Rondom de Mont Blanc

In de regio met hoogste pieken van de Alpen rijden wij een ronde om de grootste van allemaal, de Mont Blanc. Naast grote beroemde beklimmingen fietsen we ook vele cols van minder naam en faam. Onbekende pareltjes met weinig verkeer, indrukwekkende vergezichten en soms ook pittige stijgingspercentages. Met de klok mee rijden we eerst richting het meer van Genève door het gebied waar ook een mooie cyclo wordt gereden, de Morzine Haut Chablais. We brengen een kort bezoek aan Zwitserland & Italië om vervolgens via de Grand en de Petit Saint Bernard weer terug te keren in Frankrijk. Vanuit Bourg Saint Maurice beklimmen we de hoogste pas van Europa, de Col d’Iseran. Om weer terug te keren in het dal van de Arly, moeten we nog 2 passen over, te weten de Cormet de Roselend en de Col des Saisies.

Rondom de Mont Blanc

Dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Praz-sur-Arly
We verzamelen op de gezellige camping Chantalouette in het kleine dorpje Praz-sur-Arly. Vorig jaar, tijdens ‘Op Weg Naar Iseran En Galibier’ waren wij voor het eerst te gast op deze camping. We werden zeer hartelijk ontvangen. De camping is ook nog eens praktisch gelegen op slechts 20 minuten van de tolweg.

DAG 2 – Rondrit Praz-sur-Arly
Route sport: 55km/1600hm
Route top: 70km/2400hm
De eerste rit is er één van kleine rustige weggetjes, en bij mooi weer een indrukwekkend 360° panorama vanaf de Signal de Bisanne. Er is een restaurant bovenop, een ideaal moment voor een versnapering én om het omliggende massief in je op te nemen. Na het Signal is het bijna alleen nog maar dalen.
Beklimmingen: Col de la Forclaz (top), Signal de Bisanne

DAG 3 – Praz-Samoëns (Cirque du Fer-a-Cheval)
Route sport: 93km/1900hm
Route top: top: 99km/2200hm
We beklimmen vandaag  de Col des Aravis en de Col de la Colombière. Beide zijn niet heel lang en niet extreem steil aan de kant waar wij ze beklimmen. We komen slechts af en toe een stuk tegen dat richting de 10 procent gaat. De Col de la Colombière is een bekende col uit de Tour de France. Zo’n 20 keer al ging de Tour de France over deze pas. De top route neemt in de afdaling bij Le Reposoir de afslag naar Col de Romme. Let op, de afdaling van deze col naar Cluses is behoorlijk steil! Het klimmen is hierna nog niet afgelopen. Cluses ligt ongeveer op 500 meter, de camping op 1000 meter.
Beklimmingen: Col des Aravis, Col de la Colombière, Col de Romme (top)

DAG 4 – Rondrit Col de Joux Plane / Joux Vert
Route sport: 75km/1700hm
Route top: 104km/2400hm
Wat een mooie col is de Joux Plane! En een echte kuitenbijter. De benen gaan behoorlijk op de proef gesteld worden maar de beloning op de top is er naar: uitzicht op de vallei, eventueel vanaf een terrasje. Na de afdaling komen we in Morzine en beklimmen de liefhebbers ook nog de Joux Vert met 800 extra hoogtemeters.
Beklimmingen: Joux Plane, Joux Verte (top)

DAG 5 – Samoëns-Lugrin (meer van Genève)
Route sport: 93km/1300hm
Route top: 115km/2000hm
We dalen eerst af tot aan Taninges en beginnen vanaf daar te klimmen, of tot aan de Col de l’Encrenaz (sport), of tot aan de Col de la Ramaz (top). Deze laatste klim is weliswaar niet heel bekend maar onderschat ‘m niet! Het profiel laat over een afstand van 5 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage zien van 9,5 procent. Dan weet je ook dat er nog uitschieters gaan komen die steiler zijn. Beide routes zetten uiteindelijk door een landelijke omgeving koers richting het meer van Genève. Onze camping bevindt zich ten oosten van de badplaatsen Thonon en Evian-les-Bains in het kleinere plaatsje Lugrin. Hopen op een plekje met uitzicht op het meer…
Beklimmingen: Col de l’Encrenaz (sport), Col de la Ramaz (top), Col de Jambaz (top), col du Grand Taillet (top)

DAG 6 – Lugrin-La Fouly (Val Ferret)
Route sport: 116km/2400hm
Route top: 139km/3100hm
Op naar Zwitserland! Eerst even flink klimmen vanaf het meer, daarna wat geleidelijker omhoog naar de Pas des Morgins. Er ligt voor de pas nog een doodlopende (althans, het asfalt houdt op) col, genaamd Bassachaux. De omgeving is wonderschoon en je pakt nog even 700 extra hoogtemeters mee. Je totaal vandaag komt dan boven de 3000. Want na aankomst in Martigny fietsen we door en kamperen we op hoogte. De camping ligt op 1600 meter op een unieke plek met uitzicht op de omliggende gletsjers. Goede slaapzak meenemen.
Beklimmingen: Pas des Morgins, Col de Bassachaux (top), Val Ferret

