Ruta Pico Veleta

De hoogste geasfalteerde weg van Europa ligt in de Sierra Nevada en loopt tot vlak onder de top van de Pico Veleta. Hoogte: 3396 meter. Deze beklimming vormt de afsluiter van een fietstocht die begint in Alicante en eindigt bij Málaga. Onderweg fietsen we door een aantal wonderschone berggebieden. De routemakers van HiRoads houden van smalle bergwegen, goed asfalt, het liefst zonder witte strepen en uiteraard met zo weinig mogelijk gemotoriseerd verkeer.

Je fietst deze reis met je eigen fiets. HiRoads neemt deze mee naar Spanje. Zelf reis je comfortabel met het vliegtuig. Meer details hieronder.

dag tot dag

DAG 1 – Vlucht A’dam-Alicante + 1e etappe naar Fortuna
blauw 94km/1066hm
We komen vroeg aan in Alicante en springen gelijk op de fiets. Er staat een gematigde etappe op het programma om de benen weer even te laten wennen aan het overwinnen van hoogteverschillen.
Beklimmingen: Caprés

DAG 2 – Fortuna – Letur
blauw 120km/1900hm
rood 158km/2500hm
Langzaam maar zeker fietsen we het verstilde binnenland in. Het mooie van Spanje is dat het asfalt overal van goede kwaliteit blijft, een uitzonderling daargelaten. Een goede plek voor koffie vandaag is Cieza. De route stuurt je door het centrum dus een terrasje moet te vinden zijn. Daarna een mooie weg langs het Embalse Alfonso XIII en verder richting de Sierra de la Cazorla.
Beklimmingen: Pantano de Alfonso XIII, Alto de los Alamos

DAG 3 – Rondrit
blauw 116km/1800hm
rood 140km/2600hm
De komende dagen staan garant voor spectaculaire etappes. Smalle wegen, wonderschone uitzichten, panoramas van grillig gevormde bergtoppen. In de vruchtbare dalen ontelbare olijfbomen, gaarden met granaatappels, vijgen en druiven. Heerlijk fietsen! We blijven vooralsnog een extra dag in Casa Rural La Granja. De omgeving hier is prachtig en nodigt uit tot een extra fietsrit. De HiRoads kok kookt 2 dagen in de tuinkeuken een goede fietsersmaaltijd.
Beklimmingen: Alto de las Arreturas, Alto de Cárdenas, Collado de Letur

DAG 4 – Letur – Gontar
groen 66km/990hm
blauw 81km/1720hm
rood 127km/2200hm
Beide routes gaan vandaag over extreem rustige wegen, langs azuurblauwe stuwmeren, langs de randen van de Sierra de Cazorla. De bestemming is Gontar, een mooi dorpje gelegen op een bergtop. Geniet van de stilte en het heerlijke eten dat we voorgeschoteld krijgen bij Casa Pedro.
Beklimmingen: Embalse de Turrilla, Alto de los Chapanales, Alto de Prado Abajo, Puerto de Jutia

DAG 5 – Gontar – Hornos
groen 57km/1060hm
blauw 75km/1490hm
rood 89km/1950hm
Hornos telt 649 inwoners, ligt verbluffend mooi boven op een heuveltop en kijkt uit over het omliggende berglandschap en het reservoir El Tranco de Beas. We zijn hier te gast bij de gezellige uitbater van Hostal El Mirador. Hoogste bergtop in de omgeving is El Yelmo waar je over een smalle, spectaculaire en steile weg heen kunt fietsen. Beloning is een magnifiek uitzicht over de Sierra de la Cazorla.
Beklimmingen: Alto de Ballestera, El Cumbre, El Yelmo

DAG 6 – Hornos – Bedmar
blauw 128km/1675hm
rood 137km/2040hm
We verlaten de Sierra de Cazorla via de Puerto de las Palomas of via de Alto de Villanueva. De afdaling brengt ons in het gebied waar 25 % van de olijven ter wereld worden verbouwd. Via smalle landelijke wegen komen we daarna in de het Parque Natural Sierra Magina. We verblijven in een sfeervolle Casa Rural aan de rand van dit natuurgebied. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich een kleine maar mooie waterval.
Beklimmingen: Canada Morales, Alto de Villanueva, Alto de Jódar, Puerto de las Palomas

DAG 7 – Bedmar – Sierra de la Martina
blauw 95km/2130hm
rood 111km/2860hm
rood 120km/3400hm (Sierra de la Pandera)
In de Vuelta van 2017 won Majka op de Sierra de la Pandera. De Vuelta finishte al vier keer op de Pandera met als winnaars Roberto Heras (2002), Alejandro Valverde (2003), Andrej Kasjetsjkin (2006) en Damiano Cunego (2009). Vandaag kun je er ook naartoe. Een behoorlijke klim die begint in Los Villares op 610 meter en eindigt op 1830 meter. Na een ontspannen begin, volgt de laatste 5 kilometer het serieuzere klimwerk met oplopende stijgingspercentages. Wederom een schitterende etappe die bovendien eindigt bij een accommodatie middenin de bergen waar de goedlachse gastheer Alfonso een lekker maal voor ons zal bereiden.
Beklimmingen: Alto de Albanchez, Puerto Viejo, Sierra de la Pandera, Puerto de Locubin, Alto de Sierra de Alto Coloma

