Il Viaggio Abruzzo: Assisi-Napels

In de week waarin Hemelvaartsdag valt gaan we naar midden Italië om daar te fietsen over de kronkelende bergwegen van de Abruzzen. We starten in Assisi. Vervolgens doen we een aantal nationale parken aan: Monti Sibillini, Gran Sasso, Majella. Bekende Giro aankomsten als Blockhaus en Campo Imperatore zijn in de reis opgenomen. De landschappen van de Abruzzen zijn betoverend mooi: open, ruig, weinig verkeer en wie weet zo vroeg in het voorjaar nog een paar besneeuwde toppen. We verblijven in middeleeuwse stadjes, agriturismos, lokale B & B’s en genieten van al het lekkers dat de Italiaanse keuken te bieden heeft.

Voor wie Pisa – Napels in 2022 heeft gereden, deze reis heeft 3 etappes die hetzelfde zijn.

Je fietst deze reis met je eigen fiets. HiRoads neemt deze mee naar Italië. Zelf reis je comfortabel met het vliegtuig. Meer details hieronder.

dag tot dag

DAG 1 – Vlucht Rotterdam – Perugia
Na aankomst op de airport worden we per taxi naar Assisi gebracht waar we verblijven in Hotel Cenacolo.

DAG 2 – Assisi – Castelsantangelo sul Nera
blauw 104km/2100hm
rood 107km/2600hm
We fietsen vanuit het hotel door Assisi, beroemd om zijn spirituele erfgoed en middeleeuwse architectuur. Een mooi begin van de dag. Je zou zelfs een vroege espresso of cappuccino kunnen overwegen voordat je koers zet naar de Monti Sibillini. We komen vandaag niet veel hoger dan 1000 meter. Toch krijg je door de open landschappen en de hoge pieken om je heen al gelijk het gevoel in het hooggebergte te fietsen. Onze bestemming is het middeleeuwse dorpje Castelsantangelo sul Nera. De middeleeuwse oorsprong van Castelsantangelo sul Nera is nog steeds zichtbaar in de structuur van de stad. Iets verderop ligt Albergo dal Navigante, een alpine-stijl accommodatie met een uitstekende keuken, onze verblijfplaats.

DAG 3 – Castelsantangelo sul Nera – Assergi
blauw 115km/2400hm
rood 136km/3000hm
De route voert langs kronkelende bergwegen en biedt spectaculaire uitzichten op de bergen. Onderweg passeer je schilderachtige dorpjes en ervaar je de pure schoonheid van de Abruzzen. Een uitdagende rit vol natuurlijke pracht. We overnachten bij B & B Il Parco

DAG 4 – Rustdag of rondrit Gran Sasso / Campo Imperatore
groen 67km/1100hm
blauw 60km/1500hm
rood 87km/1900hm
Vandaag staat de beklimming van Campo Imperatore op het programma. In 1943 werd Benito Mussolini hier in een hotel gevangen gehouden tot hij er bevrijd werd door Duitse soldaten. Geniet van het prachtige lege landschap waar af en toe de weg wordt versperd door schapen, koeien of paarden.
Beklimmingen: Válico di Monte Cristo, Campo Imperatore

DAG 5 – Assergi – Dimore Montana
blauw 104km/2270hm
De mooiste rit van de reis? We gaan onderlangs het Gran Sasso massief over een hoogvlakte, fietsen door het dorp Castel del Monte waar Anton Corbijn zijn film ‘The American’ opnam en eindigen in Dimore Montane, onze accommodatie voor 2 dagen, gelegen middenin het Majella Massief.
Beklimmingen: Válico di Monte Cristo

DAG 6 – Rondrit Blockhaus of rustdag
blauw 35km/1550hm
rood 47km/2050hm
Nairo Quintana won in de voor Nederland historische Giro van 2017 de etappe naar Blockhaus. Tom Dumoulin, de latere winnaar van deze Giro d’Italia, werd 3e. De naam Blockhaus klinkt Duits en dat klopt. In de 19e eeuw was het in Italië mode, om voor plekken die van militair belang waren, Duitse woorden te gebruiken. De geasfalteerde klim eindigt bij Rifugio Bruno Pomilio. De liefhebbers kunnen onverhard doorklimmen naar de Cappella Madonna della Neve. Je bent dan op 2142 meter.
Beklimmingen: Blockhaus

