Vlissingen-Santiago

Op verzoek van 2 deelnemers aan de Groningen-Noorwegen editie van 2018 is een nieuwe reis volgens hetzelfde concept opgezet: Vlissingen-Santiago. Bij deze reis stap je in Nederland op de fiets en kom je via een creatieve route in een prachtig deel van Spanje uit. Vanaf de eindbestemming Santiago de Compostela vlieg je terug. Onderweg fiets je 2 mooie etappes door Engeland, neemt daarna de ferry naar Santander waarna je je al snel in de Picos de Europa bevindt. Na onder andere de beklimmingen van Collada Barreda en Lagos de Covadonga zetten we koers richting de welbekende Angliru, en de wat minder bekende maar niet minder mooie Alto de la Marta en het Sanctuario del Acebo. Uiteindelijk fietsen we door het glooiende landschap van Galicië Santiago de Compostela binnen waar we finishen op het plein bij dé kathedraal.

Beelden van de Picos de Europa zijn te zien in onderstaande video, gemaakt door HiRoads tijdens een rondreis van een week in het gebied in 2018:

dag tot dag

Hieronder het schema van deze reis. Het verkeert nog in de conceptfase. Gedetailleerde beschrijvingen inclusief meerdere routes en vermelding van de bijbehorende hoogtemeters volgen op korte termijn.

DAG 1/50km – Vlissingen – Oostkamp
We verzamelen ons rond 12.00 uur op het station van Vlissingen en nemen daarna de veerpont naar Breskens. Vervolgens fietsen we door Zeeuws Vlaanderen en de omgeving van Brugge naar Oostkamp voor de eerste overnachting. Voor de liefhebbers is er een route door het historisch centrum van Brugge.

DAG 2/92+17km – Oostkamp-Folkestone
Het eerste deel van de route voert ons vandaag naar Duinkerken. We doorkruizen het gebied waar in de Eerste Wereldoorlog de Belgische en Duitse legers zich 4 jaar lang hebben ingegraven. We steken de rivier de IJzer over, gebruikt door de Belgen om gebied onder water te zetten en zo de Duitse opmars te stuiten. Na de ferry Duinkerken-Dover is het nog een korte rit naar Folkestone.

DAG 3/115km – Folkestone-Brighton
De eerste van 2 etappes in Engeland. In het zuiden van Engeland is HiRoads nog niet eerder geweest. De hoogteverschillen zijn hier minder dan in Noord-Engeland maar houd er rekening mee dat er nog flink wat hoogtemeters verzameld worden. We maken uiteraard een route over de kleine smalle binnenwegen.

DAG 4/75km – Brighton-Portsmouth + ferry Santander (vertrek 17.15)
Een niet al te lange rit, die wij op tijd beginnen om niet te laat te zijn voor de boot. Deze overtocht valt in de categorie ‘cruiseferry’. We gaan 2 uur van tevoren aan boord van de Pont d’Aven.

DAG 5/20km – Aankomst Santander (18.15) + Santander -Quesada
Na aankomst van de ferry fietsen we een korte rit en hebben we een hotel in de buurt zodat we voor het invallen van de duisternis aankomen.

DAG 6114km – Quevada-Potes
Vanaf dag 6 voorlopig geen etappes meer zonder een serieuze beklimming. Hoogtepunt: de Puerto de Piedrasluengas. Een wonderschone klim! Na de afdaling (let op, halverwege kun je uitstekend lunchen) nog een klein stukje rechtsaf en dan ben je bij ons hotel genaamd Mirador de Picos.

DAG 7/75km – Potes-Sotres
Sotres is idyllisch gelegen hoog in de Picos de Europa. Een supergezellige plek, verzamelplaats voor buitensporters en natuurliefhebbers. Als fietser voel je je hier prima thuis. De klim om hier te komen is genaamd Collada Barreda. Hoe mooi is te zien in het eerste droneshot van de video hierboven.

DAG 8/65km – Sotres-Palacio del Cutre
Af en toe moet je jezelf eens flink verwennen met een wat luxere accommodatie. Palacio del Cutre, de naam zegt het eigenlijk al. We verblijven hier 2 nachten.

DAG 9/85km – Rondrit Lagos de Covadonga
Lagos de Covadonga is één van de meest bekende beklimmingen uit de Vuelta. In 2018 won Thibaut Pinot etappe 15 met aankomst bij deze meren. Het is een lastige beklimming, getuige het profiel.

