Ronde van Tirol

Het grensgebied van Oostenrijk en Italië herbergt een aantal van de mooiste bergpassen van Europa. Niet gek dat elk jaar in deze streek vele fietsliefhebbers aan de Ötztaler Radmarathon en de Dolomietenmarathon meedoen. Grote delen van deze spectaculaire routes hebben wij opgenomen in deze Ronde van Tirol. Ook de hoogste pas van Italië ontbreekt niet, de Stelvio. Een befaamde ‘passo’ die ook veel in de Giro beklommen wordt. Hoe mooi is het panorama als we boven de boomgrens komen en we het restant van de 48 haarspeldbochten voor ons zien!

Ronde van Tirol

Dag tot dag

DAG 1 – aankomst Jenbach
De Ronde van Tirol begint vanuit het Inntal op de gelijknamige camping bij het plaatsje Jenbach. In geval van een vroege aankomst kun je alvast een ronde in de omgeving fietsen. Lekker vlak door het dal of aan de zuidkant van het dal een steile klim. In ieder geval vast trek opdoen voor het eerste gezamenlijke diner. We geven aansluitend een instructie over de werking en gebruik van het GPS apparaat.

DAG 2 – Jenbach-Wald im Pinzgau
Route sport: 65km/1100hm
Route top: 98km/2900hm
We verlaten Jenbach en fietsen het Zillertal in. We zijn nog nauwelijks warm als zich na 15 kilometer een zware -optionele- klimroute aandient: de Zillertaler Höhenstrasse. Wie dit aandurft kan gelijk aan de bak met stijgingspercentages tussen de 10 en 15 procent. De rest gaat recht door het dal op weg naar de Gerlospass. Een mooie klim om de benen te laten wennen aan de bergen.
Beklimmingen: Zillertaler Höhenstrasse (top), Gerlospass

DAG 3  – Wald Im Pinzgau-Heiligenblut
Route sport & top: 100 km/1900hm
De dag van de Grossglockner! Een weergaloze panoramaweg met vele haarspeldbochten brengt ons naar de Edelweissspitze. Vanaf dit uitzichtpunt is er zicht op 37 drieduizenders en 19 gletschers. Het hoogste punt van de Grossglockner ligt nog iets verder. Dat is de 312 meter lange verlichte tunnel onder het Hochtor Joch. De zuidelijke uitgang van deze tunnel biedt wederom een indrukwekkend panorama. We gaan de afdaling in en slaan ons kamp op in het dorpje Heiligenblut, op de prachtig gelegen plaatselijke camping.
Beklimmingen: Grossglockner

DAG 4 – Heiligenblut-Antholz
Route sport: 108km/1900hm
Route top: 135km/2400hm
Helaas moeten we deze prachtige omgeving alweer verlaten. Na nog wat afdalen en een korte beklimming van de Iselsbergpass sturen we het Defereggental in en beklimmen we de Staller Sattel. Een vrij onbekende klim over een autoluwe weg. Autobussen en caravans zullen we niet meer tegenkomen naarmate we dichterbij de top komen. Zij mogen er aan de Italiaanse kant niet meer door. De weg is daar maar één rijstrook breed en is om opstoppingen te voorkomen in beide richtingen één kwartier per uur opengesteld. We dalen af tot camping Antholz. Vanaf Lienz is het mogelijk extra de Bannberg te beklimmen
Beklimmingen: Iselsbergpass, Staller Sattel, Bannberg (top)

DAG 5 – Antholz- Cortina d’Ampezzo
Route sport: 63km/1300hm
Route top: 80km/2000hm
Na 2 dagen van rond de 100 kilometer kan er vandaag wat gas terug genomen worden. Er zitten 2 kleinere beklimmingen in deze etappe waarvan de laatste de zeer geleidelijk steigende Passo Trec Croci is. Wie meer kilometers wil maken, maar vooral hoogtemeters, en ook wil genieten van een prachtige maar zeer zware klim, kan vanaf het Misurina meer linksaf naar de Tre Cime gaan. Het schijnt dat hier in 1981 de Italiaanse renner Battaglin voor het eerst de ’triple’ in het peleton introduceerde. Dan weten we genoeg. Heb je nog genoeg energie, doe ‘m dan, deze niet te missen, legendarische klim met fantastisch panorama.
Beklimmingen: Passo Tre Croci, Tre Cime di Lavaredo (top)

DAG 6 – rondrit Cortina d’Ampezzo
Route sport & top: 99km/2800 hm
We zijn aangekomen in de mondaine wintersportplaats Cortina d’Ampezzo. Dat gisteren een korte etappe was komt goed uit want vandaag moet de accu volledig opgeladen zijn. We beginnen makkelijk, op de route naar de Passo Cibiana verliezen we alleen hoogte. Na 20 kilometer slaan we rechtsaf en begint de eerste beklimming. Deze is 9 kilometer lang waarvan de laatste 4 kilometer gemiddeld 10 procent stijgt! De volgende klim, de Forcella Staulanza, loopt veel geleidelijker omhoog. Het sluitstuk van de dag is de Passo di Giau. De zwaartste klim van vandaag al was het alleen maar omdat we er al 2 in de benen hebben.
Beklimmingen: Passo Cibiana, Forcella Staulanza, Passo di Giau

