Zuidelijke Alpen 1: Agnel, Fauniera & Bonette

Piemonte is een vaak terugkerende bestemming in de HiRoads reizen. Het is er ongerept, rustig, de wegen zijn smal en het ligt in Italië waar het altijd fijn vertoeven is. In deze ronde zijn een aantal van de hoogste alpencols opgenomen evenals een paar heerlijke rondritten in de Maritieme Alpen en het gebied zuidelijk van Barcelonette.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Gap
We verzamelen bij Camping Napoleon, een oude bekende van het eerste HiRoads jaar. Fijne plek om terug te komen!

DAG 2 – Gap-Pierre Grosse
blauw 107km/2450hm
rood 120km/2900hm
De eerste etappe gaat over een aantal kleinere beklimmingen. De wellicht bekendste daarvan is de Col de Manse waar Joseba Beloki ooit onderuit ging, en Lance Armstrong hem net kon ontwijken door de bocht af te snijden en door het weiland te sturen. We eindigen halverwege de Col d’Agnel. We zitten dan al redelijk hoog dus het kan fris worden die nacht.
Beklimmingen: Col de Manse, Col de Moissière, Côte de Saint-Apollinaire, Puy-Sanières, Mont-Dauphin

DAG 3 – Pierre Grosse – Marmora
blauw 113km/1800hm
rood 87km/2500hm
We verlaten Frankrijk en gaan over de Agnel naar Italië. Vlak voor de top is de plek waar Steven Kruiswijk een paar jaar terug de Giro verloor. We beklimmen de Sampeyre, of je fietst er omheen (meer kilometers, minder hoogtemeters) en slaan ons kamp op temidden van prachtige bergen op camping Lou Dahu.
Beklimmingen: Col d’Agnel, Sampeyre

DAG 4 – Rustdag of rondrit Fauniera
blauw 85km/2300hm
Een fenomenaal mooie rondrit staat er vandaag op het programma. De Fauniera is een hele mooie pas. Bovenop staat een standbeeld van Marco Pantani. Verwacht ruige natuur en extreem smalle wegen.
Beklimmingen: Fauniera, Montemale di Cuneo

DAG 5 – Rustdag of rondrit Preit
groen 20km/900hm
blauw 44km/1000hm
rood 48km/1850hm
Steil maar zeker de moeite waard om naar de Colle del Preit te klimmen. Een verborgen pareltje. Heb je een gravelbike, dan kun je de doorsteek naar de Fauniera overwegen.
Beklimmingen: Preit, Valle Maira

DAG 6 – Marmora – Saint-Dalmas
blauw 135km/2000hm
rood 124km/3500hm
rood 148km/2950hm
Een lange rit vandaag over de Fauniera en de Lombarda. Mooie beklimmingen en dito afdalingen. We komen weer terug in Frankrijk, in de Maritieme Alpen.
Beklimmingen: Fauniera, Lombarda,

DAG 7 – Rustdag of rondrit Col de Turini
groen 23km/800hm
rood 97km/2700hm
Wie de Tour de France van 2020 heeft gevolgd kan zich de mooie beelden van de Col de Turini nog wel voor de geest halen. Een wonderschone klim met lekker veel haarspeldbochten. Ander hoogtepunt vandaag is de D73 over de Col de Porte. Smal & spectaculair.
Beklimmingen: Col de Turini, Col Saint-Roch, Col de Porte

DAG 8 – Rustdag of rondrit Col de la Sinne
groen 23km/800hm
rood 95km/3100hm
Vanaf de camping is er een fraaie klim naar Millefonts op 2034 meter te doen. Je zit al op 1200 meter dus per saldo 800 meter klimmen. De rode route is een ronde over de Col de la Sinne en de Col de la Couilolle. Vooral de eerste is een spectaculaire weg: smal, af en toe steil, wegdek soms niet al te best, diepe afgronden….
Beklimmingen: Millefonts, Col de la Sinne, Col de la Couilolle

DAG 9 – Saint-Dalmas – Barcelonette
rood 119km/2500hm
Vandaag een etappe waarbij je eerst afdaalt naar 500 meter en vervolgens moet stijgen naar boven de 2500 meter. We fietsen vandaag over de niet onbetwiste hoogste pas van Europa, de Col de la Bonette.
Beklimmingen: Col de la Bonette

DAG 10 – Rondrit Champs, Cayolle, Allos
groen 60km/1500hm
rood 141km/3350hm
De mooiste ronde die je vanuit Barcelonnette kunt fietsen is de klassieke ronde Col d’Allos, Champs & Cayolle. Over de rijrichting valt te twisten, wij doen ‘m in principe tegen de klok in. Het landschap van het nationale park Mercantour is ruig en mooi. Als we de laatste pas beklimmen rijden we er dwars doorheen. De mooiste afdaling van deze reis is misschien wel de afdaling van deze Col de la Cayolle, over een prachtige weg door een nauwe kloof. De groene route beklimt de Col d’Allos en gaat vanaf de top weer terug naar Barcelonnette.
Beklimmingen:Col d’Allos, Col des Champs, Col de la Cayolle

DAG 11 – Barcelonette – Gap
groen 82km/1614hm
rood 108km/2700hm
De laatste etappe gaat aanvankelijk over de wat saaie D900 in de richting van Lac de Serre Poncon. Voordeel is wel dat de weg voornamelijk daalt. In Saint-Vincent-les-Forts slaan we linksaf en begint het mooi te worden. Er volgen een tweetal beklimmingen, de Col Saint Jean en de Col des Garcinets. Daarna dalen we af, steken de rivier La Durance over en rijden over de Col de la Sentinelle naar Gap. De liefhebbers kunnen onderweg nog een pittig heen en weertje doen naar de top van Le Mont-Colombis.
Beklimmingen: Col St-Jean, Col des Garcinets, Col de la Sentinelle, Le Mont-Colombis

DAG 12 – Vertrek

Vervoer

Eigen vervoer / carpoolen
Voor wie wil carpoolen, we brengen je in contact met andere deelnemers om samen te kunnen rijden.

Verzamelplaats

Camping Napoleon, Gap

Etappedagen & rondritdagen

5 etappedagen
5 rondritdagen / rustdagen

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.

Maaltijden

Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:

  • Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
  • Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
  • Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
  • Bij aankomst is er altijd iets te eten & drinken: limonade, bouillon, een soepje, zoutjes, chips of een restant pasta van de vorige dag.
  • In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
Marion Janssen

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 14

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.