Vlissingen-Santiago

Op verzoek van 2 deelnemers aan de Groningen-Noorwegen editie van 2018 is een nieuwe reis volgens hetzelfde concept opgezet: Vlissingen-Santiago. Bij deze reis stap je in Nederland op de fiets en kom je via een creatieve route in een prachtig deel van Spanje uit. Vanaf de eindbestemming Santiago de Compostela vlieg je terug. We fietsen eerst 2 etappes door België en 2 door Zuid-Engeland. Vervolgens gaan we met de ferry naar Santander. Al snel staan dan de Picos de Europa op het menu. Na onder andere de beklimmingen van Collada Barreda en Lagos de Covadonga zetten we koers richting de welbekende Angliru, en de wat minder bekende maar niet minder mooie Alto de la Marta en het Sanctuario del Acebo. Uiteindelijk fietsen we door het glooiende landschap van Galicië het historisch centrum van Santiago de Compostela binnen waar we finishen op het plein bij dé kathedraal.

Beelden van de Picos de Europa zijn te zien in onderstaande video, gemaakt door HiRoads tijdens een rondreis van een week in het gebied in 2018:

dag tot dag

DAG 1 – Vlissingen – Oostkamp
groen 55km/230hm
We verzamelen ons rond 12.00 uur op het station van Vlissingen en nemen daarna de veerpont naar Breskens. Vervolgens fietsen we door Zeeuws Vlaanderen en de omgeving van Brugge naar Oostkamp voor de eerste overnachting in Hotel Roodhof. Voor de liefhebbers is er een route door het historisch centrum van Brugge.

DAG 2 – Oostkamp-Folkestone
blauw 108+18km/500hm
Het eerste deel van de route voert ons vandaag naar Duinkerken. We doorkruizen het gebied waar in de Eerste Wereldoorlog de Belgische en Duitse legers zich 4 jaar lang hebben ingegraven. We steken de rivier de IJzer over, gebruikt door de Belgen om gebied onder water te zetten en zo de Duitse opmars te stuiten. Na de ferry Duinkerken-Dover is het nog een korte rit naar Folkestone. Overnachtingsplek: The Southcliff Hotel

DAG 3 – Folkestone-Brighton
blauw 139km/1225hm
De eerste van 2 etappes in Engeland. In het zuiden van Engeland is HiRoads nog niet eerder geweest. De hoogteverschillen zijn hier minder dan in Noord-Engeland maar houd er rekening mee dat er nog flink wat hoogtemeters verzameld worden. We maken uiteraard een route over de kleine smalle binnenwegen. We overnachten nabij Brighton in YHA Truleigh Inn. Inclusief machtig uitzicht.

DAG 4 – Brighton-Portsmouth + ferry Santander (vertrek 17.15)
groen 87km/300hm
blauw 99km/800hm
Een niet al te lange rit, die wij op tijd beginnen om niet te laat te zijn voor de boot. Deze overtocht valt in de categorie ‘cruiseferry’. We gaan 2 uur van tevoren aan boord van de Pont d’Aven.

DAG 5 – Aankomst Santander (18.15) + Santander – Oreña
groen 36km/550hm
Na aankomst van de ferry fietsen we een korte rit naar Posada La Aldea, zodat we voor het invallen van de duisternis aankomen.

DAG 6 – Oreña – Potes
blauw 110km/1900hm
Vanaf dag 6 voorlopig geen etappes meer zonder een serieuze beklimming. Hoogtepunt: de Puerto de Piedrasluengas. Een wonderschone klim! Na de afdaling (let op, halverwege kun je uitstekend lunchen) nog een klein stukje rechtsaf en dan ben je bij ons hotel genaamd Mirador de Picos.
Beklimmingen: Collado de Carmon, Puerto de Piedrasluengas

DAG 7 – Potes – Sotres
blauw 66km/2100hm
blauw 72km/2300hm
rood 95km/3200hm
Sotres is idyllisch gelegen hoog in de Picos de Europa. Een supergezellige plek, verzamelplaats voor buitensporters en natuurliefhebbers. Als fietser voel je je hier prima thuis. De klim om hier te komen is genaamd Collada Barreda. Hoe mooi is te zien in het eerste droneshot van de video hierboven. We overnachten in Casa Cipriano.
Beklimmingen: Collada Barreda

DAG 8 – Sotres – Palacio del Cutre
groen 67km/1150hm
blauw 105km/2400hm
Af en toe moet je jezelf eens flink verwennen met een wat luxere accommodatie. Palacio del Cutre, de naam zegt het eigenlijk al. We verblijven hier 2 nachten. De etappe begint met een lange afdaling. Je kunt er onderweg voor kiezen om Lagos de Covadonga te doen. Dan heb je morgen een rustdag. Doe je m vandaag niet, kun je deze bekende Vuelta klim morgen doen.
Beklimmingen: Lagos de Covadonga

DAG 9 – Rustdag of rondrit Lagos de Covadonga
blauw 87km/1515hm
Lagos de Covadonga is één van de meest bekende beklimmingen uit de Vuelta. In 2018 won Thibaut Pinot etappe 15 met aankomst bij deze meren. Het is een wonderschone maar lastige beklimming, getuige het profiel.
Beklimmingen: Lagos de Covadonga

DAG 10 – Palacio del Cutre – Mirador del Angliru
blauw 87km/1900hm
rood 104km/2815hm
We laten het paleis achter om een ander leuk plekje op te zoeken: de Angliru. Een uitdaging om hier fietsend naar boven te komen, zelfs voor een prof. Het kan mistig zijn in dit gebied maar we hopen natuurlijk op een zonnige dag.
Beklimmingen: El Plano, Alto de Santo Emiliano, Alto de l’Angliru

