Ruta Pico Veleta

De hoogste geasfalteerde weg van Europa ligt in de Sierra Nevada en loopt tot vlak onder de top van de Pico Veleta. Hoogte: 3396 meter. Deze beklimming vormt de afsluiter van een fietstocht die begint in Alicante en eindigt bij Malaga. Onderweg fietsen we door een aantal wonderschone berggebieden. De routemakers van HiRoads houden van smalle bergwegen, goed asfalt, het liefst zonder witte strepen en uiteraard met zo weinig mogelijk gemotoriseerd verkeer.

Je fietst deze reis met je eigen fiets. HiRoads neemt deze mee naar Spanje. Zelf reis je comfortabel met het vliegtuig. Meer details hieronder.

Pico Veleta

dag tot dag

DAG 1 – Vlucht A’dam-Alicante + 1e etappe naar Finestrat
blauw 85km/1280hm
rood 107km/1975hm
We komen vroeg aan in Alicante en springen gelijk op de fiets. Er staat een gematigde etappe op het programma om de benen weer even te laten wennen aan het overwinnen van hoogteverschillen. Als je wel gelijk flink wil klimmen is er de rode route, die wat verder het binnenland ingaat.
Beklimmingen: Puerto de Maigmo, Alto de Tibi, Alto de Torremanzanas

DAG 2 – Finestrat-Benimantell
blauw 74km/1774hm
rood 110km/2200hm
Vanaf Finestrat fietsen we landinwaarts om te voorkomen dat we in Benidorm terecht komen. Via de Puerto de Tudons en de Alto de Confrides komen we bij ons idyllische gelegen optrekje voor de komende 2 nachten genaamd Torre de Arriba.
Beklimmingen: Puerto de Tudons, Alto de Confrides

DAG 3 – Rondrit Coll de Rates
blauw 95km/2050hm
rood 138km/3100hm
Dé beklimming van deze streek is toch wel de Coll de Rates. Een geliefde berg, ook voor professionals die hier in de winter komen trainen. Een rit over wegen met weinig verkeer en bovenop de pas een adembenemend uitzicht met bij mooi weer zelfs de mogelijkheid Mallorca en Ibiza te zien. De rode route gaat nog wat verder noordwaarts richting Vall d’Ebo en neemt daarbij weggetjes waar auto’s zeldzaam zijn.
Beklimmingen: Coll de Rates, Alto de Val d’Ebo

DAG 4 – Benimantell – Ontinyent
blauw 85km/1580hm
rood 90km/1750hm
We verlaten de kuststreek en fietsen dieper het binnenland in. Een leuke etappe met wat klimwerk en een mooie lange afdaling vanaf de Alto de Confrides. We eindigen op de landelijke ‘ranch’ van een boer die rondkomt van paarden en lavendel. En van toerisme. Hij verhuurt een aantal kamers en is ook een niet onverdienstelijk kok.
Beklimmingen: Alto de Confrides, Puerto de Benifallim, Serra de Mariola

DAG 5 – Ontinyent – Hellin
blauw 132km/1195hm
We nemen afscheid van de uiterst vriendelijke paardenboer. Vandaag een overgangsrit met flink wat kilometers en aan het begin de beklimming van de Alto de Beneixama. We gaan op weg naar het volgende gebergte: Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura and the Villas.
Beklimmingen: Alto de Beneixama

DAG 6 – Hellin – Letur
groen 50km/885hm
blauw 101km/1900hm
De komende 3 à 4 dagen staan garant voor spectaculaire etappes. Smalle wegen, wonderschone uitzichten, panoramas van grillig gevormde bergtoppen. In de vruchtbare dalen ontelbare olijfbomen, gaarden met granaatappels, vijgen en druiven. Heerlijk fietsen!
Beklimmingen: Sierra del Zacatin

DAG 7 – Letur – Gontar
groen 66km/1173hm
blauw 77km/1595hm
rood 123km/2425hm
We gaan verder dit gebied in en komen uit in Gontar bij Casa Pedro. Geniet van de stilte en het heerlijke eten dat we hier voorgeschoteld krijgen.
Beklimmingen: Puerto del Pinar

DAG 8 – Gontar – Hornos
blauw 59km/1132hm
rood 75km/1514hm
Hornos zie je van ver liggen. Het 649 inwoners tellende dorp ligt op een heuveltop en kijkt uit over het omliggende berglandschap en het reservoir El Tranco de Beas. Wellicht lekker om na de etappe van vandaag, met uiteraard het nodige klimwerk, een verfrissende duik te nemen.
Beklimmingen: Alto de Ballestera, El Cumbre

DAG 9 – Hornos-Jodar
blauw 128km/1675hm
We verlaten de Sierra de Cazorla maar het volgende berggebied is niet ver weg: Parque Natural Sierra Magina. Het eerste deel van deze rit dalen we meer dan dat we stijgen. Aan het einde is het weer andersom.
Beklimmingen: Puerto de las Palomas