DAG 7 – Cortina d’Ampezzo-Canazei
Route sport: 70km/2100hm
Route top: 74km/2200hm
We gaan op weg naar het gebied waar jaarlijks de Dolomietenmarathon gehouden wordt. Na de Passo di Falzarego en optioneel de Passo di Valparola, rijden we de Passo di Fedaia omhoog, een steile jongen. De kant die wij beklimmen wordt geroemd om zijn afdaling. Dan weet je wat je te wachten staat.
Beklimmingen: Passo di Falzarego, Passo di Valparola (top), Passo di Fedaia

DAG 8 – rustdag

DAG 9 – rondrit Canazei
Route sport: 69km/2100hm
Route top: 100km/2800hm
Uiteraard, we blijven hier 2 nachten zodat we nog de Sellaronda van de Dolomietenmarathon kunnen rijden. Achtereenvolgens zijn dat Passo di Sella, Passo di Gardena, Passo di Campolongo en Passo Pordoi. Telkens als we boven de boomgrens komen is het uitzicht fenomenaal. Maximaal genieten! De lange route gaat ook over de Passo di Valparola.
Beklimmingen: Passo di Sella, Passo di Gardena, Passo di Campolongo, Passo di Valparola (top), Passo Pordoi

DAG 10 – Canazei-Merano (Saltaus)
Route sport: 95km/700hm
Route top: 137km/2250hm
Vandaag is een minder zware dag met weinig hoogtemeters en voornamelijk afdalen. We beginnen met de korte beklimming van de Passo di Costalunga en rijden dan over smalle weggetjes richting Bolzano. Na Bolzano gaan we op weg naar Merano waar we wat langer blijven om optimaal te kunnen genieten van de prachtige fietsmogelijkheden die de omgeving van deze gezellige stad biedt. Het is ook mogelijk naar Merano te fietsen via de Passo di Mendola & Passo della Palade
Beklimmingen: Passo di Costalunga, Passo Nigra, Passo di Mendola (top), Passo della Palade (top)

DAG 11 – rondrit Stelvio
Route sport & top: 135km/2300hm
De Stelvio mag niet ontbreken in deze reis. Het is wellicht de mooiste klim van allemaal. We beginnen vandaag 15 kilometer voor de beklimming met een korte vlakke aanloop als opwarmer (we worden daar door een taxibusje afgezet). In Prato begint de klim. Eerst nog door bos maar uiteindelijk kom je daaruit en zie je de top en de talloze haarspeldbochten voor je liggen. Laat je niet demotiveren en trap gestaag door: deze prachtige berg wil je bedwongen hebben! Daarna afdalen een een klein beetje energie overhouden om vanaf Merano nog naar de camping te kunnen klimmen.
Beklimmingen: Passo Stelvio

DAG 12 – rondrit Merano
Route sport: 78km/1800hm
Route top: 152km/3200hm
De toproute gaat vandaag tegen de klok in eerst over de Penserjoch. De bijzonder lange beklimming begint in Bolzano. Er zitten lange niet al te steile stukken in, zo’n 10 kilometer voor de top begin de echte beproeving. De 2e beklimming is de Jaufenpass. Als je daar eenmaal boven bent weet je dat je alleen nog maar hoeft af te dalen naar de camping. Route sport beklimt vandaag de Jaufenpass van de andere kant en daalt dezelfde weg terug af.
Beklimmingen: Jaufenpass, Penserjoch (top)

DAG 13 – Merano (Saltaus)-Umhausen
Route sport & top: 85km/2200hm
We beklimmen vandaag de Timmelsjoch, de voorlaatste grote beproeving van onze reis. De natuur is wederom overweldigend. We delen hier het landschap met marmotten, geiten, schapen en wie weet een steenbok. Let op want de afdaling herbergt nog een kleine verrassing in de vorm van een korte klim van 200 hoogtemeters.
Beklimmingen: Timmelsjoch

DAG 14 – Umhausen-Jenbach
Route sport: 105km/0hm
Route top: 103km/1250hm
De laatste fietsdag! Lekker ontspannen dalen en dan door het dal van de Inn zonder noemenswaardige hoogtemeters. Of een laatste klim over de Kühtaisattel doen en daarna door het dal van de Inn terug naar Jenbach.
Beklimmingen: Kühtaisattel (top)

DAG 15 – Vertrek uit Jenbach


Vervoer

1. Eigen vervoer / carpoolen
2. Slaaptrein/Citynightline tot München en dan overstappen op trein naar Jenbach

Neem contact met ons op indien je met de trein wilt reizen. Wij zullen je daarbij assisteren. De trein kan pas 3 maanden voor vertrek worden geboekt. Dat is begin april. Stuur ons een mailtje als je tot dan een vrijblijvende optie op deze reis wilt. Opstapplaatsen zijn Amsterdam, Utrecht en Arnhem.

Verzamelplaats

Camping Inntal, Wiesling (Jenbach)

Fietsniveau

  • Sport. Voor geoefende racefietsers en toerfietsers met een bergverzet. We rijden etappes tussen de 50 en 120 kilometer.
  • Top. Voor zeer geoefende racefietser. Je kunt dagelijks etappes rijden van boven de honderd kilometer met daarin één of meer zware beklimmingen.

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Etappedagen & rondritdagen

Deze reis heeft 8 etappedagen, 4 rondritdagen en 1 rustdag.
Etappedag: we verplaatsen ons naar de volgende camping.
Rondritdag: we rijden een ronde en komen terug op dezelfde camping.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Een tussenstop onderweg
  • Bij aankomst op de camping zal er een snack geserveerd worden en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders Ronde van Tirol

Marcel de Waard
Dirk van Barneveld

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.