DAG 11 – Mirador del Angliru – Tuña
blauw 104km/2700hm
rood 125km/3500hm
We vervolgen onze weg door de ruige provincie Asturië. Onder andere de Puerto de San Lorenzo staat vandaag op het menu. We overnachten in Casa Pipo.
Beklimmingen: Puerto de San Lorenzo, Puerto de Marabio, Alto de Carricedo

DAG 12 – Tuña – Pola de Allande
groen 38km/1100hm
blauw 74km/2270hm
rood 117km/2940hm
Gisteren was een pittige dag. Als je het vandaag wat rustiger aan wilt doen is er de groene route van 38 kilometer lang. De blauwe route brengt een bezoek aan het heiligdom Santuario de la Virgen del Acebo. Mooie klim met mooi uitzicht en bovenop een gelegenheid om iets te drinken. De rode route herbergt 3 beklimmingen. Eerst klim je vanuit het hotel naar naar het dorpje Bruelles. Vervolgens naar de Puerto del Pozu de las Mujeres Muertos en als laatste de Puerto del Palo. We overnachten in Hotel Nueva Allandesa.
Beklimmingen: Bruelles, Santuario del Acebo, Puerto del Pozu de las Mujeres Muertos, Puerto del Palo

DAG 13 – Pola de Allande – Taramundi
blauw 90km/2240hm
rood 102km/2750hm
Op de rode route kun je genieten van een wonderschone klim: de weg die vanaf Pola de Allande langzaam omhoog gaat richting de Alto de la Marta en vanaf daar een paar keer op en neer gaat voordat deze definitief afdaalt naar Vidural, is onbeschrijfelijk mooi. Zie hier Google Streetview. Maar ook als je de blauwe route fietst, over de Puerto del Palo, valt er veel te genieten. Evenzo na aankomst, in Hotel La Rectoral.
Beklimmingen: Alto de la Marta, Puerto del Palo, Pozo de la Nieve

DAG 14 – Taramundi – Lugo
groen 85km/1350hm
blauw 109km/1950hm
rood 121km/2300hm
Taramundi ligt zo ongeveer op de grens van Asturië en Galicië. Langzaam fietsen we de bergen uit, gaat het landschap glooien en verzamel je zo uiteindelijk toch nog flink wat hoogtemeters. Het is daarna prima uitrusten in Fervenza Casa Grande.

DAG 15 – Lugo – Santiago de Compostela
blauw 116km/2200hm
De laatste etappe! Na een Ardennenachtige rit naderen we langzaam maar zeker de buitenwijken van Santiago. Het tempo mag omlaag als we het centrum inrijden. We delen hier de straten met voetgangers en pelgrims. Alles ademt historie. Via de Capela de Animas en de Praza de Cervantes fiets je even later het Praza de Immaculada op. Links staat de kathedraal en rechts bevindt zich onze overnachtingsplek: het stijlvolle, 16e eeuwse Hospederia San Martín Pinario. Aan alles komt een eind.

DAG 16 – Santiago de Compostela
Een dag om de stad te verkennen en te zien hoe de pelgrims aankomen bij de kathedraal na het wandelen of fietsen van de ‘Camino de Santiago’.

DAG 17 – vertrek

Vervoer

Beginpunt
Het station van Vlissingen

Eindpunt
Santiago de Compostela

Terugvlucht
Vueling direct Santiago-Amsterdam 12.45 – 15.10 uur op 02 september

Fietsvervoer terug naar Nederland
Je fiets kun je na afloop van de reis bij het depot van Soetens Fietstransport in Santiago de Compostela afgeven. Zij zorgen ervoor dat je fiets binnen 10 dagen weer bij je thuis is. De fietsen worden door hen met extreme zorg behandeld.

Wil je geen terugvlucht?
Indien je geen gebruik wilt maken van de terugreis per vliegtuig, brengen wij €100 in mindering op de reissom.

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, casa rurales, herbergen & hostels. Meestal op basis van 2-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. Een aantal keer slaap je met meer dan 2 personen op 1 kamer. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €500 of een percentage daarvan. Een 1-persoonskamer is op aanvraag en kan mogelijkerwijs niet in elke accommodatie geregeld worden. Op de cruiseferry van Portsmouth naar Santander overnachten we in 4-persoonshutten.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 14
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie. Etenstijden worden zo veel mogelijk aangepast aan onze tijden, dat wil zeggen, ontbijt om 8 uur á half 9, diner tussen 19.30 en 20.30 uur.
De Spaanse eetgewoontes en daarbij behorende etenstijden zijn anders dan wij gewend zijn. De belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch, ‘comida’, die tussen 13.00 en 16.00 uur genuttigd wordt. La cena, het diner, is een traditioneel lichtere maaltijd die pas laat aanvangt, op z’n vroegst om 21.00 uur. Tussendoor zijn er natuurlijk nog de ’tapas’. Je kunt onderweg zelf bepalen of je bijvoorbeeld uitgebreid wilt lunchen.
HiRoads verzorgt een aanvulling van Spaanse ontbijt indien dat nodig is. Havermoutpap hoort hier standaard bij. Het af en toe verzorgen van een eenvoudige pastamaaltijd onderweg behoort ook tot de mogelijkheden.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien. Dit roadbook krijg je overigens ook al vooraf toegestuurd in PDF formaat. Handig om op je mobiele telefoon te zetten.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Michiel van Lonkhuyzen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.