DAG 7 – Rondrit Val Ferret / Champex
Route sport: 58km/1600hm
Route top: 74km/2300hm
Vanaf onze hooggelegen camping dalen we terug af naar Sembrancher. De top route gaat daarna 8 kilometer redelijk steil omhoog naar de Col des Planches. De afdaling naar Martigny is bochtig en we moeten vaak in de remmen. Er zijn mooie uitzichten op het Rhônedal. Beneden komen de routes weer samen en gaan we omhoog door de bossen naar Champex Lac, een schilderachtig bergmeer op 1500 meter hoogte. We fietsen door het gebied waar in juli de abrikozen rijp zijn. Als het even kan zien we die ‘s avonds terug in het dessert!
Beklimmingen: Col des Planches (top), Champex

DAG 8 – La Fouly – Aosta (Sarre)
Route sport & top: 79km/2000hm
Op weg naar Italië. We beklimmen de Col du Grand Saint Bernard. De top ligt op 40 kilometer vanaf Martigny. De klim komt 27 kilometer voor de top op gang en eindigt de laatste 5 kilometer met een gemiddelde van 9 %! Daarna dalen we af naar Aosta. Benvenuto a Italia!
Beklimmingen: Col du Grand Saint Bernard

DAG 9 – Rondrit Val d’Aosta
Route sport: 59km/1100hm
Route top: 99km/1900hm
Het is prachtig fietsen in het Val d’Aosta. Wij kiezen voor 2 beklimmingen aan de noordzijde. We hebben dan tijdens het fietsen uitzicht op de toppen van het nationale park Gran Paradiso. Onderweg lunchen in een lokale Italiaans eetgelegenheid is altijd spannend en verrassend. Zeker doen!
Beklimmingen: Saint-Barthèlèmy, Colle di Saint-Panthaleon (top)

DAG 10 – Aosta-Bourg Saint Maurice
Route sport: 79km/1600hm
Route top: 82km/2200hm
Vandaag fietsen we van het Italiaanse Valle d’Aosta naar het Franse Val d’Isere over de Col du Petit Saint Bernard, het kleinere broertje van de klim van eergisteren. De weg naar de pas begint in Pre Saint Didier en loopt dan door Val Verney in zuidelijke richting omhoog. De klim is vrij geleidelijk en wordt nooit erg steil. De afdaling naar Bourg Saint Maurice is een mooie met brede lange bochten. Deze etappe is uit te breiden met de Colle San Carlo, een klim die begint in Morgex, 10 kilometer lang is en een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 9.9 %! Je daalt aan de andere kant weer af naar La Thuile en bent dan weer terug op de klim naar de col du Petit Saint Bernard. Extra hoogtemeters ongeveer 600.
Beklimmingen: Col du Petit Saint Bernard, Colle San Carlo (top)

DAG 11 – rustdag

DAG 12 – Rondrit Col d’Iseran
Route sport & top: 94km/2000hm
De beklimming van de col d’Iseran is er één van wel 50 kilometer. Hij begint op een vrij drukke weg met zo’n 10 kilometer vals plat. Vervolgens klimmen tot aan Val d’Isere. Daarna wordt het betoverend mooi en is het genieten van het prachtige landschap! Het slotakkoord bestaat uit een 12 kilometer lang klimdeel met behoorlijke stijgingspercentages. We dalen af over dezelfde weg.
Beklimmingen: Col d’Iseran

DAG 13 – Bourg Saint Maurice-Praz-sur-Arly
Route sport & top : 76 km/2200hm
Vandaag staan er 2 cols op het programma, samen goed voor 2200 hoogtemeters. De eerste is de Cormet de Roselend, bekend van vele Tour De France etappes. Vaak daalden de profs de kant af die wij nu beklimmen. Johan Bruyneel miste in 1996 daarin een bocht, belandde in het ravijn, klom er weer uit en vervolgde zijn weg. De volgende klim is de col de Saisies, waar in 2006 Floyd Landis demarreerde. Niemand kon hem volgen. Naar later bleek had hij niet alleen een boterham met pindakaas gegeten. Na de top dalen we af naar Flumet en zoeken we camping Chantalouette op.
Beklimmingen: Cormet de Roselend, Col des Saisies

DAG 14 – Rondrit Praz-sur-Arly
Route sport: 80km/2100hm
Route top: 106km/2900hm
We fietsen vandaag een supermooie rondrit en kunnen bovendien 5 cols op ons palmares bijschrijven. We rijden achtereenvolgens over de extreem rustige en prachtige Col de l‘Arpettaz, dan over de Col de l’Epine, Col du Marais, Col de la Croix-Fry en de Col des Aravis. Het landschap van de Haute Savoie is bijzonder fraai. In de afdaling van de Col des Aravis hebben we bij goed weer uitzicht op de Mont Blanc.
Beklimmingen: Col de l‘Arpettaz (top), Col de l’Epine, Col du Marais, Col de la Croix-Fry, Col des Aravis

DAG 15 – Vertrek


Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen

Verzamelplaats

Camping Chantalouette, Praz-sur-Arly

Fietsniveau

  • Sport. Voor geoefende racefietsers en toerfietsers met een bergverzet. We rijden etappes tussen de 50 en 120 kilometer.
  • Top. Voor zeer geoefende racefietser. Je kunt dagelijks etappes rijden van boven de honderd kilometer met daarin één of meer zware beklimmingen.

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Etappedagen & rondritdagen

Deze reis heeft 6 etappedagen, 6 rondritdagen en 1 rustdag.
Etappedag: we verplaatsen ons naar de volgende camping.
Rondritdag: we rijden een ronde en komen terug op dezelfde camping.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Een tussenstop onderweg
  • Bij aankomst op de camping zal er een snack geserveerd worden en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Sem de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.