DAG 8 – Sierra de la Martina – Granada/Monachil
blauw 85km/1580hm
Granada is bekend om het Alhambra, middeleeuws paleis van Moorse heersers. Leuk om eventueel te bezoeken na de etappe van vandaag. Echter, de Unesco heeft quota ingesteld op bezoekersaantallen. Wil je er heen, bestel dan ruim vooraf je kaartje. Evengoed valt er rondom het Alhambra ook veel te zien, want de natuur en omgeving en het bouwwerk aan de buitenkant zijn op zich al de moeite van het bezoek waard, met uitzicht op de Sierra Nevada. De etappe naar Granada is andermaal prachtig, met als hoogtepunt de klim naar Moclin. Het laatste deel van de etappe voert ons deels door het verkeersvrije centrum van Granada.
Beklimmingen: Moclin

DAG 9 – Rondrit Pico Veleta
rood 80km/2830hm
Vandaag is het zover. De beklimming van de Pico Veleta, de hoogste geasfalteerde weg van Europa. De laatste 12 kilometer van de klim zijn verkeersvrij. De HiRoads bus zal op dit punt staan om eventueel je gymschoenen of slippers aan te geven. Deze kunnen van pas komen voor het allerlaatste deel naar de echte top dat je alleen maar kunt lopen. Daarvoor zul je merken dat naarmate je dichterbij de top komt het asfalt steeds slechter wordt en op een gegeven moment zelfs verdwijnt. Al met al een epische klim!
Beklimmingen: Pico Veleta

DAG 10 – Granada/Monachil – Alhama de Granada
groen 62km/994hm
rood 136km/2780hm
Na 2 nachten in Granada hebben we de komende 2 dagen om het schitterende achterland van Málaga te verkennen. Als je op de Michelin kaart kijkt dan zie je het al. Roodwit geblokte wegen, in de legenda omschreven als ‘difficult or dangerous section of road’. Een garantie voor ultiem mooie weggetjes. Smal, kantelen langs de weg, steile afgronden.
Beklimmingen: Puerto del Lucero, Alto de los Bermejalos, Alto de Mirador del Cabra Montes

DAG 11 – Alhama de Granada – Málaga
blauw 93km/1190hm
De laatste etappe, terug naar de kust. De laatste beklimming met de naam Alto de Moclinejo is kort en fel, de afdaling die volgt heerlijk lang: 14 kilometer geleidelijk omlaag tot je de kust bereikt bij Rincon de la Victoria. Inderdaad, een overwinning.
Beklimmingen: Puerto de Zafarraya, Alto de Moclinejo

DAG 12 – Vertrek Málaga – Amsterdam

Transport van je racefiets

Het vervoer van je racefiets van en naar Spanje is bij de reissom inbegrepen. Ongeveer een week vantevoren kun je je fiets in Utrecht komen brengen. HiRoads zorgt ervoor dat je fiets in Alicante terecht komt en dat je na aankomst op het vliegveld gelijk op je fiets kunt stappen voor de eerste etappe. Na afloop, in Málaga, stap je op het vliegtuig terug naar Amsterdam. HiRoads rijdt met de bestelbus terug en levert je fiets thuis af.
Wil je ook dat je fiets voor vertrek thuis wordt opgehaald? Dat kan voor een toeslag van €50.
Liever je fiets mee op het vliegtuig? Dat kan. Toeslag bij Transavia is in de regel €100.

Vluchten

Amsterdam-Alicante | 19 september | 06.00-08.40 | HV6143
Málaga – Amsterdam | 30 september | 13.05-16.00 | HV6118

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, casa rurales, herbergen & hostels. Zo veel mogelijk op basis van 2-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €300 en geldt voor 9 van de 11 overnachtingen. De accommodaties in Málaga en in Bedmar bieden geen 1-persoonskamer mogelijkheid.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 9
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie, in een aantal gevallen verzorgt de HiRoads kok een maaltijd. Etenstijden worden zo veel mogelijk aangepast aan onze tijden, dat wil zeggen, ontbijt om 8 uur á half 9, diner tussen 19.30 en 20.30 uur.
De Spaanse eetgewoontes en daarbij behorende etenstijden zijn anders dan wij gewend zijn. De belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch, ‘comida’, die tussen 13.00 en 16.00 uur genuttigd wordt. La cena, het diner, is een traditioneel lichtere maaltijd die pas laat aanvangt, op z’n vroegst om 21.00 uur. Tussendoor zijn er natuurlijk nog de ’tapas’. Lunch en diner zijn exclusief. Je kunt onderweg zelf bepalen of je bijvoorbeeld uitgebreid wilt lunchen. De volgwagen zal af en toe ook een lunchstop (pannenkoeken / broodjes) verzorgen.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien. Dit roadbook krijg je overigens ook al vooraf toegestuurd in PDF formaat. Handig om op je mobiele telefoon te zetten.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.