad in. De etappe is aan het begin en aan het einde uit te breiden. Vanuit Olivese kun je de Col de la Vaccia beklimmen. Prachtige smalle weg. En aan het einde de Col de Bavella. Ongeveer een kilometer buiten Zonza kom je dan ook nog langs de oudste boom van Corsica, een tamme kastanje. Deze laatste klim is zeker de moeite waard, hoewel drukker. Col de Bavella is een bekend toeristisch punt, met een mooi gevormd bergmassief en vele wandelmogelijkheden.
Beklimmingen: Col de Saint-Eustache, Col de Bavella, Col de la Vaccia

DAG 4 – Zonza – Venaco
rood 110km/2370hm
De route van vandaag voert strak over het midden van het eiland. Er staan 3 cols op het programma: achtereenvolgens Col de la Vaccia, Col de Verde en Col de Sorba. Prachtige vergezichten op de eerste en laatste klim, op de middelste, de naam zegt het al, rij je voornamelijk in het groen. Op de top kruis je Corsica’s befaamde lange-afstands-wandelroute, de GR20. We overnachten in Venaco in het zeer aangename Hotel U Frascone.
Beklimmingen: Col de la Vaccia, Col de Verde, Col de Sorba


Col de Sorba

DAG 5 – Venaco – Porto
blauw 98km/1920hm
rood 157km/3540hm
De hoogste berg van Corsica is de 2706 meter hoge Monte Cinto, gelegen in het noordelijke deel. De hoogste bergpas ligt er vlak onder, de 1478 meter hoge Col de Vergio. Passage daarvan is morgen, een lange klim, gevolgd door dito afdaling. Zowel klim als afdaling zijn erg mooi. Op Corsica kom je overigens geregeld vee tegen. Koeien, geiten maar vooral veel varkens lopen langs en op (!) de weg. Verblijf: Hotel Capo d’Orto
Beklimmingen: Col de Vergio, Col de Casardo, Col d’Ominanda, Col de Croce d’Arbitro

DAG 6 – Porto – Calvi
groen 81km/1620hm
blauw 101km/2160hm
Vanaf Porto fiets je langs de prachtige westkust van Corsica. Wie herinnert zich de beelden niet van de Tour de France etappe in 2013 Ajaccio-Calvi. Onze etappe eindigt ook in Calvi, en deze stad wil graag doen geloven dat Columbus er in 1471 geboren is. Ook in Genua weten ze heel zeker dat Columbus er geboren is. En zo nog wat meer steden rond de Middellandse Zee. Calvi claimt de geboorte middels een plaquette op een ruïne-bouwval. Verblijf: Hotel Cyrnea. De lange route heeft aan het begin een heen en weertje naar de Calanches de Piana. Kan soms druk zijn, wel erg mooi en als je vroeg vertrekt zijn er nog niet veel toeristen.
Beklimmingen: Col de Vergio, Col de Palmarella

DAG 7 – Rustdag Calvi
groen 60km/900hm
rood 107km/2000hm
Op de wat late maar welverdiende rustdag is wellicht de ideale dagbesteding een klein rondje fietsen, in de middag Calvi bekijken, nog even naar het strand en in de avond een lekker hapje eten. Variaties hierop zijn uiteraard toegestaan…
Beklimmingen: Col de Marsolino

DAG 8 – Calvi – Saint Florent
blauw 103km/1580hm
rood 124km/2000hm
Het houdt niet op en gaat maar door. Er is weinig op Corsica dat niet mooi is. Vandaag wederom mooie uitzichten, de zee die vaak te zien is en het juweeltje van de dag, de Col de Bigorno. Smal, veel bochten en eenmaal boven rest er slechts een heerlijke afdaling naar Saint Florent. We overnachten met uitzicht op zee in Hotel Dolce Notte.
Beklimmingen: Col de San Colombano, Col de Bigorno, Col de Vezzo

DAG 9 – Saint Florent – Bastia + nachtferry Bastia – Toulon
groen 86km/1460hm
rood 122km/2120hm
Cap Corse! Flink klimmen en dalen langs de westkust en terug relatief vlak langs de oostkust richting Bastia. De lange route tikt het noordelijkste puntje van Corsica aan. Het idee is om zo’n 15 kilometer voor de haven te verzamelen op één van de stranden ten noorden van Bastia. Daar kunnen we dan een hapje eten voordat we het laatste stuk naar de ferry fietsen.
Beklimmingen: Col de Sainte-Lucie

DAG 10 – Aankomst Toulon & vertrek


Vervoer

Vanaf Utrecht is het zo’n 1270 kilometer rijden naar Toulon. Voornamelijk over de snelweg. Te doen in 1 dag als je vroeg vertrekt. Hou rekening met het parkeren van je auto en de nodige check in tijd.
De fietsen gaan op de ferry in de bus. Zelf ga je als voetpassagier met je bagage aan boord.

Vooraf zal er gekeken worden naar de mogelijkheid tot carpoolen.

Tijden ferry:
14 mei | Toulon-Ajaccio | 21.02 – 08.00 +1
22 mei | Bastia-Toulon | 21.02 – 07.00 +1

Verblijf

Je deelt meestal een kamer met één andere fietser. Indien je voorkeur hebt voor een kamerindeling, dat graag aangeven op het inschrijfformulier. In Olivese deel je de kamer met 4 personen.
Toeslag 1-persoonskamer: €250 (m.u.v. ferry)

Fietsniveau

Deze reis is geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Ook op de ferry.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen.
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de beklimmingen te zien.

Reisbegeleider

Marcel de Waard
Martine Moeselin

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.