DAG 10/105km – Palacio del Cutre-Mirador del Angliru
We laten het paleis achter om een ander leuk plekje op te zoeken: de Angliru. Een uitdaging om hier fietsend naar boven te komen, zelfs voor een prof. Het kan mistig zijn in dit gebied maar we hopen natuurlijk op een zonnige dag. Je kunt de Angliru beklimmen aan het einde van deze etappe, of morgenochtend aan het begin.

DAG 11/110km – Mirador del Angliru-Tuna
We vervolgen onze weg door de ruige provincie Asturië. Onder andere de Alto de Carricedo staat vandaag op het menu. Wellicht nooit van gehoord, dus goed om even op Streetview te kijken hoe, op spectaculaire wijze, deze weg zich omhoog slingert.

DAG 12/90km – Tuna-Casa Corral
De weg die vanaf Pola de Allande langzaam omhoog gaat richting de Alto de la Marta en vanaf daar een paar keer op en neer gaat voordat deze definitief afdaalt naar Vidural, is onbeschrijfelijk mooi. Kijk zelf maar op Google Streetview.

DAG 13/90km – Casa Corral – Taramundi
We vervolgen onze weg met het laatste deel van de Alto de la Marta.

DAG 14/92km – Taramundi – Lugo
Taramundi ligt zo ongeveer op de grens van Asturië en Galicië. Langzaam fietsen we de bergen uit, gaat het landschap glooien en lijkt het soms zelfs Hollands vlak.

DAG 15/120km – Lugo – Santiago de Compostela
De laatste etappe! Niet te veel hoogte meters en we eindigen op het plein voor de Kathedraal. Overigens overnachten we in het 16e eeuwse Hospederia San Martín Pinario.

DAG 16 – Santiago de Compostela
Een dag om de stad te verkennen en te zien hoe de pelgrims aankomen bij de kathedraal na het wandelen of fietsen van de ‘Camino de Santiago’.

DAG 17 – vertrek

Vervoer

Beginpunt
Het station van Vlissingen

Eindpunt
Santiago de Compostela

Terugvlucht
Vueling direct Santiago-Amsterdam 12.45 – 15.10 uur

Fietsvervoer terug naar Nederland
Je fiets kun je na afloop van de reis bij het depot van Soetens Fietstransport in Santiago de Compostela afgeven. Zij zorgen ervoor dat je fiets binnen 10 dagen weer bij je thuis is. De fietsen worden door hen met extreme zorg behandeld, deels in dekens verpakt, om beschadigingen te voorkomen.

Wil je geen terugvlucht?
Indien je geen gebruik wilt maken van de terugreis per vliegtuig, brengen wij €100 in mindering op de reissom.

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, casa rurales, herbergen & hostels. Meestal op basis van 2-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €350 of een percentage daarvan. Een 1-persoonskamer is op aanvraag en kan mogelijkerwijs niet in elke accommodatie geregeld worden. Op de cruiseferry van Portsmouth naar Santander overnachten we in 4-persoonshutten.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 14
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie. Etenstijden worden zo veel mogelijk aangepast aan onze tijden, dat wil zeggen, ontbijt om 8 uur á half 9, diner tussen 19.30 en 20.30 uur.
De Spaanse eetgewoontes en daarbij behorende etenstijden zijn anders dan wij gewend zijn. De belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch, ‘comida’, die tussen 13.00 en 16.00 uur genuttigd wordt. La cena, het diner, is een traditioneel lichtere maaltijd die pas laat aanvangt, op z’n vroegst om 21.00 uur. Tussendoor zijn er natuurlijk nog de ‘tapas’. Je kunt onderweg zelf bepalen of je bijvoorbeeld uitgebreid wilt lunchen.
HiRoads verzorgt een aanvulling van Spaanse ontbijt indien dat nodig is. Havermoutpap hoort hier standaard bij. Het af en toe verzorgen van een eenvoudige pastamaaltijd onderweg behoort ook tot de mogelijkheden.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien. Dit roadbook krijg je overigens ook al vooraf toegestuurd in PDF formaat. Handig om op je mobiele telefoon te zetten.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Michiel van Lonkhuyzen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2018 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.