DAG 7 – Dimore Montana – Castel del Guidici
blauw 95km/2040hm
De laatste 4 dagen hebben we kunnen genieten van een ruige en vrijwel onaangetaste streek met weidse uitzichten, authentieke dorpjes, lichtgrijze bergmassieven en een overweldigende natuur. Maar vandaag verlaten we de Abruzzen door langs de oostelijke kant van het Majella Massief zuidwaarts te fietsen. Het gaat op en neer en je verzamelt gedurende de etappe aardig wat hoogtemeters. Onze bestemming is Castel del Guidici. Een deel van het dorp is omgebouwd tot relatief luxe hotel met wellness centrum waar wij ook gebruik van mogen maken: Borgotufi Albergo Diffuso.
Beklimmingen: Pizzoferrato

DAG 8 – Castel del Guidici – Piedimonte Matese
blauw 113km/2100hm
rood 127km/2300hm
We verlaten ons aangename hotel om koers te zetten naar Parco Regionale del Matese. Een mooie route die eindigt in het gezellige dorpje Piedimonte Matese. Het is weekend dus zeker gezellig op het plein voor het hotel. Op het menu vanavond: pizza. En de lekkerste ijsboer van regio zit er ook.

DAG 9 – Piedimonte Matese – Napels
blauw 125km/950hm
De laatste rit waarbij je langzaam maar zeker de rust van het platteland en de Apennijnen verlaat. In het begin zijn er nog 2 mooie klimmetjes, vervolgens fiets je naar en langs de kust richting Napels. De rest van de dag en de volgende ochtend heb je de tijd om deze enerverende stad te verkennen. We verblijven het Rex Lifestyle Hotel, dichtbij de zee, dichtbij het centrum maar relatief rustig gelegen.

DAG 10 – Halve dag Napels + Vlucht Napels – Amsterdam

Transport van je racefiets

Het vervoer van je racefiets van en naar Italië is bij de reissom inbegrepen. Tussen 21 en 24 april kun je je fiets in Veenendaal komen brengen. HiRoads zorgt ervoor dat je fiets in Assisi terecht komt. Na afloop, in Napels, stap je op het vliegtuig terug naar Amsterdam. HiRoads rijdt met de bestelbus terug en levert je fiets thuis af.

Vluchten

Rotterdam – Perugia | 04 mei | 18.15 – 20.10 | HV6431
Napels – Amsterdam | 13 mei| 16.05-18.45 | HV6412

Verblijf

We verblijven onderweg in hotels, bed & breakfasts, en agriturismos. Zo veel mogelijk op basis van 2 en 3-persoonskamers, altijd met gescheiden bedden. De toeslag voor een 1-persoonskamer bedraagt €350.

Etappedagen & rondritdagen

Etappedagen: 6
Rondritdagen/rustdagen: 2

Fietsniveau

Onze reizen zijn geschikt voor racefietsers én toerfietsers met een fiets met bergverzet. De zwaarte van de routes wordt met de kleuren groen, blauw en rood aangegeven.

Route groen: 60 – 100 kilometers /  500 – 1500 hoogtemeters
Route blauw: 80 – 120 kilometers /  1000 – 2500 hoogtemeters
Route rood: 100 – 160 kilometers /  2000 – 3500 hoogtemeters

Maaltijden

Ontbijt is bij de reissom inbegrepen en wordt waar nodig door HiRoads aangevuld, onder andere met havermoutpap. Lunch en diner zijn niet inbegrepen. Tijdens deze reis dineren we zo veel mogelijk bij de accommodatie of bij restaurants in de buurt. Onderweg verzorgt de volgbus af en toe een lunchstop met afwisselend broodjes, pannenkoeken en soep.

Route & fietsen met GPS

Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.

Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Wij maken gebruik van Garmin Edge 810 of Garmin Edge 820 toestellen met zeer duidelijk kleurenscherm en eenvoudige montage op het stuur.

Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen cols en passen te zien.

Reisbegeleiders

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 16

Copyright © 2023 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.