DAG 10 – Jodar – Sierra de la Martina
blauw 95km/2130hm
rood 111km/2860hm
rood 120km/3400hm (Sierra de la Pandera)
In de Vuelta van 2017 won Majka op de Sierra de la Pandera. De Vuelta finishte al vier keer op de Pandera met als winnaars Roberto Heras (2002), Alejandro Valverde (2003), Andrej Kasjetsjkin (2006) en Damiano Cunego (2009). Vandaag kun je er ook naartoe. Een behoorlijke klim die begint in Los Villares op 610 meter en eindigt op 1830 meter. Na een ontspannen begin, volgt de laatste 5 kilometer het serieuzere klimwerk met oplopende stijgingspercentages.
Beklimmingen: Alto de Albanchez, Puerto Viejo, Sierra de la Pandera, Puerto de Locubin, Alto de Sierra de Alto Coloma

DAG 11 – Sierra de la Martina – Granada
blauw 85km/1580hm
Granada is bekend om het Alhambra, middeleeuws paleis van Moorse heersers. Leuk om eventueel te bezoeken na de etappe van vandaag. Echter, de Unesco heeft quota ingesteld op bezoekersaantallen. Wil je er heen, bestel dan ruim vooraf je kaartje. Evengoed valt er rondom het Alhambra ook veel te zien, want de natuur en omgeving en het bouwwerk aan de buitenkant zijn op zich al de moeite van het bezoek waard, met uitzicht op de Sierra Nevada.
Beklimmingen: Moclin

DAG 12 – Rondrit Pico Veleta
rood 80km/2830hm
Vandaag is het zover. De beklimming van de Pico Veleta, de hoogste geasfalteerde weg van Europa. De laatste 12 kilometer van de klim zijn het zwaarst met een gemiddelde van 7,4 % stijging. Wellicht merk je ook dat er minder zuurstof op deze hoogte beschikbaar is. Op de top uitzicht op de Middellandse Zee!
Beklimmingen: Pico Veleta

DAG 13 – Granada – Alhama de Granada
blauw 62km/994hm
rood 110km/1500hm
Na 2 nachten in Granada hebben we de komende 2 dagen om het schitterende achterland van Malaga te verkennen. Als je op de Michelin kaart kijkt dan zie je het al. Roodwit geblokte wegen, in de legenda omschreven als ‘difficult or dangerous section of road’. Een garantie voor ultiem mooie weggetjes. Smal, kantelen langs de weg, steile afgronden.
Beklimmingen: Puerto del Lucero, Alto de los Bermejalos, Alto de Mirador del Cabra Montes

DAG 14 – Alhama de Granada – Malaga
blauw 85km/1480hm
rood 98km/1750hm
De laatste etappe, terug naar de kust. De laatste beklimming met de naam Alto de Moclinejo is kort en fel, de afdaling die volgt heerlijk lang: 14 kilometer geleidelijk omlaag tot je de kust bereikt bij Rincon de la Victoria. Inderdaad, een overwinning.
Beklimmingen: Puerto de Zafarraya, Alto de Moclinejo

DAG 15 – Vertrek Malaga – Amsterdam

Transport van je racefiets

Op 10 en 11 september, of eerder op afspraak, is er de gelegenheid je racefiets af te leveren in Utrecht. HiRoads rijdt met een bestelbus naar Alicante en zal daar op de airport klaarstaan met de fietsen. De fietsen worden met alle zorgvuldigheid behandeld. Na aankomst in Alicante stap je gelijk op de fiets voor de eerste etappe. Na afloop, in Malaga, stap je op het vliegtuig terug naar Amsterdam. HiRoads rijdt met de bestelbus terug en levert je fiets thuis af. Deze laatste service is inbegrepen.

Wil je ook dat je fiets voor vertrek thuis wordt opgehaald? Dat kan. Prijs: €75.

Liever je fiets mee op het vliegtuig? Dat kan. Toeslag bij Transavia is in de regel €80.

Vluchten

Amsterdam-Alicante | 14 september | 06.45-09.25 | HV6143
Malaga – Amsterdam | 28 september | 10.40-13.45 | HV6116

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, casa rurales, herbergen & hostels. Zo veel mogelijk op basis van 2-persoonskamers met gescheiden bedden. Wil je graag een 1-persoonskamer, dat kan. De toeslag bedraagt €200.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 12
Rondritdagen/rustdagen: 2

Wil je een extra rustdag? Rij gezellig een dag met de bus mee.

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie, óf de HiRoads kok verzorgt een maaltijd tegen inkoopsprijs.
De Spaanse eetgewoontes en daarbij behorende etenstijden zijn anders dan wij gewend zijn. De belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch, ‘comida’, die tussen 13.00 en 16.00 uur genuttigd wordt. La cena, het diner, is een traditioneel lichtere maaltijd die pas laat aanvangt, op z’n vroegst om 21.00 uur. Tussendoor zijn er natuurlijk nog de ‘tapas’. Lunch en diner zijn exclusief. Je kunt onderweg zelf bepalen of je bijvoorbeeld uitgebreid wilt lunchen. De volgwagen kan desgewenst af en toe ook een lunchstop verzorgen.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien. Dit roadbook krijg je overigens ook al vooraf toegestuurd in PDF formaat. Handig om op je mobiele telefoon te zetten.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Michiel van Lonkhuyzen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2018 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.