Driedaagse van het Dijleland

Het Dijleland is de heuvelachtige streek gelegen tussen Leuven en Brussel. In 2024 wordt hier het WK gravel verreden: het gebied is bezaaid met gravelpaden in allerlei soorten en maten, van singletracks, boerenlandwegen tot mooie aangelegde fietspaden. Wij beginnen deze driedaagse in Oostmalle, net ten zuiden van de Belgisch-Nederlands grens. Daar laden we je bagage in de bus en fiets je langs oude forten (Stelling van Antwerpen), watertjes, rivieren en kanalen, door bossen en over het platteland langzaam maar zeker richting Leuven, de Parel van Vlaanderen. Een charmante studentenstad, met levendige sfeer en veel historische architectuur.

Wij overnachten in het Begijnhof Hotel , gelegen in het gelijknamige Unesco werelderfgoed. Het Begijnhof van Leuven bestaat uit een reeks smalle straatjes met rijen prachtige witgekalkte huisjes in traditionele Vlaamse stijl. Een mooie plek om te verblijven en de ideale uitvalsbasis voor de rit door het Dijleland.

dag tot dag

DAG 1 – Oostmalle – Leuven
kort: 102km/350hm
lang: 129km/400hm
Na het inladen van de bagage ga je op pad voor een rit van 129 of 102 kilometer. Kort na de start fiets je langs de brouwerij van Westmalle. De reden dat er in het begin van de route een punt naar het westen zit is om langs de Antwerpse antitankgracht te kunnen fietsen. Ooit bedoeld als verdedigingslinie tegen de Duitsers, nu een natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt en migratie van dieren en planten tussen die gebieden mogelijk maakt. Je fietst langs verschillende forten, langs het Albertkanaal, langs de Grote Net en uiteindelijk je het meer geaccidenteerde terrein rondom Leuven. Onderweg op ongeveer km 50 a 60 worden er pannenkoeken gebakken.

DAG 2 – rondrit Dijleland met delen parcours WK gravel 2024
101km/1200hm
In de streek tussen Leuven, Brussel, Hallen en Waver is het heerlijk fietsen. Jaarlijks wordt hier de Brabantse Pijl verreden, in 2021 was er het WK wielrennen op de weg en in 2024 het WK gravel. Het is een lieflijke streek met korte kleine klimmetjes, beukenbossen en prachtige onverharde plattelandswegen. Wij rijden een pittig parcours waarop je meer dan 1000 hoogtemeters verzamelt. Met dank aan 666gravel voor de route.

DAG 3 – Leuven – Oostmalle
90km/610hm
Vooral in het eerst deel van deze rit, als we door het Hageland fietsen, zitten nog behoorlijk wat klimmetjes. Hoogtepunten vandaag, het strakke gravelpad langs de rivier de Demer, de passage door de woonplaats van Wout van Aert en de koffiestop bij restaurant Mie Maan, waar ze heerlijke vlaai serveren. Mooie rit, niet té lang zodat je maandagavond nog enigszins op tijd thuis kunt zijn.

Start

Parking Domein de Renesse, Oostmalle
We verzamelen daar op 18 mei om 09.00 uur zodat we na het inladen van de bagage om 09.30 uur van start kunnen gaan. Bagage gaat in de bus.

Route & fietsen met GPS

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen.

Maaltijden

De prijs van dit weekend is inclusief 2 overnachtingen, 2 x ontbijt en 2 x een pannenkoekenlunch onderweg. Diner is niet bij de prijs inbegrepen. Het is wel het idee gezamenlijk te gaan eten en HiRoads regelt dagelijks een reservering in een goed en betaalbaar restaurant.

Onderweg

Zorg dat je zelf je normale kit bij je hebt tijdens het fietsen zoals plakspullen, een broodje/reep en een regen/windjack. Zodat je zelfvoorzienend bent. Uiteraard word je in geval van pech of nood zo snel mogelijk geholpen. De bus volgt de route en maakt af en toe een fotostop.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 20

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.